Пт, 2024-03-29, 12:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
Німецькі автобани репаються від спеки - чому
Інші останні Новини Європейського Союзу
DW: Пане Фройденштайн, як на німецьких автобанах виникають ці пошкодження, коли дорога репається?

Штефан Фройденштайн: Ці пошкодження завдані спекою, вони можуть утворюватися переважно на старіших бетонних автобанах. Причину пояснити відносно просто: бетон - еластичний матеріал, тому, як і всі еластичні будівельні матеріали, він хоче при нагріванні розширюватися. Бетонний покрив автошляху може розширюватися до певної міри. Якщо цю межу подолано, тоді від напруження внаслідок тиску в екстремальних випадках дорожне полотно може луснути.

Ви кажете, що цей феномен спостерігається переважно на старіших автобанах. Чому цього не було раніше? Зрештою, зараз у нас зовсім не рекордно спекотне літо...

Справді, це не рекордне літо. Але і попередніми роками були такі пошкодження автобанів від спеки. Для тих, хто має справу з бетонними автобанами, це не новина. Ми знаємо цей феномен. Це трапляється насамперед тоді, коли вперше за рік спостерігається висока температура. На півдні Німеччини перша хвиля спеки була в червні, внаслідок чого виникли ці пошкодження, що, на жаль, призвело і до смертельного нещасного випадку, після чого було вжито різних заходів.

Це німецький феномен?

Це не є німецьким феноменом. Я нещодавно розмовляв про це з італійцями, австрійцями та швейцарцями. Подібні пошкодження є поширеним явищем.

Як цьому протидіяти?

У Баварії ми запровадили посилений контроль ділянок на старіших, тонших бетонних автошляхах з товщиною покриву 20-22 сантиметри за температури повітря 28 градусів. Від 30 градусів на цих автобанах обмежується максимальна швидкість, щоб зменшити небезпеку для водіїв, особливо мотоциклістів.

А нині взагалі ще будуються бетонні автобани у Німеччині?

Звісно, ще будуються автобани з бетонним покривом. Утім, сьогодні з іншою товщиною покриву - від 27 до 30 сантиметрів. Ми знаємо, що автобан, коли постарішає, мусить підтримуватися у належному стані. У майбутньому ми очікуємо менше таких пошкоджень від спеки через збільшення товщини покриву.

Чи можна провести санацію старих автобанів?

Ідеться переважно про автобани, яким вже 30-40 років. Їх розробляли на запас міцності від 20 до 30 років. Коли автобану виповнюється 38 років, тоді він просто досягає своєї "життєвої межі", потрібно його відновлювати. Це робиться, ці відновні програми здійснюються, але не можна відновити стокілометрові проміжки автобанів за один день.

Є якісь переваги бетонних плит у порівнянні з іншими методами будівництва?

У Німеччині приблизно від 25 до 30 відсотків автобанів збудовані з використанням бетону. Решту споруджували за асфальтною технологією. Перевага бетону, якщо він високої якості виробництва, - особливо довгий термін "життя". Переваги асфальту полягають у короткому терміні будівництва і в тому, що в разі потреби поверхню можна дуже швидко відновити. Обидва методи мають свої переваги та недоліки.

Ви - експерт з питань бетону. Чи є загроза обвалення бетонних будинків, яким вже 30, 40 і 50 років, за умов великої спеки?

Ні. Такого "лускання" не може бути у висотних будинках, оскільки вони завжди можуть рости вгору, якщо внаслідок спеки має відбутися розширення.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: німецькі автобани, Чому, спека | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]