Вт, 2024-04-23, 14:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
Про загрозу припинення видобутку нафти та газу заявляє "Укрнафта"
Інші останні Економічні новини

"Укрнафта" заявляє про загрозу припинення видобутку нафти та газу через призупинення "Укртранснафти" приймання та транспортування нафти.

Про це інформує прес-служба .

"Сьогодні ПАТ "Укртранснафта" без надання будь-яких пояснень призупинило приймання та транспортування нафти ПАТ "Укрнафта", незважаючи на попередню оплату послуг", - повідомляє компанія.

Наголошується, що у зв'язку з затоваренням резервуарних парків "Укрнафта" буде змушена розпочати зупинку видобутку нафти та газу з 24.00 годин 31 липня.

"Це призведе до припинення законтрактованих поставок на нафтопереробні потужності", - попереджають в компанії. Незаплановане припинення видобутку також може потягнути непоправні наслідки техногенного характеру.

"Подібне грубе порушення договірних зобов'язань з боку ПАТ "Укртранснафта" є нічим іншим, як зловживанням своїм монопольним положенням на ринку та антиконкурентними діями", - заявив заступник голови правління, виконавчий директор "Укрнафти" Володимир Пустоваров.

Він також додав, що "Укрнафта" вперше зіткнулася з подібною ситуацією. Якщо "Укртранснафта" негайно не відновить виконання договірних зобов'язань, компанія буде змушене звернутися до господарського суду з метою захисту своїх законних прав, внаслідок чого на "Укртранснафту" буде покладено обов'язок відшкодування значних реальних збитків ПАТ "Укрнафти" та його контрагентів.

Керівництво "Укрнафти" звертається до голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва та міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина з проханням втрутитися в цю ситуацію та недопустити зупинку видобутку нафти та газу.

Відтоді, як 19 березня Наглядова рада "Укртранснафти" вирішила усунути з посади голови правління компанії Олександра Лазорка, а Верховна Рада схвалила зміни до закону про акціонерні товариства, який, на думку його розробників, має повернути державі контроль над "Укрнафтою", ситуація довкола цих двох підприємств загострилася.

На місце Лазорко призначили Юрія Мірошника, який мав провести перевірку фінансової діяльності компанії. Це призвело до великого скандалу та початку конфлікту між Коломойським та владою.

20 березня Ігор Коломойський заявив, що Мірошник не буде проводити аудит в "Укртранснафті", а цим питанням займуться компанії "великої четвірки".

Цей конфлікт призвів до відставки олігарха з поста Дніпропетровського губернатора.

"Укртранснафта" на 100% є державним підприємством, яке об'єднало потужності двох нафтопроводів - "Дружба" та "Придніпровські магістральні трубопроводи".

В "Укрнафті" державі (в особі НАК "Нафтогаз") належить 50% + 1 акція, а групі "Приват" Коломойського, за різними даними, не менше 42%.

"Приват" через 100-відсоткову державну компанію по суті створила вертикально-інтегровану структуру, де наявні всі 3 сегменти: видобуток, транспортування і переробка нафти, і продаж нафтопродуктів через мережу заправок, якою теж володіє Коломойський.

"Укрнафта" є найбільшою нафтогазовидобувною компанією в Україні. У видобутку нафти її частка на ринку становить 68%, а у видобутку газу – 11%.

Нагадаємо, Міненерговугілля готується до створення нафтової вертикально-інтегрованої компанії (ВІНК) на базі ВАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта" і ВАТ "Укртранснафта". Нарада з цього питання запланована на 31 липня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: Укрнафта, загроза припинення видобутку нафти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]