Чт, 2024-03-28, 18:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:43
Сили АТО відбили атаку окупантів біля Сизого. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

  Минула ніч у зоні проведення АТО знову була неспокійною.

Як повідомляє прес-центр АТО у Facebook, терористи 35 разів обстрілювали позиції українських військ вздовж усієї лінії розмежування.

"Звечора бойовики зі 120-мм мінометів обстрілювали Піски та шахту "Бутовка". На околицях Гранітного розривались ворожі артилерійські 122-мм снаряди. Двічі зі 120-мм мінометів та гаубиць калібру 122 мм злочинці гатили по Новотошківці, що на Луганщині. В цьому ж секторі ввечері біля населеного пункту Сизе сталося бойове зіткнення наших захисників із диверсійно-розвідувальною групою російсько-терористичних військ. В результаті бою противник відступив. Серед наших вояків втрат немає. На Артемівському напрямку в районі Майорська, Золотого, Ленінського, Троїцького проросійські бандформування активно обстрілювали наші позиції зі стрілецької зброї та гранатометів",- зазначили у штабі.

За інформацією прес-центру, по Широкиному та Бердянському терористи били з потужних 152-мм гаубиць та мінометів калібру 120 мм.

Під ранок бойовики стріляли з артилерійських систем калібру 122 мм по Старогнатівці, Новогригорівці та Гранітному, що на Донецькому напрямку.

Крім того, бойовики обстріляли мирні населені пункти Водяне й Трудовське з танків та гаубиць.

Військові також зафіксували за ніч 10 прольотів БПЛА противника, переважно на Луганщині та Артемівському напрямку.

Бойовики влаштовують засідки і намагаються пробратися в тил сил АТО

Російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують здійснювати активні обстріли позицій українських військ, використовуючи, крім піхотних озброєнь, ствольну (122-мм і 152-мм) і реактивну (РСЗВ) артилерію. Про це повідомляє група "Інформаційний спротив".

На Приморському напрямку в районі Широкиного і північніше від нього бойовики застосували 120-мм і 82-мм міномети (у тому числі в мобільному варіанті на базі автомобілів УАЗ-469 і ГАЗ-66). Крім того, зафіксовано застосування 152-мм артилерії (по українських позиціях працювала одна 6-та гарматна батарея).

У районі н.п. Дослідне, Водяне і південніше Авдіївки протягом минулої доби, після того, як по українських позиціях тричі відпрацювали 122-мм гармати-гаубиці Д-30, до переднього краю висунулося 2 бронегрупи терористів (1-2 танка і 3-4 ББМ кожна), які прицільно обстріляли передові позиції українських військ. Після відкриття силами АТО відповідного вогню, бронегрупи відступили в бік Спартака, під прикриттям мінометного вогню і вогню з АГС-17.

Північніше Авдіївки (район Ленінське, Новгородське) бойовики кілька разів відкривали вогонь з 120-мм і 82-мм мінометів, АГС-17, завдавши також кілька ударів 122-мм артилерією.

Зосереджені в районі Стаханов - Ірміно - Кіровськ - Фрунзе бандформування протягом минулої доби методично обстрілювали позиції українських військ на Попаснянській ділянці (включаючи Золоте). Бойовики використовували колишню тактику - вихід піхотних груп на "нейтральну смугу" з вогневими нальотами з 120-мм і 82-мм мінометів, також фіксувалися спроби спільних дій бронетехніки і ЗУ-23-2.

У районі н.п. Луганське, Розсадне, Миронівський, крім "традиційних" денних обстрілів з мінометів і нічних - з бронетехніки (використовуються заздалегідь обладнані позиції для танків, які вночі виходять на визначені позиції і відкривають прицільний вогонь - зазвичай по 5-6 снарядів - по заздалегідь розвіданих цілях), бойовики зробили низку спроб влаштувати засідки на передньому краї, в тому числі снайперські, для раптових обстрілів з близьких дистанцій позицій українських військ.

Відзначається активність бандформувань у районі Сокільники- Кримське - Новотошківка, де бойовики застосовували для обстрілів позицій сил АТО автоматичні гранатомети АГС-17 і великокаліберні кулемети.

Також завдано вогневих ударів по позиціях сил АТО в районі Трьохізбенка. Сам населений пункт і позиції українських військ у цьому районі кілька разів накривалися 152-мм артилерією (працювала 3-я гарматна батарея САУ 2С3 "Акація", яку група ІС зафіксувала раніше в районі Олександрівська і яку бойовики потім перекинули в район Слов'яносербська по Бахмутській трасі).

Під час обстрілу з РСЗВ "Град" по н.п. Новотошковка і позиціям українських військ в даному районі, зафіксовані спроби двох ДРГ терористів "просочитися" в тактичну глибину сил АТО в обхід опорних пунктів і блокпостів (на стику опорних пунктів). Щільним кулеметно-автоматним вогнем обидві групи були зупинені і відступили у бік н.п. Жолобок.

У районі н.п. Щастя (з боку Веселої Гори) бойовики відкривали вогонь з АГС-17. Вогонь вівся на граничній дальності стрільби.

Щодо переміщення транспорту:

- По Луганського відділенню Донецької залізниці (включаючи Луганську дирекцію вантажних перевезень) по станції Краснодон зафіксовано проходження за 10 днів щонайменше 45 великогабаритних платформ. По станції Іловайськ - не менш ніж 58 платформ з військовою технікою для бойовиків. За добу відзначено на дорогах і комунікаціях окупованої території близько 68 транспортних одиниць (зафіксовано зростання транспортних перевезень для потреб НЗФ, насамперед у південному напрямку, "південним маршрутом", через Амвросіївку і Іловайськ, а також північніше Луганська, по Бахмутській трасі і на Лутугине та Краснодон).

Щодо переміщення бойової техніки і підрозділів:

- У районі Старобешевого зафіксовано перекидання до посиленого мотострілецького батальйону бойовиків (до 400 осіб, на 8 танках і більш як 30 ББМ).

- У районі Моспиного зафіксовано 18-20 танків і близько 25-30 ББМ, частково окопаних і замаскованих, а частково - в маршових колонах, а також - 1 батарея 122-мм РСЗВ "Град" на марші північніше самого Моспиного.

- Зафіксовано маневрування на передньому краї у Донецьку (Київський і Кіровський райони) 14 одиниць танків терористів.

- Зафіксовано перекидання в район Брянки батареї гаубиць Д-30 (та, що "зникла" раніше з луганських майданчиків).

- Через Алчевськ і Стаханов по Бахмутській трасі перекинуто 152-мм САУ 2С3 "Акація" (4 одиниці).

- Північніше Новоазовська зафіксовано маневр артилерійських підрозділів бойовиків - зміна позицій 3-ма 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", пізніше їх зафіксовано на захід від Хомутовського степу.

Довідка

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 22 загиблих і 157 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

4 березня українська сторона почала другий етап відведення важкої техніки. Від лінії зіткнення самохідних артилерійських відтягнули установки 2С3 "Акація".

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО вже фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

5 березня українські військові почали третій етап відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі.

8 березня українська сторона в зоні проведення антитерористичної операції завершила четвертий етап відводу від лінії розмежування важкого озброєння.

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

1 травня ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко вкотре пригрозив наступом.

3 травня бандформування значно посилили вогневу активність і за кількістю обстрілів на добу повернулися до рівня, який існував до укладення Мінських угод.

Окупанти створюють на Маріупольському напрямку потужний "ударний кулак" з кількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тис. особового складу.

20 травня на сторінці прес-центру у Facebook з'явилася інформація від спостерігачів української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін, згідно з якою бойовики обстрілювали н.п. Піски ймовірно фосфорними боєприпасами.

Нагадаємо, 3 червня відбулися важкі бої в Мар'їнці, бойовики зробили кілька спроб штурму, піддавши місто масованим обстрілам із забороненого озброєння.

Через широкомасштабний наступ бойовиків в районі Мар'їнки із застосуванням ними танків і самохідних артилерійських установок "Гвоздика" Збройні Сили України, попередивши всіх міжнародних партнерів, змушені були повернути з тилу відведену згідно з Мінськими угодами артилерію і застосувати її.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: сили АТО відбили атаку окупантів бі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]