Чт, 2024-04-18, 15:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:23
Стали відомі основні кардинальні зміни до Конституції. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

В Україні триває тонка політична гра – Конституційна реформа. Бо з одного боку Україна рухається до передачі повноважень з Києва містам і громадам, до чого і підштовхує нас Європа. А з іншого – ідею самостійності регіонів хоче обернути на свою користь Росія через так звані "народні республіки" на Донбасі.

Як змінити Основний Закон, щоби не опинитися в пастці політтехнологів Кремля, – одне з важливих нині завдань Києва. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Перші пропозиції голова Верховної Ради Володимир Гройсман уже презентував цього тижня в Італії – Венеційській комісії. І вже найближчим часом її юристи мають дати свою оцінку, наскільки заплановані зміни відповідають європейським стандартам.

Але поки зміни в наш Основний Закон оцінюють там, залишається запитання, чи проголосують за них удома. Головні застороги сформулювали члени фракції "Самопоміч". Другий віце-спікер парламенту Оксана Сироїд і голова фракції Олег Березюк говорять про спробу, навпаки, централізувати владу в руках президента. Ідеться про право глави держави розпускати місцеву владу (мерів і міські, районні та обласні ради) своїм рішенням. А також про можливість створення так званих "префектів" – представників президента на місцях. Чим вони відрізнятимуться від нинішніх голів облдержадміністрацій та райдержадміністрацій, яких теж призначають із Києва, наразі не дуже зрозуміло.

Тож чи є презентовані в Італії зміни Конституції остаточними, і що робити, якщо після схвалення там не набереться достатньо голосів для затвердження в Києві? Про це запитали спікера парламенту, а за сумісництвом іще й голову Конституційної комісії Володимира Гройсмана.

"Два місяці, які ми працювали над цим у рамках робочої групи з децентралізації, не пройшли даремно. Проведено велику роботу, і зараз ми дійшли до того варіанту, який може бути реальним, взятим за основу. Для того щоб закріпити незворотність процесу зміни місцевого самоврядування, як це зробили європейські країни, – каже Гройсман. – Перед тим як вирушити до Венеції, попередньо ми розглянули текст на робочій групі. І у Венеції презентував цей текст. Він є досить якісним, повністю відповідає європрактиці щодо місцевого самоврядування, і цей текст забезпечить реальну реалізацію реформи і децентралізацію.

Після того як ми отримаємо висновки Венеційської комісії, винесемо це на засідання Конституційної комісії, де скажемо: ось текст, ось висновок Венеційської комісії. Потім визначиться Конституційна комісія і остаточне рішення прийме президент.

Жодного розширення повноважень там немає. Йдеться про те, що буде розширене право місцевого самоврядування. Тобто, після внесення змін до Конституції відбудеться повноцінне місцеве самоврядування. Базовий рівень – громада. У громади сконцентровані ресурси – це податки та інші надходження. І буде реалізовано те, що 29 років тому досягли єврокраїни. А ми досі цього не зробили і бідкаємося. Венеціанська комісія позитивно оцінила зміни в КУ з децентралізації.

Окрім того, вводяться виконкоми на рівні районів і областей. Це означає від держави влада буде передана органам місцевого самоврядування, які ми обираємо.

Будуть закріплені всі принципи, а їх – три. Перше, треба передати повноваження, і Конституція це закріпить. Треба передати фінанси, і ми це розпочали з січня. І третє, треба забезпечити контроль, щоб не виникали князівства. І тому закріплена європейська практика. Це запропоновано експертами. Якщо будь-яка рада визначить, що має вийти зі складу країни, що стосується територіальної цілісності, то президент матиме право розпустити такий орган і призначити вибори. Там є очевидна пряма норма.

Коли буде рішення Венеційської комісії, то це означатиме, що проект закону повністю відповідає євростандартам. Ми для України визначили, що наша ціль – до євротовариства. Інтегруватися до євротовариства пострадянськими інструментами неможливо. Я підтримую це рішення. Є повна воля президента передати повноваження на місця. І звісно, це підтримує і прем'єр, і Кабмін. Щодо подальшої долі – відповідальність депутатів. Але я вірю, що знайдеться більшість, яка підтримає це рішення, бо це єврозміни, і повертає владу на місця.

Реформа народжує справжню еліту в громадах, яка прийматиме рішення і братиме відповідальність максимально ефективно. Бо ви мене обрали, ми живемо в одній громаді і ви знаєте хто я, що я, де я і мені важливо мати підтримку людей. І буде побудований соціальний ліфт, про який говорять, але нічого не роблять.

Якщо проводимо цю реформу – рухаємося до Європи. Якщо не проводимо, я вважаю, ми не досягнемо успіху в реформах ні в економічній сфері, ні в охороні здоров'я, ні в освіті. Ми зупинимося. Якщо десять років тому Україна мала таку розкіш почекати, то зараз немає часу", - наголошує спікер парламенту.

Як повідомлялося, Конституційна комісія була створена указом президента України від 3 березня. Її персональний склад був затверджений президентом 31 березня.

На першому засіданні Конституційної комісії 6 квітня було прийнято рішення про створення трьох робочих груп. Ці групи розробляють зміни до Конституції України щодо пріоритетних напрямів реформування - децентралізації, вдосконалення конституційних основ правосуддя та конституційному регулюванню прав, свобод і обов'язків людини і громадянина.

17 червня Гройсман заявив, що базовий проект змін до Конституції сформовано.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 880 | Додав: adminA | Теги: Конституція. ВІДЕО, основні кардинальні зміни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]