Чт, 2024-04-18, 07:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:24
Святого Іллю сьогодні вшановують українці
Інші останні Релігійні новини

Если вам нужен быстрый и качественный вывоз мусора Киев по выгодной цене, тогда советуем посетить специализированный портал perevezem.com.ua.

За переказами пророк Ілля, який народився за 900 років до Різдва Христового, з юних років присвятив себе служінню Богу. Про те, що Ілля обраний Всевишнім, батькові пророка було видіння. Батько у видінні побачив, що небесні мужі огортають немовля небесним вогнем і дають вкушати йому цей небесний вогонь.

Сьогодні ж з ім'ям святого Іллі у народі пов'язано чимало вірувань. Зокрема, що пророк відає небесними стихіями – громом, блискавкою, дощем, тож значною мірою від прихильності святого, вважається, залежить врожай зернових та городніх культур.
Іллю зображували на колісниці з вогненними колесами. 

Щоб задобрити грізного святого , раніше в цей день навіть в полі не працювали. Лише відсвяткувавши Іллю, починали сіяти озимину.

Пасічники підчищали вулики, а мисливці робили перший виїзд на вовків. Дощ у цей день передвіщає багатий урожай наступного року. Він вважався також цілющим і ним умивалися з вірою, що вилікуються від різних хвороб

Так само побутує думка, що після 2 серпня не варто купатися у річках, адже «Ілля воду остужує».

За церковними заповітами, саме Ілля сповістить світові про друге пришестя Христа.

Від цього дня в Україні бувають так звані горобині ночі — нічні грози з блискавками та громом. Коли йде гроза, люди намагаються не підпускати до себе собак і котів, бо в цих тваринах, за народними забобонами, нечиста сила може від Іллі сховатися.

Перед образами під час грози старі люди рекомендують запалити свячену свічку. Вважалося, що це вбереже оселю від грому. А якщо вже блискавка запалить дім, то за старих часів люди навіть не намагалися цю пожежу гасити, оскільки вона начебто самим Богом запалена, а значить, простій людині й годі її загасити.

На день пам'яті цього святого традиційно йде дощ. Він вважається благодатним, і, якщо вмитися ним, то можна зцілитися від хвороб і прокази. Від цього дня встановлюється помірне тепло, світловий день скорочується, а ніч стає довшою.

Після 2 серпня перестають купатися, бо кажуть «Ілля воду остудив», або «До Іллі мужик купається, а з Іллі — з водою прощається». Однією з причин раптового охолодження води вважалося те, що Ілля їздить на конях по небу, і від швидкого бігу один з коней втрачає підкову, яка падає у воду, і відповідно вода холоднішає.

З'являються перші ознаки наближення осені, а саме — відчутна різниця між температурами ночі і дня. В цей день випікали урочистий хліб із першого врожаю, який розрізали і роздавали строго у порядку від старшого до наймолодшого члена сім'ї.

Пасічники в цей день підчищали вулики, а мисливці робили перший виїзд на вовків. День Іллі — початок полювання, оскільки з цього дня в лісах відкривалися звірині, зокрема, вовчі нори.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1290 | Додав: nowyny | Теги: свято святого Іллі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]