Чт, 2024-04-25, 16:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Українська олігархія ні за що не поступиться Митному союзу своїм інтересом
Інші останні Економічні новини
Цукерки фірми Roshen можуть потрапляти на російський ринок через Бєларусь і Казахстан. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповів заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін.

"Пан Порошенко виступив на одній конференції у Москві досить нахабно. Він сказав, що у вас 80% Верховної Ради голосували за євроінтеграцію, Росії доведеться з цим змиритися - і все буде, як було. А після цього в його цукерках знайшли бензопірен", - зазначив російський експерт.

"Може бути, це збіг, але я, на відміну від багатьох тих, хто пише на цю тему, на цій конференції був і бачив важку реакцію політичної еліти на такі його заяви", - сказав він.

За словами Володимира Жаріхіна, так як інші члени Митного союзу не знайшли небезпечних речовин у продукції Roshen, цукерки все одно можуть потрапляти на російський ринок через Бєларусь і Казахстан. "Але, погодьтеся, що складнощі у пана Порошенка виникли", - додав він.

Раніше в середовищі російських експертів була озвучена думка, що у ЄС є в наявності чисто прагматична зацікавленість - Україна розглядається як ринок збуту, а не рівноправний економічний партнер, виробник і експортер.

Крім того, більшість експертів вважають, що у Митному союзі українським олігархам довелося б поступитися владою з російськими - а на це вони ні за що не погодяться.

"Ахметов та інші українські бізнесмени відчувають потребу у тому, щоб бути включеними до Європейського Союзу, так як їм потрібен доступ до західного капіталу". "Вони знають, що якщо Україна приєднається до Митного союзу, то вони перетворяться з великої риби у своєму власному ставку на мальків у російському морі, а їх власність стане здобиччю російського бізнесу", - таку точку зору викладає британський журналіст українського походження Аскольд Крушельницький у статті "Кінець балансування України", опублікованій на сторінках лютневого номера Foreign Policy у 2013 році.

Як повідомлялося, 29 липня голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив про введення заборони на постачання до Росії продукції української корпорації Roshen.

30 липня Росспоживнагляд заявив про виявлення в кондитерській продукції української корпорації Roshen бензапирену, що має канцерогенні властивості.

31 липня Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу Росії (ФМС) про заборону на поставки на територію РФ продукції чотирьох фабрик Roshen.

Український експерт: конфлікт з Росією не вдасться вирішити без втручання СОТ і МВФ

Україна не зможе вирішити торговий конфлікт з Російською Федерацією без втручання міжнародного співтовариства, зокрема, Світової організації торгівлі та Міжнародного валютного фонду.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин у ході круглого столу "Економіка незалежності. Досягнення та втрачені шанси".

"Зараз, якщо Україна не звернеться до Світової організації і в Міжнародний валютний фонд, я думаю, питання торговельних ускладнень з Росією не буде вирішено таким чином, щоб хоч трохи врахувати інтереси України", - сказав експерт.

За словами Юрчишина, Україна повинна була давно звернутися за допомогою до міжнародного співтовариства для вирішення торговельних конфліктів з Російською Федерацією.

"Торгові війни ... Чому Україна жодного разу не звернулася до СОТ щодо проблем України - Росії? Хоча це не вперше. Завжди в цьому контексті я згадую 2006 рік, коли почалися широкомасштабні молочні війни ... Напевно, потрібно направити зусилля не на локальні домовленості між представниками влади, а на формування інститутів та звернення на основі цих інститутів до міжнародного співтовариства", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, Федерація роботодавців України (ФРУ) заявила, що Митна служба РФ з 14 серпня внесла до переліку "ризикових" усіх без винятку українських імпортерів, що, за оцінками ФРУ, означає повне зупинення українського експорту на невизначений час.

За підрахунками об'єднання, експорт українських товарів до РФ у другому півріччі 2013 року прогнозувався на рівні 8,5 млрд дол. ФРУ вважає, що втрати України від дій російської сторони можуть сягнути у другому півріччі 2-2,5 млрд дол.

При цьому у ФМС Росії від коментарів відмовилися.

В уряді РФ заявили, що рішення про зупинення імпорту з України ухвалювала митна служба, на рівні Кабінету Міністрів жодних рішень не було.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що проблеми в торговельних відносинах із Росією пов'язані з утворенням та структуруванням Митного союзу.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 808 | Додав: nowyny | Теги: митний союз, україна, олігархія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]