Сб, 2024-04-20, 08:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:56
Від виборів мера Навального можуть усунути
Інші останні Новини російської федерації
Московська міська виборча комісія оголосила, що найближчим часом розгляне питання про скасування реєстрації кандидата в мери столиці від партії РПР-ПАРНАС Олексія Навального, якого підозрюють у порушенні порядку передвиборної агітації.

"На підставі результатів перевірки комісія найближчим часом розгляне питання про відповідальність кандидата, і якщо порушення перевищать норми, встановлені законом, то постане питання про скасування реєстрації кандидата Навального", - заявив глава Московського міськвиборчкому Валентин Горбунов, уточнивши, що в четвер це питання не розглядатиметься.

Раніше інший кандидат у мери Москви, Микола Левичев, який представляє "Справедливу Росію", подав скаргу на Навального, заявивши, що той поширює агітаційні матеріали, які не оплачені з коштів виборчого фонду кандидата та не містять необхідних за законом вихідних даних.

За заявою Левичева в четвер поліція також провела обшук в одній з московських друкарень, де друкуються банери та листівки кандидата Навального. Опозиціонер повідомив про обшук у своєму мікроблозі в Twitter, а пізніше причину перевірки підтвердила прес-служба столичного управління МВС.

Як пояснив у своєму "Живому журналі" сам Навальний, за законом, агітпродукцію можна друкувати тільки в друкарнях, заявлених заздалегідь. Його виборчий штаб має дві такі друкарні, і робота однієї з них наразі паралізована перевіркою.

"Не дадуть друкувати листівки, отже будемо просто ходити і розмовляти на вулиці з людьми", - пообіцяв Навальний.

"Багато запитань"

Раніше Московський міський суд відмовився призначити експертизу почерку, щоб перевірити справжність підпису президента Росії Володимира Путіна на документі, що дозволяє виконуючому обов'язки мера столиці Сергію Собяніну брати участь у виборах голови міста.

Клопотання про проведення такої експертизи подав Олексій Навальний.

Раніше Навальний подав до суду скаргу з вимогою зняти Собяніна з виборів, оскільки столичний виборчком відмовився оприлюднити необхідну за законом письмову згоду президента на реєстрацію в.о. мера кандидатом.

У відповідь голова міськвиборчкому Москви Валентин Горбунов продемонстрував журналістам заяву Собяніна на ім'я президента, яку Путін завізував словом "Згоден".

"У мене немає сумнівів, що це підпис президента", - сказав Горбунов, уточнивши, що заява була завізована Путіним 5 червня під час його зустрічі з Собяніним, а 17 червня була подана з усіма іншими необхідними документами для висунення кандидатом на посаду мера Москви.

Однак юристів Навального цей документ не влаштував. За їхніми словами, він викликає багато питань: зокрема, не відповідає необхідним вимогам бланк, а сама заява написана не від імені громадянина (Собянін йде на вибори як самовисуванець), а від імені мера.

"Ми клопочемо про вимогу справжнього документа і проведення почеркознавчої експертизи підпису Сергія Собяніна і Володимира Путіна: чи справді підпис був зроблений президентом Росії", - цитує юриста РІА Новини.

Представник міськвиборчкому Москви і прокурор виступили проти клопотання, і суд його відхилив, а згодом відхилив і скаргу Навального в цілому.

На думку деяких спостерігачів, представлений Горбуновим документ не дійсний незалежно від того, справжній на ньому підпис чи ні. Вони вказують на те, що закон вимагає отримати згоду голови держави лише після того, як виборчком призначить дату виборів.

Дострокові вибори мера Москви були призначені 7 червня, а заяву, яку показали журналістам, Путін завізував за два дні до того.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: Навального, виборів мера, усунути | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]