Чт, 2024-03-28, 15:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:27
Заборонити можуть три ліві партії. Вулиці перейменують громади
Інші останні Політичні новини

Комісія з питань дотримання закону України "Про засудження комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки" перевірить на відповідність законодавству три політичні партії.

"Наразі до Міністерства юстиції надійшло звернення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка щодо того, що деякі політичні сили не привели статут та символіку у відповідність до вимог закону. Це три політичні партії: Комуністична партія України, Комуністична партія України (оновлена) і Партія робітників і селян", – сказала у вівторок, 23 червня, під час засідання комісії її голова, перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, передає Інтерфакс-Україна.

За її словами, на наступному засіданні комісія винесе висновок, на підставі якого міністр юстиції України Павло Петренко ухвалить рішення з приводу відповідності чи невідповідності цих політсил вимогам законодавства.

"Найближчим часом буде даний правовий висновок, за результатами якого міністр юстиції ухвалюватиме рішення щодо відповідності або невідповідності окремих політичних сил, ЗМІ, торгових марок нормам цього закону", - наголосила Севостьянова.

При цьому вона зазначила, що у разі ухвалення рішення про невідповідність політичної партії вимогам цього закону, політсили "не можуть бути суб'єктом виборчого процесу".

Севостьянова розповіла, що у вівторок проходить перше засідання комісії. Наразі комісія розглядає питання дотримання закону України щодо тільки трьох зазначених партій, оскільки закінчився термін в один місяць з моменту ухвалення даного закону для приведення у відповідність з ним статутів та символіки партії. Що стосується ЗМІ і торгових марок, то у них на це є 3 і 6 місяців відповідно.

Відповідаючи на запитання, в чому конкретно у цих трьох партій невідповідність із законом, заступниця міністра уточнила, що мова йде, насамперед, про назву політичних сил.

У Міністерстві юстиції України вважають, що закон "Про засудження комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їх символіки" не порушує права людини.

"Міністерство юстиції відомі висновки Венеціанської комісії щодо будь-яких норм, які можуть стосуватися прав людини. На сьогоднішній день у нас немає ніяких відчуттів щодо того, що цей закон якимось чином порушує права чи свободи людини", - сказала Наталія Севостьянова, відповідаючи на запитання журналістів, чи відомо українському Мін'юсту про висновки Венеціанської комісії щодо ухваленого в Молдові аналогічного закону.

Севостьянова додала, що даний закон набув чинності і є легітимним.

Комісія Ради Європи за демократію через право (Венеціанська комісія) визнала введену владою Молдови заборону на використання комуністичної символіки такою, що суперечить Європейській конвенції з прав людини.

Мін'юст України: перейменування міст і вулиць - це прерогатива громади

Рішення про перейменування населених пунктів і вулиць відповідно до закону України про декомунізацію повинні ухвалюватися місцевими органами влади, пояснюють у Міністерстві юстиції України.

"Називання вулиць, міст ... є повноваженнями місцевих органів влади, громади, і вони вже будуть самостійно визначатися, чи бажають вони змінити назву", - сказала Наталія Севостьянова.

При цьому вона підкреслила, що комісія з питань дотримання закону України "Про засудження комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їх символіки" не розглядатиме ці питання.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи будуть місцеві органи влади перейменовувати назви вулиць і міст за бажанням або в обов'язковому порядку, Севостьянова сказала: "На сьогоднішній день безпосередньо (закон - ред.) зобов'язує".

Що стосується комуністичної символіки, яка, можливо, є пам'яткою архітектури, то, за словами Севостьянової, комісія за браком своїх повноважень робитиме запити.

"Дійсно, закон визначає, що, наприклад, виготовлення сувенірної продукції комуністичної символіки заборонено. Але якщо це є елементом історичної пам'яті, яка, приміром, у музеї, то, звичайно ж, вони дозволяються і вони залишаться", - сказала заступник міністра.

Тобто, за словами Севостьянової, подібні суперечлмиві питання і моменти можуть бути питанням додаткової експертизи.

Як повідомлялося, 21 травня закони "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їхньої символіки", "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років", "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років" і "Про правовий статус і пам'яті борців за незалежність України в ХХ столітті" набули чинності.

Так, об'єкти топоніміки населених пунктів, назви яких містять у собі символіку комуністичного тоталітарного режиму, мають бути перейменовані, демонтовані пам'ятники й пам'ятні знаки, присвячені подіям або причетних до організації Голодомору й політичних репресій осіб, що займали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади й управління СРСР, працівникам органів безпеки.

Раніше повідомлялось, що в Україні перейменуванню підлягають 22 міста та 44 селища.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 841 | Додав: adminA | Теги: три ліві партії, громади, заборона, вулиці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]