Пт, 2024-03-29, 11:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:57
Закон про нові правила зняття депозитів Порошенко підписав
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко підписав закон про визначення умов заборони на дострокове зняття депозитів.

Як наголошується на сайті Верховної Ради, закон (№1195) підписаний главою держави в середу 3 червня.

Згідно з новими правилами, вклади до вимоги банки будуть зобов'язані видати за першим запитом клієнта, тоді як дострокове зняття депозитів на термін допускається, тільки якщо така можливість прописана в договорі. У той же час, якщо строковий депозит закінчився, він автоматично переводиться в розряд вкладів до вимоги. Наразі строкові вклади зазвичай продовжуються на новий термін.

14 травня Верховна Рада внесла зміну до статті 1060 Цивільного кодексу, яка визначає умови повернення депозитів, ухваливши 226 голосами у другому читанні законопроект №1195, підготовлений народними депутатами Павлом Різаненком і Ольгою Бельковою .

У нинішній редакції цієї статті говориться, що за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Якщо депозит повертається достроково, то відсотки по ньому виплачуються у розмірі процентів за вкладами до запитання (тобто на мінімальному рівні). Тепер вклади до вимоги банки будуть зобов'язані видати за першим запитом клієнта, тоді як дострокове зняття депозитів на термін допускається, тільки якщо така можливість прописана в договорі. При цьому якщо строковий депозит закінчився, він автоматично переводиться в розряд вкладів до запитання. Зараз строкові вклади зазвичай продовжуються на новий термін.

Проект не має зворотної сили, тому всі діючі строкові вклади під нього не підпадають.

Закон набуде чинності на наступний день після його публікації.

Нагадаємо, банки неодноразово виступали за те, щоб їм дозволили не повертати депозити на першу вимогу населення, як вони не вимагають виплати кредитів на першу вимогу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 840 | Додав: adminA | Теги: нові правила зняття депозитів, закон, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]