Чт, 2024-04-18, 11:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:44
ЗМІ - Франція заарештувала активи російських компаній
Інші останні Новини Європейського Союзу

Колишні акціонери "ЮКОСу" домоглися арешту активів Росії не тільки в Бельгії, а й у Франції. Про це повідомляє Forbes з посиланням на джерело, близьке до акціонерів "ЮКОСу".

Цю інформацію в четвер офіційно підтвердив помічник президента Росії Андрій Бєлоусов у коментарі РІА "Новости".

"Ми будемо оскаржувати ці рішення і по Франції, і Бельгії, по всім країнам. Все, що стосується реалізації рішень гаазького суду, - ми вважаємо, що там було допущено цілу низку юридичних неточностей, будемо, звичайно, заперечувати", - сказав Бєлоусов.

Сьогодні глава російського банку ВТБ Андрій Костін повідомив, що у Франції в середу заарештували рахунки російських компаній у французькій "дочці" держбанку, повідомляє РБК.

За словами Костіна, арешт був накладений у тому числі на рахунки російських дипломатичних місій.

"На ранок рахунки дипмісій були розморожені, але така проблема була. Суми незначні, обчислюються десятками тисяч євро. Рахунки диппредставництв були відразу розморожені, рахунки російських компаній заморожені. Ми вирішуємо цю проблему з юристами", - пояснив Костін.

У свою чергу міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв заявив, що претензії на російське майно в Бельгії не стали несподіванкою і будуть оскаржені. За словами Улюкаєва, це "прогнозована міра, ми такі ризики бачили раніше. Рішення Стокгольмського арбітражу дає підставу країнам такі дії робити".

Міністр зазначив, що наразі не має інформації, яких саме активів це стосується. "Ми, безумовно, будемо відстоювати нашу позицію і добиватися скасування такого роду заходів", - підкреслив Улюкаєв.

Ще один представник влади РФ був різкий в оцінці ситуації. Глава РЖД (Російських залізниць) Володимир Якунін, коментуючи в кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму арешт російського держмайна в Європі, назвав тих, хто ухвалив таке рішення, "ідіотами". "Я проти ідіотів нічого сказати не можу, крім побажання звертатися до психіатра", - сказав він.

Увечері 17 червня агентство "Інтерфакс" з посиланням на отримані документи повідомило про те, що російські установи в Бельгії, за винятком дипломатичних представництв, отримали від судових приставів постанови про арешт державного майна РФ, яке перебуває у їхньому розпорядженні. Мова в новині агентства йшла про дії бельгійської влади. Проте вранці 18 червня джерело журналу Forbes повідомив, що Бельгія - не єдина країна, в якій арештовано рахунки РФ. "Бельгія - перша країна, з якої ця інформація витекла", - уточнив він.

Повідомлялося, що пристави напередодні повідомили бельгійські, російські та міжнародні компанії в Бельгії про арешт у цій країні майна, що належить Росії, за позовом колишніх акціонерів "ЮКОСу", які виграли процес у Постійній палаті третейського суду в Гаазі. Крім того, пристави повідомили 47 зареєстрованих у Бельгії підприємств і організацій (російських і міжнародних) про необхідність протягом 15 днів надати перелік наявного у них майна та коштів, що належать РФ.

Як пояснив журналу Forbes джерело, близьке до акціонерів "ЮКОСу", сума, на яку можуть бути заморожені активи, невелика, але важливий прецедент. За словами співрозмовника видання, бельгійський уряд зацікавлений у заморожуванні і передачі активів РФ колишнім акціонерам "ЮКОСу", адже вони повинні будуть сплатити з цих доходів тривідсотковий податок на користь держави.

Тим часом у Раді Європи спростували інформацію про зв'язок між рішенням влади Бельгії з арешту власності РФ і вердиктом ЄСПЛ у справі "ЮКОСу". За словами прес-секретаря генсека Ради Європи Даніеля Холтгена, "причинно-наслідковий зв'язок між рішенням влади Бельгії і виконанням Росією рішення Європейського суду з прав людини у справі "ЮКОСу" - помилковий". "Виконання рішення суду у справі "ЮКОСу" все ще обговорюється комітетом міністрів Ради Європи з усіма країнами, включаючи Росію", - йдеться в його заяві, поширеній у четвер.

Зазначимо, в документі йдеться, що арешт провадиться на підставі рішення бельгійського арбітражного суду від 18 липня 2014 року за позовом компанії "Юкос Юніверсал Лімітед". Зазначена в ньому сума позову - 1 млрд 652 млн 685 тис. 360,24 євро.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: активи російських компаній, Франція, арешт, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]