Сб, 2024-04-20, 15:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:18
Зміни до Конституції щодо децентралізації Венеціанська комісія схвалила
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Венеціанська комісія схвально оцінила зміни до Конституції України у частині децентралізації.

Про це йдеться у попередньому висновку комісії щодо поправок до української конституції, опублікованому на її сайті, передає "Європейська правда".

"Пропоновані зміни до Конституції в частині децентралізації значною мірою сумісні з Європейською хартією місцевого самоврядування. У цілому поправки добре розроблені і заслуговують на підтримку" - зазначили у Венеціанській комісії.

Зокрема, у комісії особливо привітали скасування наглядових повноважень генерального прокурора а також статтю щодо місцевого фінансування.

Варто зазначити, що це попередній висновок, і це є нетиповою практикою для Венеціанської комісії.

Джерела "Європейської правди" свідчать, що до цього вдалися через терміновість потреби в політреформі, у той час як наступне засідання Венеціанки відбудеться лише восени.

Водночас, зазначили у Венеціанській комісії, "необхідні дві зміни: повноваження звільняти старост слід надати президенту за рекомендацією Кабміну; у закон має бути додано положення про можливість створення в рамках закону кількох категорій адміністативних/територіальних одиниць чи утворень в рамках адміністративних/територіальних одиниць".

Раніше експерти Венеціанської комісії підтвердили право української держави очистити лави влади від посадових осіб екс-президента Віктора Януковича.

Як повідомлялося, Конституційна комісія була створена указом президента України від 3 березня. Її персональний склад був затверджений президентом 31 березня.

На першому засіданні Конституційної комісії 6 квітня було ухвалено рішення про створення трьох робочих груп.

Ці групи розробляють зміни до Конституції України за пріоритетними напрямками реформування – децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: Венеціанська комісія, конституція, зміни, децентралізація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]