Чт, 2024-04-25, 16:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:17
Американська компанія будує першу в світі багаторазову космічну ракету. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій
Першу в світі повністю багаторазову ракету-носій і такий же корабель для неї має намір створити приватна американська компанія SpaceX.

На відміну від шатлів, які повертаються на крилах, або "Союзів", що використовують парашути, всі частини нового комплексу мають приземлятися на ракетних двигунах.

Про незвичайний проект розповів на прес-конференції у Вашингтоні глава SpaceX Елон Маск.

За задумом інженерів компанії, двоступінчастий носій, такий як Falcon 9, буде виводити на орбіту корабель Dragon. Останній є практично багаторазовим - у кожному рейсі пропадає тільки агрегатний відсік, капсула для екіпажу в ньому використовується повторно.

Але найбільш інноваційною є повністю багаторазова ракета. І її перша, і її друга ступені повинні після завершення своєї ділянки польоту знизитися в атмосфері (при цьому друга буде обладнана тепловим щитом) і сісти на космодромі, загальмувавши тільки силою власних реактивних струменів. Далі ці ракетні блоки можуть бути знову заправлені і підготовлені до чергового старту.

Аналогічно в перспективі і спускний апарат від SpaceX повинен буде приземлятися на двигунах, замість нинішніх парашутів.

Багаторазова другий ракетна ступінь - ось справжній виклик конструкторам і інженерам. Адже вона повинна розвинути першу космічну швидкість, а після відділення корабля чи супутника знизити орбітальну швидкість, пройти щільні шари атмосфери, знову пригальмувати за рахунок включення двигунів і сісти на чотири посадочні опори, немовби якийсь місячний модуль.

За інформацією Space.com, таким способом Маск сподівається радикально знизити вартість доступу людей в космос, тим самим наблизивши колонізацію інших світів, наприклад Марса. SpaceX сподівається відправити астронавтів на Червону планету протягом 20 років.

Глава SpaceX пояснює, що зараз кожен запуск ракети Falcon 9 коштує 50-60 мільйонів доларів, з яких витрати на паливо складають всього 200 тисяч доларів. Так що багаторазове використання всіх ступенів ракети-носія на порядок знизило б витрати на виведення вантажів і пілотованих кораблів у космос.

Маск визнає, що цей план дуже складний, і не називає жодних термінів. "У нас є проект на папері, ми проводили розрахунки, робили моделювання - це дійсно працює, - говорить засновник SpaceX. - Тепер нам потрібно впевнитися, що моделювання і реальність прийдуть до згоди, оскільки зазвичай, коли цього не відбувається, реальність перемагає".

До речі, американська влада дуже розраховує на прорив приватників в космос. 15 вересня сенатський комітет з асигнувань схвалив виділення 500 мільйонів доларіву рамках бюджету NASA на 2012 рік для проведення комерційних космічних польотів.

Нагадаємо, у квітні SpaceX представила найпотужнішу ракету в світі, яка здатна виводити на так звану низьку опорну орбіту (близько 200 кілометрів) до 53 тонн корисного навантаження.

За матеріалами: membrana.ru

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1366 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]