Пт, 2024-03-29, 10:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
Депутати намагаються домовитися - як врятувати Тимошенко
Інші останні Політичні новини

Фракції Верховної Ради домовилися продовжити консультації щодо президентського законопроекту про гуманізацію низки статей Кримінального кодексу (КК), що стосуються економічних злочинів.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин у четвер ознайомив сесійний зал з результатами проведених вранці консультацій, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в ході наради обговорювали кілька пропозицій. Зокрема, пропонувалося схвалити законопроект у першому і другому читаннях, і перед прийняттям в остаточному варіанті внести в нього пропозицію опозиції про вилучення із КК статті 365, за однією з частин якої судять екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

Другий варіант - схвалити законопроект тільки в першому читанні і допрацьовувати його до другого читання з урахуванням наявних пропозицій.

У третьому варіанті пропонувалося, щоб профільний комітет парламенту розробив пропозиції щодо цього законопроекту.

"Підсумок засідання погоджувальної ради: продовжити консультації для того, щоб вийти на рішення, яке буде підтримуватися не 226 голосами, а абсолютною більшістю сесійної зали. Якщо ж компроміс не буде знайдений, тоді доведеться йти за регламентною процедурою: розглядати в першому читанні, а потім, при розгляді поправок і змін до законопроекту, шукати компроміс", - сказав Литвин.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада України розгляне президентський законопроект про гуманізацію відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності 6 жовтня.

Зазначимо, що думки політиків на рахунок майбутнього Тимошенко розходяться. Так, Сергій Власенко заявив, що ні про які торги щодо декриміналізації відповідної статті і мови бути не може. А Литвин взагалі нічого не прогнозує, оскільки вважає, що справу потрібно вирішувати, а не говорити про неї.

Також варто сказати, що всі запропоновані опозицією законопроекти про декриміналізацію "статті Тимошенко", були відхилені.

"Бютівці" закликають скасувати статтю, за якою переслідують Тимошенко

Член фракції "БЮТ-Батьківщина" Михайло Косів закликає парламент повернутися до питання включення до порядку денного законопроекту про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, який передбачає вилучення статті 365, за якою переслідують Юлію Тимошенко.

За словами Косіва, необхідно повернутись до цього питання, проголосувати за законопроект №9075 у першому читанні, а тоді, не порушуючи статті 116 Регламенту ВР, об'єднати цей закон із президентським в один спільний документ.

Михайло Косів підкреслив, що стаття 365 Кримінального кодексу, за якою звинувачують Тимошенко – "є чисто оціночна, бо владі здається, що було зловживання, хоча жодного доказу вини немає".

Народний депутат нагадав, що був присутнім на всіх засіданнях Печерського суду поки суддя Кірєєв не видалив його із зали. "Я нічого не порушував, я тільки сказав йому одну істину, що я як представник покоління "дисидентів-шістдесятників" дуже добре був знайомий, бо стикався з слідчими органами із судом в ті комуністичні радянські часи, які ми тепер називаємо тоталітарними", - сказав Михайло Косів.

"Ті суди були набагато професійнішими і свого часу набагато навіть чеснішими, бо вони абсолютно точно знали, що підпільний журнал "Український вісник", правозахисний, видає В'ячеслав Чорновіл. Що після того, як В'ячеслава Чорновола заарештували 12 січня 1971 року, випуск журналу продовжив Михайло Косів, але в них не було доказів. І тому вони це обвинувачення з В'ячеслава зняли, а мене змушені були відпустити", - розповів Косів.

"Регіонал" Піскун прогнозує, що Тимошенко звільнять після засудження

Регіонал Святослав Піскун прогнозує, що "стаття Тимошенко" буде декриміналізована після винесення їй вироку, повідомляє "Українська правда".

"Думаю, після засудження Тимошенко, стаття буде декриміналізована", - сказав Піскун.

Водночас він назвав сумнівною подібну практику.

"Чому ми змінюємо кримінальний кодекс під одну людину? А якщо, уявімо, завтра прем'єр когось зґвалтує – то що, треба теж звільняти його від кримінальної відповідальності?" – сказав Піскун.

Тимошенко не буде винесено виправдувальний вирок, вважає політолог

Голова Центру прикладних політичних досліджень Володимир Фесенко вважає, що найімовірнішим сценарієм розвитку ситуації суду над екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко може стати декриміналізація її статті через президентський законопроект після оголошення їй вироку.

"Найімовірнішим сценарієм вирішення проблеми з судовим процесом над Тимошенко є декриміналізація тимошенківської статті шляхом її прив'язки до президентського законопроекту щодо декриміналізації економічних правопорушень", - сказав він на прес-конференції в четвер у Києві.

Фесенко вважає реальним сценарій, озвучений у середу віце-спікером Верховної Ради Миколою Томенком про те, що ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України, за якою судять Тимошенко, можуть декриміналізувати під час другого читання законопроекту президента про декриміналізацію економічних злочинів.

"І вже після того, як Тимошенко отримає вирок. Це дає владі можливість реалізувати дві стратегічні мети - зберегти політичне обличчя, продемонструвати силу, послідовність, що справу Тимошенко завершено вироком, визнанням її провини, а пом'якшення буде зроблено через декриміналізацію і після завершення судового процесу, щоб догодити європейцям", - наголосив політолог.

Фесенко також прогнозує, що судова епопея навколо екс-прем'єра України після завершення розгляду її справи в Печерському суді триватиме. Експерт упевнений, що Тимошенко не буде винесено виправдувальний вирок, і вона оскаржуватиме будь-яке обвинувачення.

Яценюк не виключає блокування роботи ВР

Лідер партії "Фронт змін", народний депутат Арсеній Яценюк допускає блокування роботи Верховної Ради опозицією в разі недосягнення домовленостей щодо декриміналізації ст. 365 Кримінального кодексу України.

"Якщо блокування допоможе змінити 365-ту статтю, то так", - сказав він журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на запитання, чи можливе блокування роботи парламенту.

На думку Яценюка, парламент має лише два варіанти щодо декриміналізації ст. 365. Перший полягає в тому, що Верховна Рада має повернутися до голосування за опозиційні законопроекти та проголосувати в першому читанні хоча б за один із тих документів, які напередодні були провалені.

Другий варіант, озвучений Яценюком, полягає в тому, що в постанові про ухвалення президентського законопроекту в першому читанні має чітко зазначатися, що до другого читання ст. 365 має бути декриміналізована.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1354 | Додав: nowyny | Теги: тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]