Чт, 2024-03-28, 13:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Для обміну валюти можна пред'явити будь-який документ
Інші останні Економічні новини

Національний банк України дозволив банкам купувати валюту у фізичних осіб при пред'явленні будь-якого документа, що засвідчує особу, і не копіювати його. Про це йдеться у зверненні голови НБУ Сергія Арбузова, опублікованій на сайті відомства.

"З огляду на об'єктивні і суб'єктивні причини, ми тимчасово спрощуємо процедуру купівлі банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб. Адже ми враховуємо технічну непідготовленість окремих банків та наближення чемпіонату Євро-2012", - зазначив він, додавши, що нововведення незабаром набудуть чинності та діятимуть до закінчення Євро-2012.

"Це тимчасовий захід. НБУ й далі буде вимагати від банків дотримання норм чинного законодавства, зокрема й щодо валютообмінних операцій", - підкреслив голова НБУ.

Він звертає особливу увагу на те, що заявлений Нацбанком курс на лібералізацію валютного ринку з одночасним посиленням контролю над його функціонуванням буде збережено.

Арбузов наголосив, що наразі пропонуються зміни до законопроекту про валютне регулювання, який знаходиться на розгляді в парламенті.

Раніше ЗМІ повідомили, як саме в НБУ мають намір спростити валютообмінні операції: здати іноземну валюту можна буде, лише надавши паспорт, без його ксерокопіювання. Банкіри вважають, що попереднє рішення регулятора вже справило психологічний вплив на скупників валюти, і обсяги тотального скуповування доларів населенням після рекордного показника вересня - 2 млрд доларів - скоротяться щонайменше на третину.

Як повідомлялося, з 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-яких кількостях здійснюється лише за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів.

Це вже призвело до збільшення активності на чорному ринку обміну валюти.

Експерти ринку пояснюють такі адміністративні заходи Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Згідно з даними НБУ, обсяг готівки поза банками на кінець серпня становив 194 млрд грн, збільшившись з початку року на 6%.

Українці в серпні 2011 року купили в банків валюти на 824,2 млн доларів більше, ніж продали, тоді як у липні - на 865,4 млн доларів. Загалом за вісім місяців цього року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг її продажу на 7,83 млрд доларів, тоді як за весь 2010 року - на 9,73 млрд доларів.

Нацбанк після кризи 2008 року, що знецінила гривню проти долара майже на 40%, останні кілька років утримує курс на рівні близько 8 грн/долар.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1164 | Додав: nowyny | Теги: обмін валюти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]