Пт, 2024-04-19, 07:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
ЄС відреагував на вирок Тимошенко: асоціації може і не бути
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Євросоюз може переглянути політику щодо України у зв'язку з вироком Юлії Тимошенко. "ЄС дуже розчарований вироком, винесеним в Україны на судовому процесі у справі Тимошенко. Вердикт був прийнятий судом, який не відповідав Міжнародним нормам коректності, прозорості та незалежності юридичного процесу", пишеться в заяві ЄС.

ЄС переконує українську владу гарантувати справедливий, прозорий і неупереджений процес у будь-якій справі, і у випадку Тимошенко, і в інших процесах, пов'язаних з членами колишнього уряду. Право оскарження не має ставити під загрозу здатність відповідачів брати участь на майбутніх виборах в Україні, включаючи парламентські вибори, намічені на наступний рік.

Заяви європейських політиків щодо вироку Тимошенко

Президент Європейської народної партії (ЄНП) Вільфред Мартенс заявив про необхідність припинити з Україною переговори щодо Угоди про асоціацію, повідомляє "Інтефакс-Україна".

"Я маю намір обговорювати питання дотримання демократії і прав людини в Україні на наступному саміті ЄНП для того, чи будемо ми йти далі до Угоди про асоціацію. Я вважаю, що ми повинні припинити переговори", - йдеться в заяві Мартінса опублікованому в понеділок після оголошення вироку Тимошенко.

Президент ЄНП назвав судовий процес над Юлією Тимошенко "ганебним для країни, яка заявляє про свої європейські прагнення і наміри підписати Угоду про асоціацію".

"Обіцянки Януковича звільнити політичних в'язнів до цих пір не виконані, що робить співпрацю з українською владою дуже складною", - сказав він.

Генеральний секретар Ради Європи Турбьерн Ягланд заявив, що сподівається на зміни в Кримінальному кодексі України відносно політиків.

"В демократіях правосуддя щодо політичних рішень має здійснюватися парламентом і виборцями, а не судами. Я сподіваюся, що недавно запропоновані зміни до Кримінального кодексу Україні зроблять неможливими подібні рішення в майбутньому", - повідомляє прес-служба Ради Європи.

Європейська комісія розраховує, що ситуація навколо екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко буде вирішена після апеляції на вирок щодо "газової справи".

"Має місце паралельний процес декриміналізації певної кількості статей Кримінального кодексу. Цей процес ще не закінчився, крім того, не розпочато процес апеляції. Я буду чітко за цим стежити, і ми все ще віримо, що рішення буде знайдено", - заявив член Європейської комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле на зустрічі з журналістами у вівторок у Брюсселі.

Він також повідомив, що вже у вівторок буде висловлена офіційна позиція Єврокомісії з цього приводу.

Фюле додав, що від демократичної ситуації в країні буде залежати подальша доля Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Як відомо, у вівторок Печерський районний суд Києва засудив Ю. Тимошенко до 7 років позбавлення волі, атакож зобов'язав її відшкодувати 1,5 млрд грн НАК "Нафтогаз Україна".

Нагадаємо, що в вересні президент Європейської народної партії Вілфред Мартенс повідомив, що під час своєї зустрічі з президентом Віктором Януковичем, яка тривала дві години, говорив про про арешт Юлії Тимошенко. Європейський політик ще раз уточнив, що рішення про угоду про асоціацію з ЄС залежить від рішення суду щодо Тимошенко.

Тим часом, Янукович запевнив президента Європейської народної партії (ЄНП) Мартенса в тому, що зближення України з Європейським Союзом є спільним інтересом.

Голова Європарламенту шкодує у зв'язку з вироком Тимошенко

Президент Європарламенту Єжи Бузек жалкує у зв'язку з вироком екс-прем'єру Юлії Тимошенко і чекає його перегляду під час оскарження.

"Я глибоко жалкую щодо вироку, винесеного українським судом щодо Юлії Тимошенко, яким вона засуджена до семи років в'язниці ... Я очікую, що вирок буде переглянутий в ході процесу оскарження", - йдеться в заяві Бузека.

Президент Європарламенту вважає, що затримання і зміст "цього вироку викликає стурбованість щодо політично вмотивованої його природи і щодо виборного використання законодавства в Україні".

"У мене є серйозні сумніви щодо справедливості, незалежності та прозорості цього суду", - заявляє Бузек.

Він нагадав, що стаття, за якою засудили Тимошенко, була прийнята ще з часів СРСР.

"Це - дивна практика в демократичній країні. Україна - велика країна, яка заслуговує кращого", - підкреслив він.

У зв'язку з цим Бузек висловив надію, що до Кримінального кодексу дуже скоро будуть внесені відповідні поправки і їх проголосує Верховна Рада.

"Зміцнення верховенства права та боротьба з корупцією життєво важливі не тільки для завершенняня переговорів щодо угоди про асоціацію до кінця цього року і поглиблення відносин Україна-ЄС, а й для консолідації демократії в Україну", - заявив Єжи Бузек.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1190 | Додав: nowyny | Теги: тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]