Чт, 2024-04-25, 13:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:07
Клітини мозку за нестачі енергії переходять в енергоощадний режим
Інші останні Новини світу науки і технологій

Науковці з університету Единбурга (Шотландія) дійшли висновку, що клітини головного мозку в разі нестачі енергії можуть переходити в енергоощадний режим, передає РИА "Новости".

Як повідомляють автори дослідження в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, значна частина енергії, постійно необхідної мозку, витрачається на створення потенціалів дії - невеликих електричних розрядів, хвиль збудження, що проходять по мембрані клітини в процесі передачі нервового сигналу. Зазвичай кровоносна система забезпечує достатню кількість глюкози і кисню для вироблення необхідної мозку енергії, однак звуження або закупорювання судин головного мозку перешкоджає нормальному постачанню.

Керівник дослідження Марк Еванс і його колеги детально вивчили механізм, за допомогою якого мозок захищає себе від нестачі енергії, переходячи в енергоощадний режим роботи. Виявилося, що перехід у цей режим, за якого частота нервових імпульсів знижується, запускає АМФК - фермент, який, зокрема, регулює енергобаланс клітин мускулатури й інших клітин організму при значних навантаженнях.

"Наші результати показують, що якщо клітинам мозку бракує енергії, вони починають працювати повільніше. Але краще вже просто повільніше, ніж зовсім ніяк", - зазначив співавтор роботи Кріс Пірс з університету Лідса, чиї слова наводять у повідомленні навчального закладу.

За словами дослідників, їхні результати допоможуть створити ліки, що захищають пацієнтів з високим ризиком інсульту: вже сьогодні існують препарати, що стимулюють вироблення АМФК, і в майбутньому вони і препарати на їхній основі, можливо, зможуть використовуватися і для запобігання інсульту.

Раніше американські науковці з'ясували, що з віком людина стає розумнішою і розважливішою, оскільки її мозок починає працювати на повну силу. При цьому пік інтелектуальної активності припадає на 50-70 років. Такі сенсаційні результати роботи дослідниці Барбари Стоуч.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1188 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]