Пт, 2024-03-29, 09:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
ООН не допоможе сирійцям повалити владу: РФ і Китай наклали вето
Інші останні Новини світу

Росія і Китай наклали вето в Раді Безпеки ООН на внесений західними країнами проект резолюції, що погрожує Сирії санкціями, якщо влада цієї країни не припинить придушувати виступи опозиції. Проект було підготовлено Францією, Німеччиною, Португалією і Великобританією.

На користь резолюції проголосувало 9 країн, проти - 2, утрималися - 4 (Бразилія, Індія, ПАР і Ліван), передає ИТАР-ТАСС. Резолюція вважається схваленою, якщо за неї проголосують дев'ять з п'ятнадцяти країн - членів РБ ООН за умови, що не скористається вето жоден з постійних членів Ради.

В даному випадку аж двоє членів "п'ятірки" - Москва і Пекін - скористалися правом вето. Тому згідно з регламентом РБ ООН вона вважається відхиленою.

Тим часом американська адміністрація висловила незадоволення підсумками голосування за резолюцію. Постійний представник США при ООН Сьюзан Райс заявила, що у Вашингтоні "обурені". Як зазначила Райс, криза в Сирії триватиме доти, доки Рада Безпеки ООН не почне підходить до виконання своїх обов'язків з усією відповідальністю, повідомляє РБК. Як вважає представниця США, Росії та Китаю слід було схвалити резолюцію, бо Дамаск і досі жорстоко придушує мітинги громадян, які виступають за демократію в країні.

Росія проголосувала проти західного проекту резолюції РБ ООН по Сирії, оскільки він "ґрунтувався на філософії конфронтації", заявив у свою чергу постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін, виступаючи в Раді Безпеки з мотивів голосування.

Російський посол підкреслив, що Москва не може "погодитися з одностороннім обвинувальним ухилом на адресу Дамаска". "Вважаємо неприйнятною ультимативну погрозу застосування санкцій щодо сирійської влади, - сказав він. - Такий підхід суперечить принципу мирного врегулювання кризи на основі загальносирійского національного діалогу".

При цьому Чуркін рішуче відкинув твердження, що вето Росії в Раді Безпеки ООН на резолюцію, яка погрожує санкціями Сирії, пов'язано з продажем зброї Дамаску.

"Росія займає принципову позицію, і ті з вас, хто працює в ООН, знають, що в ряді випадків Росія підтримала резолюції РБ, зазнавши при цьому великих втрат у тому, що стосується економічних відносин та продажу зброї різним країнам, які стали об'єктами санкцій", - заявив постійний представник РФ при ООН, виступаючи перед журналістами після засідання РБ ООН.

Російський посол висловив здивування з приводу того, що "подібні звинувачення прозвучали від країни, яка "вкачує" в цей регіон (Близький Схід) сотні мільярдів доларів у вигляді зброї і військової техніки".

Виступаючи раніше з мотивів голосування в РБ ООН за проектом західної резолюції щодо Сирії, яку не було схвалено через опозицію двох постійних членів - Китаю і Росії, - американський посол Сюзан Райс міркувала про мотиви, якими керувалася Росія під час голосування по ньому.

Вона натякнула на ті країни, які "вважають за краще продавати зброю сирійському режиму, аніж підтримати сирійський народ".

"Ми рішуче відкидаємо такі твердження", - сказав Віталій Чуркін.

Не обійшлося також без скандалу і на засіданні. Сюзан Райс демонстративно полишила зал засідань Ради Безпеки ООН після того, як сирійський посол Башар Джаафарі звинуватив США у "пособництві ізраїльському геноциду" проти палестинського народу.

Виступаючи в дебатах після того, як РБ ООН не змогла ухвалити проект резолюції із засудженням Сирії, сирійський посол заявив, що США близько 50 разів накладали вето в РБ ООН на проекти резолюцій із засудженням Ізраїлю. "США є партнером Ізраїлю в здійснюваній ним політиці геноциду проти палестинців", - сказав, зокрема, Джаафарі.

Посол США, яка підтримала західний проект, виступаючи за підсумками голосування, висловила "глибоке співчуття тим, що деякі члени Конгресу не дозволили нам зайняти принципової позиціїю щодо жорстокого придушення сирійським режимом свого народу".

Канада запровадила економічні санкції проти Дамаска

Тим часом міністр закордонних справ Канади Джон Берд оголосив про запровадження економічних санкцій проти Дамаска у відповідь на придушення сирійським урядом акцій протесту.

"Ми вводимо жорсткі заходи проти Сирії, - заявив міністр, виступаючи в парламенті. - Канада, звісно, не може домогтися зміни ситуації самостійно, проте ми можемо відіграти роль як член міжнародного співтовариства".

Канадські санкції торкнуться 12 сирійських державних організацій і 27 окремих осіб. Зокрема, вводяться обмеження на поїздки високопоставлених сирійських чиновників, заморожування сирійських активів, заборону на підтримання контактів з особами, причетними до придушення виступів протесту.

Забороняються будь-які операції з видобутку в Сирії нафти, а також накладено заборону на інвестиції в нафтову промисловість САР.

Як підкреслив міністр закордонних справ, Канада не розглядає можливості військового втручання в Сирію, оскільки Рада Безпеки ООН не дасть санкції на такого роду операцію, але розраховує на запровадження міжнародних економічних санкцій до Дамаску.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив, що припинив контакти з сирійським керівництвом і висловив готовність розглянути питання про запровадження санкцій проти Дамаска.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1194 | Додав: nowyny | Теги: ООН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]