Пт, 2024-04-19, 22:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:54
Патріарх Кирило намагається приїжджати в Україну як господар
Інші останні Релігійні новини

П’ятий за рік візит патріарха Російської православної церкви Кирила в Україну, попри скандальний ореол (націонал–патріотичні сили та почуття вірних інших конфесій обурили рекламні щити "Буковина вітає свого патріарха", розвішані вздовж трас напередодні візиту), минув досить спокійно.

Після відвідин східних теренів України (Луганська) для предстоятеля РПЦ було важливо зазирнути ще й кудись на захід нашої держави, аби продемонструвати: вплив його церкви не обмежується "ісконнимі" територіями. У цьому сенсі багатоконфесійна Чернівецька область для патріарха особливо важлива: окрім ненависної УПЦ Київського патріархату, тут дедалі більше нарощує свій вплив в усіх сенсах "канонічна" Румунська православна церква, пише "Україна молода" в статті "Молитва за Януковича".

Про всяк випадок місцева влада кинула на охорону правопорядку більше тисячі співробітників міліції. Загалом помолитися з патріархом прийшло, за різними даними, від 10 до 20 тисяч вірян. Чимало з них приїхали побачити свого Святійшого з інших регіонів України.

Кульмінаційним пунктом і, власне, приводом для самого візиту стало освячення величезного Свято–Троїцького собору Свято–Вознесенського монастиря в Банченах під Чернівцями. Цей храм, за скромними оцінками церковників, наразі є найбільшим у Східній Європі.

Під час літургії патріарх Кирило помолився, зокрема, за митрополита Київського і всієї України Володимира (очільника УПЦ МП), який зараз відновлюється після перелому шийки стегна.

Та особливо палкою була молитва глави РПЦ за президента України. "Щоб Господь дав йому здоров’я, душевного і тілесного, мудрості, мужності, всього необхідного для несення великої відповідальності за творення Української держави, підвищення духовного, матеріального рівня життя людей", — оголосив список прохань до Всевишнього патріарх Кирило.

Сам Віктор Янукович, щоправда, в Банчени не приїхав — хоча предстоятель РПЦ, за інформацією деяких ЗМІ, покладав на зустріч із президентом великі надії. Бо є питання для обговорення...

Заочно подякувавши главі держави за його особисту участь у відтворенні Свято–Вознесенської обителі й будівництві храму, патріарх пояснив, що Віктор Федорович не зміг бути на богослужінні "через важливі обставини", але доручив представляти себе міністру палива та енергетики Юрію Бойку.

Несподіванкою номер два була присутність у Банченах Дмитра Фірташа. За щедрі пожертви на будівництво храму патріарх нагородив його (і Бойка) орденом Серафима Саровського, зауважують Ольга Харченко та Ганна Гаргаля в матеріалі "Патріарх Кирил поводиться так, ніби в Україні немає Сабодана?" газети "День".

Тим часом "Комсомольская правда в Украине" нагадує, що митрополита Володимира вже виписали з лікарні. Півмісяця тому 76-річний предстоятель УПЦ МП невдало впав, зламавши шийку стегна. Митрополита довелося навіть оперувати. Але через 18 днів його здоров'я пішло на поправку, пише Олег Портнов у замітці "Митрополита Володимира виписали з лікарні після операції".

"Після вдало перенесеної операції на нозі митрополита Володимира виписали з лікарні. Він почувається чудово: жартує, усміхається, тримається бадьоро, - розповіла заступник голови синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ Московського патріархату Жанна Шевченко. - Пересувається самостійно".

Газета "День" звернулася до представників конфесій та експертів із запитанням: як розцінювати останній візит патріарха Кирила в Україну?

Єпископ Васильківський УПЦ КП, голова Інформаційного управління Київської Патріархії Євстратій (Зоря), вважає, що, як і всі попередні візити, очевидно, що цей — для зовнішньої публіки подавався як пастирський, а насправді він мав і політичне підґрунтя. "Наскільки нам відомо і наскільки зараз можна бачити з публікацій у засобах масової інформації, одним із завдань цього візиту була зустріч патріарха Кирила з президентом України Віктором Януковичем. Цей візит почали готувати ще в червні", - зауважує він.

На думку єпископа, насправді зустріч з Януковичем була одним із головних завдань патріарха — тим самим продемонструвати рівень своїх можливостей, те, що він впливає на українську ситуацію, що він спілкується безпосередньо з президентом України. Але в підсумку сталося зовсім протилежне. Незважаючи на очікування, незважаючи на підготовку, на повідомлення, президент так і не приїхав і з Кирилом не зустрічався.

Єпископ гадає, що для патріарха Кирила і його оточення це має бути дуже серйозним сигналом. "Тому що вже не тільки опозиційно налаштовані до Московської патріархії політичні діячі, прихильники Київського патріархату, критикують його ставлення до України і його діяльність в Україні, а й ті, хто буквально нещодавно були його прихильниками, брали активну участь у всіх заходах, які проводив

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1331 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]