Чт, 2024-03-28, 16:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:18
Рада збирається повернути "зимовий час"
Інші останні Офіційні новини

Наукові інститути просять президента повернути Україні зимовий час 30 жовтня, а потім ще раз проаналізувати: чи варто переходити на літній час. Спікер ВР Володимир Литвин та заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов вже дали зрозуміти, що рішення про скасування зимового часу можуть переглянути, пише "Сегодня".

Як повідомляється, представники СЕС, географи, захисники прав споживачів, енергетики, метеорологи і медики в МНС підписали листа Віктору Януковичу зі своїми аргументами.

Сам глава МНС Віктор Балога вже не раз заявляв, що скасування переходу на зимовий час негативно позначиться на українцях, надто із західних областей (де взимку світанок наставатиме після дев'ятої ранку).

Експерти підтверджують, що географічно Україна розташована у другому часовому поясі (тобто в зимовому часі) і, за словами екс-міністра охорони здоров'я Миколи Поліщука, саме за цим часом живе організм українця. Глава управління НКРЕ Владислав Попович, у свою чергу, зазначає, що якщо рішення Ради залишиться чинним, будуть проблеми з рахуванням електроенергії.

"Потрібно перепрограмувати всі лічильники, що фізично неможливо виконати до 30 жовтня", - зазначив Попович.

Директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда пояснює, що у зв'язку з життям у літньому режимі аналіз і прогнозування отриманих із супутників даних будуть проводитися із запізненням на годину.

"Ми на годину пізніше зможемо відреагувати на загрозливу ситуацію. За цією годиною можуть стояти людські життя", - наголосив Кульбіда.

Спікер Литвин уже зізнався, що на його думку, потрібно зараз перейти на зимовий час, а влітку вже його не скасовувати. "Нічого страшного, якщо ми переглянемо рішення", - зазначив Литвин.

Заступник голови фракції ПР Чечетов також припускає, що депутати його переглянуть. "Якщо професіонали нададуть достатньо аргументів, ВР перегляне своє рішення", - пояснив він.

Також стало відомо, що у Верховній Раді зареєстровано проекти постанов двох народних депутатів про встановлення в Україну другого часового поясу, передає "Інтерфакс-Україна".

Парламентар із фракції "БЮТ-Батьківщина" Анатолій Семинога з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи, пропонує запровадити на території України час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки останньої неділі березня о 3 годині на 1 годину вперед і останньої неділі жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Крім того, він пропонує визнати такою, що втратила чинність, постанову Верховної Ради від 20 вересня 2011 №3755-VI "Про зміну порядку обчислення часу на території України". Тоді український парламент ухвалив встановити в країні час другого часового поясу з додаванням однієї години.

У свою чергу депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко пропонує встановити, що на території України діє час другого часового поясу міжнародної системи часових поясів протягом усього календарного року без всяких переведень годин на зимовий і літній час.

"Обчислення часу на території України здійснюється за міжнародною системою часових поясів. Час доби обчислюється за 24-годинною шкалою. За початок доби приймається 00 годин", - йдеться в постанові.

У документі визначається, що рух залізничного, водного, повітряного і міжміського, автомобільного транспорту загального користування, а також робота міжміського телефонного і телеграфного зв'язку на території України здійснюється за київським часом. Рахунок суднового часу в морі провадиться за міжнародною системою часових поясів. При перебуванні суден на рейдах і в портах інших держав використовується час, який там встановлено.

Депутатом пропонується з метою приведення у відповідність чинного часу на території України згідно з другим часовим поясом міжнародної системи часових поясів після ухвалення цієї постанови перевести один раз годинник на одну годину назад. Проект постанови Колесніченка також передбачає визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради від 20 вересня.

Як повідомлялося, міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко вважає, що скасування переходу на "зимовий" час благотворно позначиться на здоров'ї українців.

5 жовтня міністр надзвичайних ситуацій Балога звернувся з листом до голови Верховної Ради Литвина, в якому просить ініціювати перегляд рішення парламенту про зміну порядку обчислення часу в Україну.

На думку першого заступника глави адміністрації президента України Ірини Акімової, "зимовий" час є адекватним потребам життєдіяльності українців. "Питання в одному - який час запроваджувати, літній чи зимовий. Зимовий, на думку медиків, вважається більш адекватним", - вважає Акімова.

Ужгород перейде на зимовий час

Ужгородська міська рада Закарпатської області ухвалила рішення, згідно з яким місто перейде на зимовий час, всупереч рішенню парламенту країни не переводити більше стрілки годинника. Рішення ужгородські депутати ухвалили в п'ятницю, за нього проголосували всі 60 депутатів ради.

"Таким чином ужгородська влада відреагувала на скасування Верховною Радою "зимового часу", - пояснили в прес-службі міської ради, передає "Укрінформ".

Як зазначила у своєму виступі депутат міськради, медик за професією Єлизавета Лях, Ужгороду відповідає інший реальний час, і порушення біологічного режиму буде шкодити насамперед дітям, які відвідують школи і дитсадки.

"Діти елементарно не висипаються перед навчанням. Тому раціонально починати робочий день в Ужгороді на годину пізніше", - зазначила Лях.

Депутати доручили міськвиконкому розробити рішення, згідно з яким рекомендувати починати роботу підприємств, установ і організацій в обласному центрі на годину пізніше.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1216 | Додав: nowyny | Теги: зимовий час | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]