Чт, 2024-04-25, 22:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:58
Швеція депортує 90-річну українку, яка може не пережити подорожі
Інші останні Українці в світі
Швеція депортує 90-річну українську емігрантку Ганну Чижевську назад до Києва. Аби знайти спосіб уникнути видворення з країни, у її родичів залишилося менше двох тижнів.

За свідченнями лікарів, бабуся страждає від різних недуг і може не пережити подорожі, а рідні стверджують, що в Україні за нею нікому доглядати.

"Але нам сказали, що цих обставин недостатньо", - розповіла BBC.ua онука емігрантки Анна Отто.

Разом з матір'ю вони живуть в Швеції з 1995 року і є громадянами цієї країни. Відтоді, як 8 років тому від раку помер чоловік бабусі, рідні намагалися отримати для неї право жити з родиною у Стокгольмі.

Шведська міграційна служба 7 разів відмовляла на подані заяви.

Скандал набув значного розголосу у шведських медіа, і Ганна Чижевська вже заручилася підтримкою численних прихильників, у тому числі і політиків, які заговорили про недосконале законодавство.

Після того, як щоденна шведська газета на своєму сайті опублікувала відеорепортаж із кадрами, на яких 90-річна жінка плаче у передчутті депортації, в Інтернеті здійнявся шквал обурення.

"На сторінках соціальних медіа бабуся має понад 5 тисяч людей, які хочуть, щоб вона залишилася в Швеції. Ми були на кількох телепередачах, кілька газет публікували статті. Майже всі стоять на боці бабусі", - розповіла Анна Отто.

Лікар Ганни Чижевської Клас фон Сегебаден написав у зверненні до міграційної служби, що шанси на спроможність літньої жінки самотужки піклуватися про себе в Києві незначні.

За свідченнями лікаря, Чижевська страждає від хвороби Альцгеймера, має проблеми із зором після лікування катаракти та серцем, а також демонструє ознаки слабоумства.

Однак, згідно з нинішнім шведським законодавством, цих аргументів недостатньо на користь того, аби бабуся залишилася із родиною, яка хоче піклуватися про неї.

"До 2003 року, поки жив її чоловік, звісно, вона хотіла жити разом з ним. Через те, що ми не жили в одній оселі, вважається, що в нас не достатні сімейні зв'язки. Через це їй відмовили у праві жити тут за принципом возз'єднання сім'ї", - розповіла Анна Отто.

Випадки депортації іноземних громадян для Швеції - не поодинокі. Але через посилену увагу з боку преси і громадськості до історії Ганни Чижевської, увагу на неї звернули шведські політики.

"На моє глибоке переконання, ніхто не повинен мати страх зустріти старість у Швеції, а у влади має бути змога робити винятки для таких випадків, як цей, які викликають стурбованість", - прокоментувала ситуацію депутат парламенту від Ліберальної партії ("Folkpartiet") Барбро Вестерхольм.

До 1997 року шведське законодавство дозволяло літнім людям, чиї дорослі діти проживають у Швеції, отримувати там притулок. Але, згідно з новими нормами, перш ніж претендувати на притулок, член сім'ї повинен жити зі своїми рідними і бути фінансово залежним від них.

"У Швеції два блоки політиків - лівий і правий. Політики обох блоків дуже незадоволені рішенням про депортацію. Вони кажуть - якщо така жінка, як наша бабуся, не може залишитися, то шведський закон неправильно сформульований", - розповіла Анна Отто.

Вона сподівається, що випадок, який викликав такий значний резонанс, допоможе спонукати політиків до законодавчих змін. За словами онуки Ганни Чижевської, до неї вже звернулися правозахисники із пропозицією почати дебати на цю тему.

Зараз родина емігрантки намагається зібрати достатньо паперів, аби довести, що в Києві за бабусею нікому доглядати, а переліт становить загрозу її життю. Одночасно Анна Отто намагається привернути до справи якомога більше уваги громадськості.

На це лишилося зовсім небагато часу. Дату депортації, попередньо призначену на 3 жовтня, відклали на два тижні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1219 | Додав: nowyny | Теги: Швеція депортує 90-річну українську | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]