Чт, 2024-04-25, 18:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:12
Списати 60% грецького боргу пропонують міжнародним банкам
Інші останні Новини Європейського Союзу

Європейські парламентери подали консорціуму міжнародних банків пропозицію про списання 60% вартості грецького боргу за номіналом. Франція, МВФ, Європейський центральний банк стурбовані, що така жорстка позиція, зайнята країнами єврозони з питання списання боргу Греції, може привести в дію механізм страхування облігацій (credit default swops) і викликати паніку серед інвесторів, подібну до тієї, що пішла слідом за крахом Lehman Brothers, повідомляє Financial Times, передає "Інтерфакс-Україна".

З іншого боку, високопоставлений німецький чиновник сказав газеті, що парламентери хотіли б уникнути "кредитної події", яка могла би бути кваліфікована як однозначний дефолт і призвести до таких наслідків.

Директор Institute of International Finance, що представляє інтереси банків, Чарльз Даллара заявив у понеділок, що є межі тому, що інвестори і ринок "можуть вважати за добровільне".

Переговори про участь приватного сектора в підтримці Греції передбачають втрати приватних інвесторів до 60%, заявив у понеділок прем'єр-міністр і міністр фінансів Люксембургу Жан-Клод Юнкер, що очолює робочу групу міністрів фінансів єврозони (Єврогрупа).

"Приватні інвестори, банки, приватний сектор, повинні взяти вагому участь в процесі, щоб забезпечити зниження боргового тягаря Греції до прийнятного рівня в довгостроковій перспективі. У липні ми говорили про 21%, але цього вочевидь буде недостатньо. Списання мають бути істотно вищі. Приблизно 50%, 60% - ось про що ми зараз говоримо", - сказав Юнкер.

При цьому списання приватних інвестицій повинні проводитися на добровільній основі, примусової реструктуризації грецького держборгу не буде, сказав люксембурзький прем'єр.

"Якщо ми вимагатимемо примусового виконання, вийде так звана кредитна подія, і тоді все впаде", - пояснив Юнкер.

Проте, якщо банки не відреагують на переговори, владі доведеться розглядати варіанти примусової реструктуризації, додав він.

"Я виключаю цей варіант, я не хочу його, оскільки він матиме вельми серйозні наслідки, і не лише для Греції, яка збанкрутує. Наслідки будуть серйозними для решти всіх країн єврозони. Але ми не можемо дозволити банкам водити нас за ніс", - заявив глава Єврогрупи.

Списання боргів має зменшити борг Греції до "підйомного" рівня. Якщо не списати 50-60% її боргів, сумарні потреби Греції в зовнішньому фінансуванні до кінця цього десятиліття можуть становити понад 250 млрд євро. Ця цифра більш ніж удвоє перевищує обсяг фінансового пакету, узгодженого на липневому саміті ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1226 | Додав: nowyny | Теги: 60% грецького боргу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]