Пт, 2024-03-29, 04:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:51
У Європі пояснили проблеми єврошляху України: справа не в Тимошенко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Жоден з лідерів Європейської народної партії (ЄНП) під час саміту ЄНП 22 жовтня не виступив проти пропозиції не парафувати в грудні з Україною Угоду про асоціацію, повідомив "Інтерфакс-Україна" учасник засідання на умовах анонімності.

За його словами, з інформацією про ситуацію в Україні виступив президент ЄНП Вілфред Мартенс. Зокрема, він повідомив про свій візит до України, візити інших європейських політиків.

"За словами Мартенса, було докладено чимало зусиль, але президент України ніяк на них не відреагував. Це був шок, що, незважаючи на обіцянки, український президент потім зробив вигляд, що нічого не обіцяв. Він зруйнував нашу довіру, і далі так тривати не може. Позиція України кардинально змінилася", - переказало суть виступу президента ЄНП джерело.

Як стверджує джерело, під час виступу Мартенс висловив пропозицію не парафувати в грудні Угоду про асоціацію, тому що "далі нема про що говорити". "Деякі лідери мовчки кивали і ніхто не заперечив - ніхто не взяв слова, щоб виступити проти", - змалював ситуацію співрозмовник агентства.

До складу ЄНП входять: президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, президент Європарламенту Єжи Бузек, президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей, кілька європейських комісарів, зокрема комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, прем'єр Італії Сильвіо Берлусконі та інші.

Інше джерело в європейських дипломатичних колах звертає увагу на зміну переговорної позиції вищого політичного керівництва України. "Здається, що українська сторона створює умови, в яких Європейський Союз виглядатиме так, ніби він зірвав Угоду про асоціацію", - сказав він.

Дипломат пояснив, що має на увазі умову про надання перспективи членства, про що раніше заявив президент України. "Це - заздалегідь нездійсненна умова, і ви про це знаєте від початку ведення переговорів. З самого початку ми (ЄС) чітко заявили, що цей документ - не про перспективу членства. Це - саботаж", - наголосив він.

"Справа не в особистості Юлії Тимошенко. Ви не розумієте або не хочете зрозуміти, що наша позиція - це не про неї, а про те, що рішення, ухвалені урядом, прем'єром - це політичні рішення, за які не саджають до в'язниці. Використовуючи вашу логіку, у в'язницю можна відправити практично будь-який уряд, будь-якого прем'єра будь-якої європейської країни", - пояснює співрозмовник агентства.

Для ілюстрації цієї позиції дипломат навів кілька прикладів, сказавши, що не можна, наприклад, прем'єра Бельгії саджати у в'язницю за рішення уряду викупити банк (таке рішення бельгійський уряд ухвалив нещодавно днями для порятунку від фінансового краху одного з банків), колишнього прем'єра Великобританії Тоні Блера - за виліт військ в Ірак й інші рішення.

"У вас же це можливо. В ЄС ми поділяємо і захищаємо одні цінності. І зараз склалася ситуація, коли ми з українцями розмовляємо різними мовами, навіть сидячи за одним столом. Але так довго тривати не буде - ЄС не поступиться своїми принципами, на яких, власне, його і побудовано", - резюмував дипломат.

Раніше Європейський Союз підтвердив, що саміт Україна-ЄС відбудеться в грудні. На цьому саміті мали завершити переговорний процес щодо підписання Угоди про асоціацію України та ЄС.

Але президент України заявив, що Київ готовий перенести на більш пізній термін підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі, заплановане на грудень, якщо європейські лідери будуть до цього не готові у зв'язку з вироком Тимошенко.

Нагадаємо, що політики Європейського Союзу розкритикували вирок Тимошенко, назвавши суд над екс-прем'єром політично вмотивованим. Зокрема голова європейського парламенту Єжи Бузек висловив стурбованість ситуацією у сфері верховенства права в Україні у зв'язку з вироком Юлії Тимошенко і закликав українську владу поважати принципи, які є необхідною умовою для підписання Угоди про асоціацію.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон заявила, що кримінальне переслідування Тимошенко є політично вмотивованим, а винесений вирок не поважає міжнародних стандартів. Це - неприйнятно для країни, яка проголошує відданість європейським цінностям.

Зазначимо, що минулого тижня в Брюсселі офіційно завершилися переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Угода про зону вільної торгівлі між Україно та ЄС може бути парафована, а потім підписана окремо від Угоди про асоціацію, вважають в українській владі. Європа ж розглядає створення ЗВТ в одному пакеті з асоціацією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1133 | Додав: nowyny | Теги: Юлія Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]