Вт, 2024-04-23, 18:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:17
Вчені розгадали таємницю утворення Меркурія
Інші останні Новини світу науки і технологій

Вчені проаналізували дані, зібрані космічним зондом "Мессенджер" за час роботи на орбіті найближчої до Сонця планети. Зокрема, вони встановили, що Меркурій формувався за тим же сценарієм, що й інші кам'янисті планети.

В результаті аналізу складу кори планети, виявилося, що вміст торію, урану і калію в надрах Меркурія відповідає рівню змісту цих же елементів у хондритах - метеоритах, які вважаються залишками матеріалів від будівництва Сонячної системи.

За словами вчених, це показує, що Меркурій сформувався з тих же "цеглинок"-протопланет, що й інші кам'янисті планети Сонячної системи - Марс, Венера і Земля.

Раніше, нагадаємо, вчені припускали, що найближча до Сонця планета могла сформуватися з об'єктів іншого роду. На це, зокрема, вказував високий рівень вмісту сірки (за новими даними, він перевищує земний в 10 раз) в породах на поверхні. Тепер вчені трактують зайву сірку як підтвердження того, що ядро ​​Меркурія складається з суміші заліза й сірки.

Також вчені виявили на Меркурії сліди давньої і вкрай потужної вулканічної активності.

Найкраще сліди такої активності збереглися на північному полюсі планети. Цей регіон менше за інших постраждав від пізнього важкого бомбардування 3,9 мільярда років тому, зокрема, тут добре видно рівні поля застиглої лави (площа виявлених тут полів складає близько 6 відсотків поверхні планети). Товщина шару лави в цьому регіоні може становити близько кілометра.

Зонд "Мессенджер" був запущений у космос 3 серпня 2004. До Меркурія він добирався майже 7 років - на орбіту найближчої до Сонця планети апарат вийшов 18 березня 2011 року. Зонд пролетів по Сонячній системі близько 7,9 мільярда кілометрів. "Мессенджер" став першим штучним супутником Меркурія.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1190 | Додав: nowyny | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]