Вт, 2024-03-19, 07:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:21
30-мільярдна дірка у бюджеті: постраждають дороги, ЖКГ та алкоголіки
Інші останні Економічні новини
За підсумками семи місяців цього року дефіцит держбюджету сягнув 30 млрд грн. Для порівняння: у першому півріччі минулого року він був лише 6,7 млрд грн. Це означає, що грошей на витрати бракує. Прес-служба Мінфіну вже попередила, що бюджет можуть переглянути й урізати. Експерти заспокоюють: на зарплатах і пенсіях дефіцит не позначиться. Однак на дороги, ЖКГ та модернізацію фондів бюджетної сфери коштів не вистачить. Також можуть постраждати підприємства і любителі алкоголю й тютюну.

Поки що в скарбницю зібрано майже 190 млрд грн, витрачено 220 млрд. За підрахунками експертів, якщо умовно розбити кошторис витрат і доходів на 12 місяців, отримаємо недовиконання близько 10% ( 19-20 млрд грн). При цьому запланований дефіцит – 50,59 млрд грн, але на весь рік, пише "Сегодня".

На думку президента Украналітцентру Олександра Охріменка, головна причина відставання - ситуація в економіці. У законі про держбюджет заплановано річне зростання ВВП 3,4%, а за півроку зниження становило 1,1%, промвиробництво дало мінус 5,3% (план +2%), експорт -7,2% (за планом зростання 6,4%). У серпні зробила внесок і торговельна війна з Росією: наш бюджет через неї недорахується близько 1 млрд грн податків.

"Затримок з зарплатами і соцвиплатами не буде, але інвестпрограми постраждають, - каже Охріменко. - Перш за все мова йде про будівництво доріг, мостів, реконструкції сфери ЖКГ, закриття збиткових шахт". Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що також не отримає фінансування на будівництво, ремонти та закупівлю нового обладнання вся бюджетна сфера.

На думку Охріменка, головний шлях порятунку скарбниці - векселі (боргові розписки під відсоток) замість повернення підприємствам ПДВ. На цьому можна заощадити до 7 млрд грн, і Кабмін планує розплачуватися векселями замість грошей вже восени. Ще один крок - випуск ОВДП (держпозика), фактично - друк грошей.

"Це збільшить річну інфляцію до 3%, але дасть поштовх розвитку економіки", - упевнений Охріменко. Жолудь вважає, що Рада може знову збільшити акцизи на алкоголь і тютюн, схвалити податок на розкіш і головне - переглянути розмір дефіциту, дозволивши уряду збільшити його на 10-12 млрд грн, або до 4% ВВП. "Це все одно не критично: в країнах ЄС дефіцит 60% і більше. І навіть якщо бюджет не виконаємо, економічних потрясінь у країні не буде", - упевнений Жолудь.

Україна може отримати кредит від МВФ, незважаючи на те, що не збирається підвищувати ціни на газ для населення, заявив президент Віктор Янукович. "У нас постійно йдуть переговори. Зараз є розуміння з двох сторін, що нам необхідно замінити ці вимоги іншими, і, можливо, ми знайдемо взаєморозуміння. Вересень і жовтень покажуть", - сказав президент. Як роз'яснив політолог Володимир Фесенко, шанси на отримання такого кредиту вже наприкінці 2013-го або на початку наступного року істотно підвищуються, якщо Україна підпише в листопаді Угоду про асоціацію з Євросоюзом: "Ширяться наполегливі чутки, що після російської "економічної атаки" європейські політики неофіційно радять МВФ допомогти Україні".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: дороги, бюджеті, ЖКГ, 30-мільярдна дірка, алкоголіки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]