Пт, 2024-04-19, 03:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:06
До Афганістану відправлять українських миротворців
Інші останні Новини України
Українська армія нарощує свою участь у миротворчих операціях, переходить на стандарти НАТО і вивчає англійську мову. Про це свідчить Річна національна програма співробітництва Україна-НАТО на 2014 рік, яку направили на погодження до міністерств та відомств, передає "Взгляд"..

У документі, зокрема міститься доручення Міністерству оборони "забезпечити участь у плануванні нової міжнародної тренувальної, допоміжної та дорадчої місії НАТО в Ісламській Республіці Афганістан після 2014 року".

Так само Національна програма передбачає активну участь країни в операції багатонаціональних сил НАТО в Косово, в операціях "Активні зусилля" у Середземному морі, "Океанський щит" в північно-західній частині Індійського океану.

До складу Сил реагування НАТО - спільного елітного підрозділу Альянсу в майбутньому році буде спрямована рота української морської піхоти.

Підрозділи спеціального призначення Міноборони та СБУ будуть забезпечені спорядженням і обладнанням, що знаходяться на озброєнні підрозділів спеціального призначення держав - членів НАТО.

А в цілому Збройні сили України будуть проходити бойову підготовку з військових стандартів НАТО і удосконалювати взаємодію з силами Альянсу.

Для цього планується забезпечити навчання особового складу Збройних Сил на курсах інтенсивного вивчення іноземних мов, в тому числі, у вищих навчальних закладах за кордоном.

У штабі НАТО проходитимуть службу шість українських офіцерів. Крім того, представництво України при НАТО планується забезпечити каналом шифрованого зв'язку, а всім держслужбовцям, які мають справу з секретною документацією НАТО, належить пройти сертифікацію з доступу до неї.

Експерти розходяться в думках про цілі програми співпраці з НАТО.

"Про вступ до НАТО мова не йде. Україна безумовно збереже свій позаблоковий статус. А метою співпраці є ефективна участь України у миротворчих та антитерористичних операціях. За тим же напрямком НАТО співпрацює з Росією та іншими країнами, які теж активно вводять натовські стандарти", - заявив директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко.

А експерт центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський не виключає перспективи вступу України в НАТО.

"Якщо будуть внесені зміни до Закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики, то слідом за асоціацією з Європейським Союзом, Україна може взяти курс на інтеграцію з Північноатлантичним альянсом. Збройні сили вже готові до інтеграції й активно співпрацюють з НАТО. Поки немає достатньої кооперації з Військово-промисловим комплексом країн-учасниць НАТО. Але шлях до спільного виробництва озброєння і техніки може відкрити угоду про асоціацію з Євросоюзом, підписання якого заплановано на кінець листопада ", - сказав Микола Сунгуровський.

Як відомо, Україна стала одним із шести партнерів НАТО, які зголосилися взяти участь у плануванні та проведенні нової тренувальної місії Альянсу в Афганістані після 2014 року.

У травні минулого року президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова продовжити співпрацю щодо використання стратегічної транспортної авіації згідно з Меморандумом між урядом України та командуванням НАТО в контексті завершення військової операції в Афганістані. Крім того, Україна має намір щорічно надавати Афганістану гуманітарну допомогу в розмірі 500 тис дол в 2015–2017 роках.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: Афганістану, українських миротворців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]