Сб, 2024-04-20, 09:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:18
Екс-голова ЦВК: нічого краще квоти і консенсусу для роботи не придумано
Інші останні Політичні новини
Розмови про повне уникнення політизації Центральної виборчої комісії безперспективні. Таку думку в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" висловив екс-голова ЦВК Володимир Шаповал.

"Згадайте, як пропонували надати членам ЦВК статус держслужбовців, призначати їх без участі політичних партій? .. Не вірю! Зовні нейтральні держслужбовці все одно внутрішньо будуть політично забарвлені. Якщо членів ЦВК буде призначати парламент, вони фактично будуть представляти парламентську більшість. Тому вносити зміни в напрацьоване слід дуже обережно. Наприклад, у квотному принципі ЦВК краще нічого не змінювати, спосіб її формування - поки що оптимальний", - сказав він.

"А взагалі, скажу парадоксальну річ: боятися політизації не має сенсу. Пароль "свій-чужий" існував у всі часи, але в сучасній Україні перетворився на справжній принцип. Політизується все, посадова особа або орган влади не можуть стояти осторонь, оскільки від них де-факто вимагають бути заангажованими", - додав екс-голова ЦВК.

Володимир Шаповал зазначив, що за кордоном подібна проблема вирішується за рахунок традиції консенсусної політики, від "якої у нас поки що є тільки елементи " .

"Наприклад, в Грузії і Литві голова ЦВК, секретар і апарат комісії - держслужбовці. Решта в комісії - представники політичних сил у парламенті, що свідчить про вплив парламенту. У нас цю проблему можна зняти таким же способом", - пояснив він.

Раніше генерал-лейтенант міліції у відставці, народний депутат з фракції "Батьківщина " Геннадій Москаль зазначив, що в структурах державної влади професіоналізм найбільш часто стає заручником племінної корупції.

"Біда в тому, що набір на керівні посади проводиться за принципом не професіоналізму, а земляцтва", - описав ситуацію Москаль.

Раніше про подібну проблему заявили в ЦВК, яка відповідає за процедуру визнання влади легітимною. Новий глава ЦВК Михайло Охендовський під час перебування рядовим членом заявляв про надмірну політизацію діяльності членів виборчої комісії.

Володимир Шаповал перебував на посаді глави Центрвиборчкому з 2007 по 2013 рік у результаті домовленості між президентом Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Віктором Януковичем. Відповідно до закону, у складі ЦВК вісім осіб представляють коаліцію, а сім - опозицію.

Раніше віце-президент Freedom House з питань досліджень Арч Паддінгтон в оглядовій статті, присвяченій аналізу парламентських виборів-2012, зазначив, що в Україні існує тенденція до автократії, яка проявляється у прагненні політичного режиму підпорядкувати результати виборів задовго до їх реалізації - "за декілька тижнів, місяців або навіть років до виборів".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1021 | Додав: adminA | Теги: квоти і консенсусу, Екс-голова ЦВК, роботи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]