Сб, 2024-04-20, 00:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:52
Експерти прогнозують, що може зупинити євроінтеграцію України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом - це морально-політичне фіаско Росії. Російська влада не зможе пояснити народу відмову України від співдружності. Таку думку висловив у коментарі Gazeta.ua президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

"Навіщо Росії в цьому Митному союзі Україна? Це нічого не дасть. Також і цьому немає економічного успіху і потреби. Росія все одно торгує з Китаєм, Європою значно більше і по газу, і по нафті. Справжня мета - показати росіянину, що ми знову сильні, імперія, і під нами інші країни. Якщо Україна матиме певні успіхи, то російська влада будуть це замовчувати. Росія не може йти в Європу, а нас відпускати теж не хочуть. Хочуть, щоб Європа прийшла до них, була до них ближче, і ніби Росія в центрі світу", - розповів Лановий.

За словами Володимира Ланового, приєднання України до Митного союзу і відмова від Євросоюзу неможливо з юридичного погляду. "У нас зовсім інші підходи до митного регулювання зовнішньої торгівлі. Україна практично вільно вивозить товари, не має митних зборів, крім шкіри і металобрухту. Росія ж при вивезенні товарів обкладається митом від 60 позицій. Нам пропонують увійти з ними в загальний торгово-економічний простір і встановити при вивезенні товарів з нашої території за межі Митного союзу також 110 видів мита. Думаю, це для нас неприйнятно, тому що ми і так майже нічого не продаємо за кордоном. Нам пропонують жити в російському просторі. Купувати їхні автомобілі, що надходять без мита. Нагадує те, як було в Польщі, Чехословаччині, Угорщині в радянський час. Нібито вільні країни, але в економічному, валютному і фінансовому плані підпорядковані Москві", - додав він.

Нагадаємо, вчора радник президента Росії Сергій Глазьєв заявив в інтерв'ю радіо "Эхо Москвы", що Україна повинна збалансувати свій платіжний баланс. Інакше її протягом півроку чекає дефолт. Єдиним порятунком України від дефолту Глазьєв назвав відмову України від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і приєднанням до Митного союзу.

До того ж, на його думку, Україна сама відгороджується і робить такі кроки, які прирікають її на дорогий газ, нафту і на ізолювання від ринку Росії.

Експерт попередив, що Росія спробує зірвати підписання Угоди України з ЄС

Росія буде всіляко намагатися зірвати підписання Угоди про асоціацію України з ЄС у Вільнюсі. Про це телеканалу БТБ заявив співдиректор Центру європейських досліджень Астонського університету (Великобританія ), доктор Натаніель Копсі, коментуючи прогноз "Сбербанку Росії" про те, що ймовірність валютної кризи в Україні в період з липня 2013-го по липень 2014 року доходить до 82%.

"Ці дії є частиною ширшої програми з боку Росії, яку ми називаємо залякуванням або примусом", - зазначив він.

Експерт зауважив, що ця політика не обмежується тільки Україною. Так, за його словами, минулого тижня подібне трапилося і з Молдовою.

"Російський чиновник під час візиту в цю країну спрогнозував, що через два тижні в Молдові може стати дуже холодно, натякаючи на те, що постачання енергоресурсів до Молдови можуть призупинити", - додав Копсі.

Фінансист переконаний, що такі дії з боку Росії досить широковідомі.

На його думку, вони спрямовані на те, щоб залякати деякі країни Східної Європи та завадити підписанню Угоди про асоціацію з ЄС після саміту у Вільнюсі.

"Проте я хочу нагадати, що подібна ситуація вже була кілька років тому, перед розширенням НАТО в центрально-європейських країнах, особливо в країнах Балтії - Латвії, Литві та Естонії. Погрози тоді були досить схожими, але насправді врешті нічого не трапилося. І, на мій погляд, в Україні все відбуватиметься за подібним сценарієм", - вважає він.

Раніше головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан висловила думку, що Україні необхідно відмовитися від прив'язки курсу національної валюти до долара і допускати керовані коливання курсу, які повинні залежати від поточної економічної кон'юнктури.

Політолог: Німеччина може в останній момент не підписати Угоду про асоціацію з Україною

Євроінтеграція України має для європейців важливе значення. Надто тепер, коли простежується різке погіршення російсько-європейських відносин. Тому і перейшла більшість країн ЄС з мови ультиматумів на тему Юлії Тимошенко та вибіркового правосуддя на більш помірковану і геостратегічну риторику. Німеччина до цієї більшості не належить, сказав Радіо "Свобода" відомий німецький політолог Александр Рар.

"Пані Меркель у свій час сказала, що особисто просить українське керівництво відпустити Тимошенко на лікування до Німеччини, що Київ проігнорував, - пояснює експерт. - Німеччина гостріше і частіше за інших зачіпала це питання, і цей фактор залишається для неї дуже критичним. Тому я не виключаю можливості, що Меркель може в останній момент не підписати Угоду про асоціацію з Україною. Тоді в Європі відбудеться розкол".

Але, продовжує берлінський політолог, розколу в Євросоюзі Німеччина теж не бажає, про що свідчить хоча б її позиція в сирійському питанні. Тому вона, попри все, ще буде рахуватися з позицією, яку займе більшість її європейських партнерів.

Нагадаємо, 2 вересня посол України в Німеччині Павло Клімкін заявив, що позиція офіційного Берліна стосовно виконання Києвом умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, залишилася незмінною - проблему вибіркового правосуддя має бути розв'язано.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 979 | Додав: adminA | Теги: прогноз, євроінтеграцію України, експерти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]