Пт, 2024-03-29, 07:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:00
ЄС хоче втрутитися в торговельні війни і звільнити Тимошенко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Керівництво ЄС готове втрутитися в торговельні війни між Росією та колишніми радянськими республіками. Першим кроком може стати збільшення Брюсселем квот на імпорт молдовського вина. Мета - компенсувати Кишиневу втрати, яких він зазнав і ще зазнає через закриття російського ринку.

Про підготовку до таких заходів повідомив єврокомісар з питань політики розширення та добросусідства Штефан Фюле в інтерв'ю виданню "КоммерсантЪ-Украина".

Із слів пана Фюле можна зробити висновок, що аналогічні кроки Єврокомісія може зробити і стосовно України, якщо після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Київ стане об'єктом "невиправданого тиску" з боку РФ.

"Якщо наші партнери опиняються об'єктом невиправданого тиску будь-якої сторони, включаючи, звичайно ж, тиск Росії, і якщо це пов'язано з їхнім прагненням підписати або парафувати угоду про асоціацію з ЄС, Євросоюз повинен знайти можливість відшкодувати їхні втрати. Прикладом може бути Молдова: ЄС вже ініціював процедуру збільшення квот на імпорт молдовського вина (щоб відшкодувати виноробам втрати від закриття російського ринку).

Наскільки я розумію, ситуація на українсько-російському кордоні покращилася, і у вас вже немає тих проблем, що були в серпні? Ми не вживаємо заходів, якщо вони не пов'язані з поточною ситуацією. Проте серпневі події підштовхнули нас до низки рішень. Ми почали приділяти більше уваги так званому тимчасовому застосуванню УА. Ми хочемо, щоб якомога більша частина УА набрала чинності ще до завершення процедури ратифікації", - заявив Фюле.

Нагадаємо, Федеральна митна служба Росії з 14 серпня фактично заблокувала ввезення товарів з України. Всю українську продукцію внесли до списку ризикованих товарів.

19 серпня Міністерство доходів і зборів України і Федеральна митна служба Росії під час переговорів домовилися про те, що додаткові процедури митного контролю до українських товарів не застосовуються, товари українських підприємств перетинають російську митницю в штатному режимі.

Експерти кажуть, що торговельна війна з Росією до осені може перерости в газову, у зв'язку з 7-мільярдним боргом України перед Росією за недобір газу в 2012 році.

ЄС не підтримає лікування Тимошенко в Німеччині, якщо її по поверненню знову заарештують

Європейський Союз не буде підтримувати варіант лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за кордоном з можливим арештом після повернення її в Україну. Про це заявив комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Так, на запитання журналіста, що робитиме Брюссель, якщо українська влада запропонує такі умови виїзду Тимошенко на лікування за кордон, за яких її повернення в Україну означатиме негайний арешт, Фюле відповів: "Я не можу навіть уявити і не допускаю того, що Євросоюз або представники ЄС стануть учасниками такої угоди".

Єврокомісар не став відповідати на запитання, чи усвідомлює ЄС, що повна реабілітація Тимошенко, на якій наполягає її команда, гарантовано не буде реалізована до вільнюського саміту Східного партнерства.

"Я не хотів би вдаватися в деталі доти, доки йдуть переговори й триває робота місії. Уже в жовтні ми побачимо їхній звіт. Подивимося, що буде в цьому документі", - відповів Фюле.

Водночас він підкреслив, що питання підписання Україною УА з ЄС не буде вирішуватися коштом Тимошенко: "З самого початку роботи місії Пет Кокс і Олександр Кваснєвський консультуються з Юлією Тимошенко, інформують її про всі переговори. Це, я вважаю, свідчить про те, що проблема не буде вирішуватися за рахунок екс-прем'єра. Навпаки, рішення значною мірою буде прийнято в її інтересах. Ніякий інший варіант просто не буде схвалений Коксом і Кваснєвським".

Нагадаємо, у серпні президент України Віктор Янукович заявляє, що питання лікування Юлії Тимошенко за кордоном буде вирішуватися в рамках українського законодавства. Янукович зауважив, що українські закони не передбачають можливості лікування в'язнів за кордоном. Він вважає, що їх потрібно змінювати і надавати таку можливість.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: торговельні війни, ЄС, звільнити Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]