Чт, 2024-03-28, 20:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:32
Картопляний дефіцит чекає Україну - урожаю буде на 40% менше за потребу
Інші останні Економічні новини
В Україні, за прогнозами, буде зібрано не більш як 3 млн тонн картоплі, що на 40% менше за потребу. За інформацією аналітиків, українські фермери попереджають про небезпеку дефіциту картоплі в новому сезоні. Дощі, що тривають майже на всій території країни, не дозволяють як фермерам, так і домогосподарствам завершити збирання картоплі, що вже зараз створює певну напруженість на ринку і сприяє зростанню цін на продукцію, пише "АПК-Інформ: Овочі та фрукти".

На думку віце-президента "Української асоціації виробників картоплі" Сергія Рибалка, крім того, що в даний час неможливо викопати картоплю, вона дуже сильно уражена фітофторозом, що робить негативний вплив на можливість її тривалого зберігання.

"На сьогодні в Україні прибрано менше половини площ картоплі, а значить ситуація дуже плачевна, і буде тільки гірше. За нашими оцінками, в Україні буде зібрано не більш як 3 млн тонн товарної картоплі, що на 40% менше потреби", – заявив Рибалко.

При цьому він зазначив, що подібна ситуація спостерігається також у Росії, Польщі і Голландії, де є серйозні проблеми з новим урожаєм картоплі.

Ще однією проблемою, на думку експертів, є невеликий калібр картоплі, тоді як в Україні споживач традиційно віддає перевагу крупнішій продукції.

Експерти "АПК-Інформ" також планують переглянути свій прогноз виробництва картоплі в бік зниження, оскільки опади, що тривають, на тлі відсутності обнадійливих прогнозів погоди, очевидно, внесуть серйозні корективи в урожай і перспективи зберігання картоплі.

Як повідомлялося, наприкінці травня вкотре підвищилися імпортні довідкові ціни на плодоовочеву продукцію, які застосовуються фактично так само, як і індикативи, заборонені з моменту вступу України до СОТ.

"Витрати на розмитнення імпортних овочів і фруктів у травні 2013 року зросли мінімум на 30%", а це погано насамперед для кінцевих споживачів, адже імпортери будуть включати ці додаткові витрати у відпускні ціни на продукцію. Як результат, споживач буде змушений знову платити більше", - коментують ситуацію представники експортно-орієнтованих компаній.

Навесні надходила інформація, що зростання оптових цін на овочі "борщового набору" і картоплю за останні 12 місяців досягло 61%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 917 | Додав: adminA | Теги: картопляний дефіцит, 40% менше, Україну | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]