Пт, 2024-04-26, 02:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:28
На рахунок одержувача приходитимуть гривні в разі переказу валюти всередині України
Інші останні Економічні новини
Інвалюта при проведенні переказів усередині України тепер буде зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті. Про це йдеться в повідомленні заступника директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Людмили Чепіноги, розміщеному на офіційному сайті Нацбанку.

Згідно з постановою правління НБУ від 16 вересня №365, регулятор змінив правила обігу іноземної валюти на поточних рахунках фізичних осіб, обмеживши її використання для розрахунків, та передбачив, що валютні кошти в разі здійснення переказів усередині країни будуть зараховуватися на рахунки одержувачів у гривневому еквіваленті.

"Громадяни, як і раніше, можуть… переказувати в межах України свої кошти в інвалюті на адресу іншої фізособи – втім, зарахування таких коштів здійснюватиметься адресату на банківський рахунок у національній грошовій одиниці в еквіваленті", – вказується в повідомленні.

У НБУ зазначили, що зміни стосуються лише операцій всередині країни: режим зарахування на поточні рахунки фізосіб інвалюти, що надходить з-за кордону, поки що змін не зазнав.

Українці також зможуть вносити готівкові кошти на валютний рахунок іншої фізособи за наявності наданої в установленому порядку довіреності від цієї особи. Постановою №365 встановлено, що надходження коштів в інвалюті в межах України на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) здійснюється шляхом переказу коштів в інвалюті з іншого власного рахунку або шляхом внесення готівки власником рахунку.

При цьому внесення готівкової інвалюти на поточний рахунок фізособи-нерезидента здійснюється на підставі документів, що підтверджують джерела її походження. У НБУ підкреслили, що можливість зарахування інших надходжень в інвалюті в межах України, передбачених законодавством України, на поточний рахунок в інвалюті фізособи (резидента або нерезидента) не передбачена.

Зазначена вимога не поширюється, зокрема, на операції із зарахування відсотків, нарахованих за залишком коштів на власному поточному або депозитному рахунках; операції з казначейськими зобов’язаннями України та облігаціями внутрішньої державної позики.

Ця вимога також не стосуватиметься операцій купівлі-продажу, обміну (конвертації) інвалюти у випадках, встановлених законодавством України та нормативно-правовими актами НБУ, а також операцій з валютою, отриманої в порядку спадкування і за договорами дарування. Зазначені норми не обмежують фізосіб у розпорядженні власними коштами в інвалюті, упевнені в НБУ.

"Такі кроки НБУ сприяють посиленню довіри до гривні, поліпшенню ресурсної бази банків та зниження показника доларизації", – зазначила заступник директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Людмила Чепінога.

Постанова №365 зареєстрована Міністерством юстиції і набуває чинності з моменту її опублікування. За інформацією ЗМІ, публікація постанови запланована на суботу, 21 вересня.

Як повідомлялося, у 2012 році через системи грошових переказів в Україну надійшло 4,3 млрд доларів. Про це йдеться у повідомленні Нацбанку.

"У 2012 році з використанням внутрішньодержавних і міжнародних систем переказу коштів, створених як резидентами, так і нерезидентами, було переказано: 21,568 млрд гривень, 12 млн доларів (у межах України); 4,297 млрд доларів (в Україну); 737 млн доларів (за межі України)", - сказано у повідомленні.

Обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в Україну в 2012 році зріс на 7,2% - до 7,5 млрд доларів.

За даними НБУ, на території України функціонувало 23 міжнародні системи переказу коштів, створені нерезидентами.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: переказу валюти, всередині України, гривні, рахунок одержувача | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]