Пт, 2024-04-26, 22:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:10
Опозиція знає, якими законами догодити Євросоюзу. Влада зволікає
Інші останні Політичні новини
Лідер фракції " Батьківщина" Арсеній Яценюк назвав євроінтеграційні законопроекти, до яких підготовлені пропозиції опозиції і за які опозиція готова голосувати.

"У першу чергу, мова йде про закон про виконання судових рішень. Ми зараз запропонуємо прийняти цей закон у першому і другому читанні, за винятком однієї статті, яку туди незаконно вніс український уряд. Вони під гаслом європейської інтеграції внесли норму, яка дозволяє Кабінету міністрів України не виконувати рішення судів про соціальні виплати, виплати по заборгованостях пенсій та інших соціальних витрат", - сказав він у середу, 4 вересня, повідомляє прес-служба партії.

За словами Яценюка, така норма в українському законодавстві неприпустима, і її необхідно вилучити із закону, після чого опозиція його підтримає.

Наступний закон - про вибори на так званих проблемних округах. "Наша позиція дуже чітка: ми готові проголосувати за цей законопроект. По-друге, голосування за законопроект про перевибори тільки в п'яти округах, де не були встановлені результати виборів під час минулої кампанії. По-третє, ми згодні на дату виборів або 8, або 15 грудня", - сказав Яценюк.

За його словами, цей законопроект був підготовлений профільним комітетом. Крім того, Яценюк зазначив, що сьогодні буде проведено засідання комітету, який розгляне пропозиції, подані до законопроекту про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу до другого читання.

"Звичайно, цей законопроект не вирішує всіх проблем кримінально-виконавчого провадження, але як перший крок для того, щоб Угода була підписана і щоб пом'якшити умови утримання засуджених, і зробити їх більш європейськими, ми також проголосуємо за цей законопроект", - пообіцяв Яценюк.

Наступний законопроект, за який опозиція готова голосувати - це законопроект про митний тариф. Він нагадав, що у вівторок, 3 вересня, цей законопроект повернули на доопрацювання.

За словами Яценюка, в цьому законопроекті йдеться про зобов'язання України перед Світовою організацією про приведення відповідних ставок ввізного імпортного мита до вимог СОТ, і це є частиною зони вільної торгівлі.

"Ми прийняли рішення підтримати цей законопроект", - повідомив лідер фракції "Батьківщина".

За його словами, опозиція також готова підтримати внесення змін до Конституції України, що стосуються повноважень Рахункової палати, однак він підкреслив, що крім голови Рахункової палати, всі контролери-ревізори обіймають свої посади незаконно, оскільки закінчився термін їхніх повноважень.

"Ми вважаємо, що в Рахунковій палаті має бути представництво і української опозиції, і це питання сьогодні розглядатиметься на нараді у Рибака", - сказав Яценюк.

Наступний законопроект, необхідний для підписання Угоди про асоціацію у Вільнюсі, - це законопроект про суспільне телебачення і радіомовлення. "Ми готові вже наступного тижня його розглядати, він готовий до другого читання. Але ми також вимагаємо внесення до порядку денного законопроекту про доступ до публічної інформації, який передбачає внесення змін до 50 законів", - підкреслив Яценюк.

Ще один законопроект пов'язаний з проведенням реформи друкованих засобів масової інформації, і опозиція готова його підтримувати.

Ще один законопроект, який є зобов'язанням України перед Європейським Союзом, але не внесений до порядку денного, стосується декриміналізації ст.364 та ст.365 Кримінального кодексу України, за якими незаконно засуджено екс-прем'єра Юлію Тимошенко.

"Цей законопроект внесений членами нашої фракції і ми будемо наполягати на його розгляді в парламентському залі", - сказав Яценюк.

При цьому він підкреслив, що законопроект про прокуратуру, законопроект про Державне бюро розслідувань, а також законопроект про реформування міліції в Україні поки що не внесені до порядку денного, однак опозиція також наполягає на їхньому розгляді.

Дещо пізніше Яценюк дав прогноз, що завтра, 5 вересня, Верховна Рада ухвалить 5 ключових законопроектів, необхідних для євроінтеграції України. Про це він сказав журналістам після завершення засідання робочої групи у голови ВР Володимира Рибака за участю керівників парламентських фракцій, голів профільних комітетів ВР, представників Кабінету міністрів і Ради національної безпеки і оборони.

"Я повинен відзначити дуже серйозний прогрес у прийнятті та підготовці європейських законопроектів. Ми можемо сміливо назвати завтрашній день у парламенті Днем Європи у Верховній Раді України", - сказав Яценюк.

Немиря сподівається, що завтра парламент проголосує мінімум 4 єврозакони

Голова комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Григорій Немиря сподівається, що завтра парламент проголосує мінімум 4 євроінтеграційних закони. Про це він сказав 4 вересня, виступаючи на круглому столі в Києві, повідомляє УНІАН.

Немиря зауважив, що сьогодні в парламенті продовжує роботу своєрідна робоча група, до складу якої входять голова Верховної Ради, його заступники, керівники профільних комітетів та лідери фракцій. Також участь у роботі групи беруть фахівці міністерств закордонних справ та юстиції.

Немиря висловив переконання, що ця робоча група зможе домовитись та узгодити законопроекти: мінімум 4, а може - 6, які є в переліку 11 умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. В тому числі, законопроект щодо розширення повноважень Рахункової палати та зміцнення незалежності суддів. "Сподіваюся, що сьогодні ми домовимося", - сказав Немиря.

Він зазначив, що сьогодні президент України Віктор Янукович зустрічатиметься о 16.30 зі своїми однопартійцями — Партією регіонів — саме з приводу необхідності ухвалення євроінтеграційних законів.

Немиря зауважив, що є і другий блок законів — більш проблемних, в тому числі закон про прокуратуру та рішень у сфері виборів. Він висловив сподівання, що ці питання будуть вирішені після того, як наприкінці цього тижня в Україну приїде представницька делегація з Венеціанської комісії та Європейського Союзу.

Нагадаємо, раніше спікер Рибак заявляв, що цього тижня депутати повинні розглянути 6 євроінтеграційних законів: по одному законопроекту у вівторок та середу і чотири у четвер.

Нардеп: 40 депутатів ПР відмовляються голосувати за євроінтеграційні законопроекти

Близько 40 депутатів ПР відмовляються голосувати за євроінтеграційні законопроекти. Про це у своєму Facebook заявив народний депутат ("УДАР") Володимир Курінний.

"У Партії регіонів російська колона зчинила заколот. Лідери бунтівників - Шуфрич, Царьов та інші. Всього близько 40 осіб. Як сказав Томенко, це ті, хто служить не Януковичу і тим більше не Україні, а Путіну і Росії. Зазначене угруповання оголосило, що голосувати за єврозаконопроекти не буде, - заявив Курінний. - Сьогодні о 16.00 їх чекає зустріч з Януковичем. Він спробує відновити керованість ПР. Колись Ющенко так само намагався побудувати фракцію НУ-НС. У нього це не вдалося. Янукович, безсумнівно, на порядок більш професійний менеджер і, можливо, у нього вийде".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: Євросоюзу, влада, законами, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]