Пт, 2024-04-19, 15:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:28
Осінь - рейтинги падають: Moody's понизило українські єврооблігації
Інші останні Економічні новини
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг єврооблігацій України до Саа1 з B3 і помістило його на перегляд для можливого подальшого зниження, передає Інтерфакс- Україна.

Як говориться в повідомленні агентства, таке рішення викликане посиленням стурбованості щодо зовнішньої ліквідності країни, невизначеністю переговорів з Міжнародним валютним фондом і погіршенням відносин з Росією.

Агентство відзначає, що основною причиною рішення стало подальше погіршення зовнішньої ліквідності країни з моменту останнього зниження рейтингу в грудні 2012 року. Moody's нагадує, що валютні резерви України впали за рік на 30% - до 19,7 млрд доларів на кінець серпня 2013 року, що покриває всього 2,3 місяця імпорту (2012 року).

Більше того, тиск на резерви, ймовірно, зростатиме найближчими місяцями через зростання попиту з боку населення, більш високий імпорт газу і ризики погіршення експорту, вважає агентство.

Воно додає, що згідно із суверенним боргом, включаючи зобов'язання Національного банку перед МВФ, до кінця 2014 року необхідно виплатити до 10,8 млрд доларів. Moody's уточнює, що на кінець липня у розпорядженні уряду було близько 1,8 млрд доларів на липень цього року, а його доступ на міжнародні ринки в даний час обмежений.

Нагадаємо, в грудні 2012 року агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг державних облігацій України з B2 до B3 - прогноз "негативний", поставивши країну в один ряд з Аргентиною, Ямайкою та Бєларуссю.

Причинами такого рішення в своєму висновку агентство називає порівняно слабкі економічні перспективи України, а також дефіцит зовнішньої ліквідності. У Федеральній резервній системі США мають намір почати скорочення програми "кількісного стимулювання" (QE) економіки, повідомляє NEWSru.com. Це тягне за собою вихід інвесторів з "ризикових активів" (у число яких входять і українські єврооблігації).

Першим рішенням Федрезерву в плані реалізації exit strategy ("стратегія виходу з програми") є скорочення щомісячних обсягів викупу облігацій на 10 млрд доларів і збільшення фокусу на купівлю Treasuries (казначейських облігацій). У даний час ФРС щомісячно викуповує US Treasuries і іпотечні бонди на загальну суму 85 млрд доларів, передає Росбалт.

Згідно з рейтингом Standard & Poor's, Україна посідає сьоме місце у світі серед країн, де можливий дефолт. Агентство оцінило сумарну ймовірність такого розвитку подій протягом наступних п'яти років у 44,25 %.

Нагадаємо, у лютому 2012 року в агентстві Bloomberg заявили, що Україна за ризиком дефолту поступається лише Греції. Експерти, зокрема, сумнівалися у здатності України виплатити 11,9 млрд доларів зовнішніх боргів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 897 | Додав: adminA | Теги: осінь, рейтинги, Moody's, українські єврооблігації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]