Сб, 2024-04-27, 02:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:54
Підрозділи з протидії корупції з'являться в органах виконавчої влади
Інші останні Офіційні новини
Вчора, 4 вересня, Кабінет міністрів у цілому прийняв типове положення про підрозділи з питань протидії та виявлення корупції.

Дані підрозділи будуть діяти у складі органів виконавчої влади і підкорятися керівникам цих органів, пише Комерсант-Україна.

Типове положення зобов'язує керівників центральних органів виконавчої влади та державних адміністрацій сформувати уповноважені підрозділи з питань протидії та виявлення корупції. Цей документ був розроблений Міністерством юстиції. Такі ж підрозділи будуть створені на державних та комунальних підприємствах, а також - за рекомендацією уряду - у складі органів місцевого самоврядування.

Згідно з документом, такі підрозділи будуть займатися профілактикою корупції, перевіркою фінансових звітів та достовірності викладених у них даних. Якщо під час перевірки будуть виявлені порушення, то співробітники таких підрозділів мають право вимагати у декларанта письмових роз'яснень. А у разі виявлення посадових порушень, у тому числі за результатами перевірок декларацій, про це будуть проінформовані керівники органів влади або підприємств, а також правоохоронні органи. В обов'язки підрозділів також входитиме облік співробітників органів виконавчої влади та підприємств, які вже були притягнуті до відповідальності за корупційні правопорушення.

Положення схвалено всіма міністерствами і відомствами, за винятком Міністерства фінансів. Чиновники Мінфіну вказали, що в первісній версії документа не вказана підзвітність цих підрозділів. Це, на думку фахівців відомства, могло призвести до втручання в їхню роботу інших керівників установ. У фінальній версії документа, яка була прийнята в цілому на вчорашньому засіданні Кабміну, було вирішено підпорядкувати підрозділ керівнику відповідного відомства або підприємства і заборонити втручання в його роботу інших керівників.

У Національному агентстві з питань державної служби схвалили документ. "Вважаємо, що такий підрозділ необхідний, - розповіли в агентстві. - Але з його прийняттям у нас суттєво зросте обсяг роботи, бо збільшиться кількість приводів для проведення службових перевірок".

Однак у представників місцевих органів влади та експертів ефективність роботи таких підрозділів викликала сумніви. "Корупція процвітає там, де для цього створені умови. Формування чергового органу ні до чого не приведе, потрібно змінити принципи роботи чиновників. Наприклад, в Івано-Франківську центр з надання адміністративних послуг та дозвільний центр ми розмістили в приміщенні, де немає перегородок і кабінетів, тобто приховати контакт між службовцями та відвідувачами неможливо. Тепер дозволи на підприємницьку діяльність видаються протягом двох годин", - розповів мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

На думку мера Львова Андрія Садового , чиновникам необхідно встановити "нормальний рівень заробітної плати і підвищити відповідальність за порушення законів". "А для боротьби з корупцією потрібна повністю незалежна структура, яка буде підкорятися тільки президенту. Інакше може виникнути ситуація, за якої підрозділ боротьби з корупцією буде підкорятися корумпованому чиновнику. Про яку боротьбу зі зловживаннями в цьому випадку може йти мова?" - сказав Садовий.

Голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак (УДАР) переконаний, що створення таких підрозділів є наслідком домовленостей між владою і опозицією. "Ефективність таких структур сумнівна. Необхідно створити повноцінне Національне антикорупційне бюро, яке ніяк не створять, і потрібна політична воля, щоб розслідувати діяльність серйозних фігур. А так це просто політичний компроміс між владою і опозицією", - сказав Чумак.

Нагадаємо, лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк закликав Кабінет міністрів України розробити та подати на розгляд до українського парламенту проект закону про питання боротьби з корупцією і про створення в Україні Антикорупційного бюро.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: органах виконавчої влади, протидії корупції, підрозділи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]