Чт, 2024-03-28, 22:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:53
Проект угоди про асоціацію з ЄС кабмін схвалив одноголосно
Інші останні Офіційні новини
Кабінет міністрів України на засіданні в середу схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це повідомляє прес-служба уряду.

"Урядом було схвалено проект Угоди про асоціацію з ЄС" , - сказав представник прес-служби журналістам у середу в Києві.

У свою чергу глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські на прес-конференції в Кабміні повідомив, що проект угоди уряд схвалив одноголосно.

«Це було одноголосно схвалено», - підкреслив посол.

Він підкреслив, що це важливий крок на шляху процедурної підготовки до підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Посол нагадав, що з боку ЄС виконання цієї процедури також наближається до кінця.

«Це дуже важливий і рішучий крок українського уряду», - підкреслив Томбінські.

У серпні уряд оприлюднив проект угоди на сайті Кабміну. Документ викладений на 236 сторінках.

Окрім загальних принципів документ містить розділи Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики, Юстиція, свобода та безпека, Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею, Економічне та галузеве співробітництво, Фінансове співробітництво та положення щодо боротьби з шахрайством, Інституційні, загальні та прикінцеві положення.

Сторони зобов'язуються розвивати та зміцнювати політичний діалог, а його метою є "поглиблення політичної асоціації, сприяння міжнародній стабільності і безпеці, посилення діалогу з питань міжнародної безпеки та антикризового управління".

Головними принципами для посилення відносин між сторонами угоди є "верховенство права, належне врядування, боротьба з корупцією, боротьба з різними формами транснаціональної організованої злочинності й тероризмом, сприяння сталому розвитку і ефективній багатосторонності", а основу для відносин сторін становитимуть принципи вільної ринкової економіки.

Також основними елементами угоди є "протидія розповсюдженню зброї масового знищення, пов’язаних з нею матеріалів та засобів їхньої доставки".

Сторони зобов'язуються своєчасно та послідовно реагувати на спроби нашкодити зазначеним в документі принципам на всіх можливих рівнях політичного діалогу.

Також підписанти угоди наголошують на своєму "прагненні до досягнення мобільності громадян і подальшого прогресу у візовому діалозі", а також зобов'язуються вжити послідовних заходів "для встановлення безвізового режиму …після створення умов для добре керованого та безпечного пересування людей, визначених у Плані дій з лібералізації візового режиму".

Сторони зобов'язуються співпрацювати у питанні протидії та боротьби з легалізацією (відмиванням) коштів та фінансуванням тероризму.

Угоду про асоціацію Україна-ЄС було парафовано у 2012 році.

Саміт Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі, пройде 28-29 листопада у Вільнюсі.

Підписання відбудеться, якщо Київ виконає вимоги Брюсселя: припинення політичних переслідувань опозиції та проведення реформ.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: асоціацію з ЄС, кабмін схвалив, проект угоди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]