Пт, 2024-03-29, 08:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Референдуму щодо вступу в МС не буде. ЦВК відмовила
Інші останні Політичні новини
Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативної групи зі всеукраїнського референдуму про вступ України до Митного союзу.

За таке рішення на засіданні ЦВК у вівторок проголосували 13 членів комісії з 13 присутніх, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера, відповідно до закону про всеукраїнський референдум повідомлення про проведення зборів громадян має бути подано до ЦВК не пізніше ніж за 5 календарних днів до його проведення. Натомість таке повідомлення громадяни Петро Симоненко, Георгій Буйко і Олександр Адвені про проведення 8 вересня зборів громадян на стадіоні "Спартак" було подано 3 вересня, тобто за 4 календарних дні.

Разом з тим Окружний адмінсуд Києва 6 вересня за позовом Європейської партії України заборонив ЦВК направляти свого представника на зазначене зібрання.

На підставі рішення суду ЦВК свого представника на це зібрання не направляла.

Таким чином, підкреслив Магера, при створенні ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою про вступ України в МС не був витриманий порядок, передбачений законом.

У той же час повідомляється, що у вівторок, 17 вересня, близько 300 осіб пікетують будівлю Центральної виборчої комісії (ЦВК) на знак підтримки всеукраїнського референдуму щодо вступу до Митного союзу.

Учасники акції тримають в руках прапори Компартії України, а також гасла: "Влада - мільйонам, а не мільйонерам", "Маємо право на голос", "Владу - під контроль народу".

Нагадаємо, КПУ 16 серпня подала до ЦВК повідомлення про намір провести збори громадян України з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу (приєднання) України до МС.

Європейська партія України від 29 серпня звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою заборонити КПУ організовувати всеукраїнський референдум. На забезпечення позову суд заборонив КПУ організовувати і проводити збори громадян України з проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо вступу України в МС до розгляду справи по суті.

Однак до ЦВК подали повідомлення про проведення зборів громадян з всеукраїнського референдуму троє громадян, одним з яких є лідер КПУ Симоненко. Суд заборонив ЦВК направляти свого представника на це зібрання, проте проводити самі збори не забороняв.

8 вересня на стадіоні "Спартак" в Києві відбулися збори громадян, організовані КПУ і громадським рухом "Український вибір", в якому взяли участь 2 508 осіб. Збори затвердили склад ініціативної групи для збору підписів на підтримку всеукраїнського референдуму в кількості 9 тис 892 осіб, а також формулювання питання, що пропонується винести на референдум: "Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Бєларусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації?".

Незважаючи на судову заборону, на зборах за особистою ініціативою був присутній член ЦВК Юрій Донченко, який заявив, що він присутній не як член комісії, а як громадянин України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: ЦВК відмовила, мс, вступу, референдуму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]