Пт, 2024-04-26, 00:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:48
Українські олігархи погодилися на Європу
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Власники великого бізнесу в Україні в переважній більшості підтримують асоціацію з Європейським Союзом, кажуть і експерти, і самі бізнесмени. Винятком є олігархи, які очолювали підприємства з радянського часу і не хочуть перелаштовуватися. Останнім аргументом на користь асоціації з ЄС стала торговельна війна, ініційована Росією.

Підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, яке може відбутися у листопаді у Вільнюсі, принесе зміни, вигідні для великого бізнесу, заявив у четвер, 5 вересня, Радіо Свобода власник аграрних та харчових підприємств, один із 50 найбагатших українців, за версією журналу "Форбс", депутат-"регіонал" Борис Колесніков.

"У нас не може бути таких груп, які не підтримують євроінтеграцію. Що сильнішою буде конкуренція, то краще розвиватимуться українські підприємства, бо конкуренція породжує якість. В мене і в моїх друзів є підприємства з найсучаснішою технікою, з роботами, яких немає більш ніде в світі. Тому нам немає чого боятися європейських конкурентів", – запевняє Колесніков.

Днями шведський економіст Андерс Ослунд висловив думку про те, що в українському бізнесі дуже мало тих, хто виступає проти асоціації з ЄС та за Митний союз. Один із найбільших прихильників асоціації – друга після президента за впливовістю людина в Україні – Рінат Ахметов, каже Ослунд. Він бачить причину такого ставлення в тому, що Ахметов продає свою сталь країнам ЄС.

Рінат Ахметов, зі свого боку, в коментарі журналістам зазначив, що після торговельного протистояння з Росією Україна має винести важливі уроки.

"Ця ситуація на кордоні зробить сильнішими Україну, український бізнес і кожного українця. Ми з цього маємо набути досвіду, подивитися на себе: що ми робили правильно і що неправильно. Правильно – проаналізувати, і в майбутньому щоб ми від цього лише ставали сильнішими, – каже Ахметов. – І щоб ми від цього не залежали. Щоб від України залежало, а Україна не залежала".

Переважна більшість українських олігархів зацікавлена в тому, щоб Україна долучилася до асоціації з ЄС, заявив у коментарі "Радіо Свобода" політолог Олександр Палій.

"Усі розуміють, що в разі серйозної інтеграції до Митного союзу їхні бізнеси є під загрозою – бо права власності, верховенство закону в Росії часто є порожніми словами. Все їм подобається у Європі, передовсім – недоторканність власності. Одна проблема: європейські закони вони не дуже хочуть виконувати", – підсумовує політолог.

З-поміж основної маси власників великого бізнесу, які прагнуть до Європи, є певні винятки, зазначив у розмові з "Радіо Свобода" інший український політолог, Віталій Бала.

"Олігархи сподіваються не лише збільшити доступ до європейських ринків, а й захистити свій капітал, легалізувати його. Винятки – так звані "червоні директори", тобто мільйонери пенсійного віку, які звикли інтегруватися у пострадянський простір або лише користуються дивідендами, а бізнесом займаються менеджери. Ці люди не хочуть нічого змінювати", – пояснює Бала.

Таких серед українських бізнесменів, на думку політолога – не більше ніж 10 відсотків. Олександр Палій називає й інший виняток: на його думку, колишній російський, а нині український бізнесмен, новообраний депутат-"регіонал" Вадим Новинський неоднозначно ставиться до вибору між ЄС та Митним союзом, оскільки, з одного боку, він походить з Росії та мав там бізнес, з другго – добре знає, що в Митному союзі більше шансів втратити свої активи, ніж в асоціації з ЄС.

Попри загальне позитивне ставлення великого бізнесу до асоціації з ЄС, в представників кожної галузі є свої специфічні погляди та свої інтереси щодо цього. Зокрема, директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа каже, що на власників агрохолдингів угода не матиме ані значного позитивного, ані негативного впливу.

"Угода про асоціацію – дуже збалансована, вільна торгівля в частині АПК – умовність, бо найбільш болючі позиції для європейських фермерів з неї вилучені, тож там будуть якісь мита, квоти чи стримувальні заходи для українських виробників. Вільної торгівлі за всіма вигодами аграрної продукції не буде", – вважає Лапа.

Подібні неоднозначні очікування мають і співвласники великого бізнесу в паливно-енергетичному секторі, зокрема і групи Дмитра Фірташа, Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та інших, вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"З одного боку, асоціація з ЄС відкриє дорогу іноземним інвесторам та кредитним коштам, що вигідно для галузі, з іншого боку – збільшиться конкуренція, вартість енергоресурсів зросте до середньоєвропейського рівня. Це означає, що власникам енергетичних об’єктів треба або модернізувати їх, або виходити з ринку", – зауважує експерт.

Основним аргументом за європейську інтеграцію, на думку багатьох аналітиків, залишається те, що в умовах об’єднаної Європи українські олігархи можуть отримати гарантії збереження своїх активів, на відміну від Митного союзу з Росією.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович заявив, що питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 900 | Додав: adminA | Теги: українські олігархи, Європу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]