Чт, 2024-04-25, 10:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:41
В Сирії - як організувати контроль за хімічною зброєю
Інші останні Новини світу
"Уряд погодився з російською ініціативою, щоб зупинити кровопролиття і уникнути війни". Так сирійський прем'єр-міністр Ваіль аль Халкі обґрунтував рішення Дамаска передати сирійську хімічну зброю під міжнародний контроль. Якщо уряд виконає свою обіцянку, то в недалекій перспективі має відбутися нова інспекція щодо хімічної зброї в Сирії. Утім, цього разу вже не для того, щоб задокументувати подальше застосування такої зброї, а для того, щоб зібрати про неї дані, а потім знищити.

Таким чином перед інспекторами постануть складні завдання. Сирія упродовж останніх років і десятиліть не приєднувалася до жодної міжнародної угоди стосовно хімічної зброї. Теперішнє поводження країни з цією зброєю ґрунтується на договорі з 1925 року. Про особливості сирійського арсеналу відомо мало, зауважує незалежний експерт з питань озброєнь Ральф Трапп. Точним фактом, за його словами, є те, що запаси цієї зброї значні. "Називається приблизно тисяча тонн, розподілених по різних місцевостях".

Спершу припинити бої

Отже, майбутні інспектори повинні будуть провести всеохопне дослідження. Спершу потрібно інвентаризувати зброю. Потім треба буде встановити точну кількість і розміщення складів. У підсумку йдеться про дослідження запасів зброї. Це завдання потребує доброї волі всіх учасників. "Головна передумова, щоб усі сторони сирійської громадянської війни долучилися до цього процесу та підтримали його. Поки тривають бої, таке дослідження не є можливим", - відзначає Трапп.

Думку про те, що за теперішніх умов інспекція та подальше знищення хімічної зброї навряд чи можливі, поділяє і Олівер Майєр, експерт з питань озброєнь берлінського Фонду науки та політики. За його словами, попередній досвід в інших країнах показав, що такі програми є довготривалими та дуже складними. Крім того, вони коштують багато грошей і вимагають терпіння. "Усі попередні контролі відбувалися за набагато сприятливіших умов. Як це має виглядати в подібному конфлікті, котрий спершу ще має бути завершеним, стосовно цього є мало досвіду. Хоча частково це відомо на прикладі Лівії, але не в такому масштабі". Також не можна виключити, що Ассад може спробувати заховати від інспекторів частину свого арсеналу.

Довго, складно і дорого

За словами Майєра, ще кілька місяців тому США підрахували, скільки солдатів і експертів необхідно для того, щоб у рамках інтервенції, тобто без домовленості з сирійським урядом, убезпечити арсенал сирійської хімічної зброї. Військові стратеги вийшли тоді на показник 70 тисяч осіб. Інспекція у рамках міжнародних домовленостей вимагатиме значно менше персоналу. "Утім, усе одно має бути забезпечено інспекції та контроль", - зазначає експерт. Саме про це потрібно думати найближчим часом, наголошує він: "Це не таке завдання, яке можна вирішити за кілька місяців. Уся програма розтягнеться на багато років".

Не лише інспекція, а й знищення зброї вимагатиме багатьох зусиль, відзначає Ральф Трапп. З арсеналом такого розміру не вдасться впоратися за допомогою малих або мобільних установок зі знищення хімічної зброї. "Для цього потрібно будувати власні установки", - каже експерт. А такі об'єкти спершу потрібно спорудити, потім провести випробування, а тоді вже запускати. "Усе це може тривати кілька років. Ще одна необхідна передумова - наявність достатньої кількості грошей. Лише при виконанні цих умов можна починати знищення зброї".

Знищення зброї - ще не все

Але навіть ситуація, коли буде знищено весь наявний арсенал, не гарантуватиме, що новий уряд колись не зможе спробувати знову одержати хімічну зброю. Адже це стає дедалі простіше, пояснює Олівер Майєр. "Технології прогресують, у низці закладів є багато необхідних для виробництва матеріалів".

Наскільки легко можна одержати в руки хімічну зброю продемонстрував 1995 року випадок із японською сектою Аум-Сенрике. Тоді ця група влаштувала газову атаку в метро у Токіо, внаслідок чого загинули 13 людей. 54 особи були тяжко поранено, близько тисячі легко травмовано. Секті вдалося за допомогою значних фінансових коштів і невеликих технічних можливостей виготовити і застосувати зарин. "У принципі можливо також реалізовувати такі програми і за межами державного контролю", - зауважує експерт.

Але спершу йдеться про убезпечення та знищення наявного арсеналу зброї в Сирії. Передумовою для цього також має стати достатній захист інспекторів і технічного персоналу. А для цього необхідна й політична підтримка, зауважує Трапп, додаючи, що без цього або нічого не вийде, або все піде не так.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 965 | Додав: adminA | Теги: контроль, хімічною зброєю, Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]