Сб, 2024-04-20, 14:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:34
В Сирії українці воюють за 2,5 тис доларів на місяць
Інші останні Українці в світі
У середу, 4 вересня, посол Сирії в Україні Мохаммед Саїд Акіль заявив, що українці воюють у Сирії на боці антиурядових сил, пишуть "Вести".

Український МЗС і СБУ відразу ж це спростували. Але інформацію посла підтвердив глава кримського Меджлісу Мустафа Джемілєв, сказавши, що йому відомо про кримських татар, котрі воюють у Сирії.

"У мене інформація про одного хлопця, загиблого навесні, - повідомив Джемілєв. - У Криму агітувала ісламістська організація "Хізб ут-Тахрір". Але це - порушення законів України, кримські татари не повинні воювати".

Джерело в ісламській організації "Себат" повідомило, що загиблий навесні в Сирії кримчанин - житель села Сари-Су Білогірського району, 20-річний Абдулла Джеппаров.

Він поїхав "підзаробити" до Туреччини, звідки перебрався до Сирії та вступив до лав бійців опозиції.

"Навесні він підірвався на міні і був похований в Сирії. Причому з цього ж села вирушили воювати за сирійську опозицію ще двоє", - сказало джерело.

Найманцям з України, котрі воюють у Сирії, платять до 2,5 тисячі доларів на місяць.

Незважаючи на заяви про кримських татар, які воюють у Сирії, жителі кримського села Сара-Су заперечують, що в Білогірському районі ісламістські радикали агітують про підтримку сирійських ополченців.

Однак у розпорядженні "Вестей" опинився наказ Духовного управління мусульман Криму (№122 від 21. 10. 2011) за підписом муфтія Еміралі Аблаєва, який був розвішаний на стінах всіх мечетей району. Документ свідчить:

"У зв'язку з виникненням конфліктів на території мечетей ДУМК, щодо їх використання не за культовим призначенням, і у зв'язку з пропагандою різних релігійних груп і сект нетрадиційного розуміння Ісламу, Муфтіят Криму вважає за необхідне проводити на територіях мечетей тільки намази і заходи, що проходять під егідою ДУМК". Виходить, пише видання, агітація все ж була.

Про діяльність в Криму "Хізб ут-Тахрір" говорить і депутат Приморської селищної ради Юрій Першиков.

"Хізб вже з 2006-го тут і користуються тим, що в Україні, на відміну від інших країн, їхня діяльність не заборонена, - сказав він. - СБУ знає, що кримчани відправляються на сирійську війну, але нічого не робить - немає документів, що підтверджують отримання найманцями грошей, платять там, за моїми відомостями, близько 2,5 тис доларів на місяць. А без таких документів поїздка до Сирії виглядає як подорож.

До речі, трагічний випадок з жителем Сари-Су - не єдиний. Я знаю сімферопольця , який охороняв заходи "Хізб ут-Тахрір", а минулої весни в соцмережах хвалився своїми фотографіями зі зброєю і розповідав, що збирається до Сирії. І що? Поїхав, нарвався на снайперську кулю, поранений в ногу і став інвалідом."

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: українці, 5 тис доларів, місяць, Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]