Чт, 2024-03-28, 19:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
Звільніть Тимошенко і підпишіть, нарешті, Угоду - світ про Україну
Інші останні Іноземна преса про Україну
Протягом тижня іноземні ЗМІ, згадуючи про Україну, писали в основному про погрози Глазьєва від імені Росії на конференції у Ялті та про перспективи підписання Угоди про асоціацію. Хоча є згадки про "Грінпіс", київських забудовників і злочинців.
Ялтинське YES

Найбільше згадок про Україну в інозмі за минулий тиждень пов'язані з конференцією у Ялті.

Fox News на сайті пише про захід як про "конференцію в Україні, знану як YES; "нашпиговану" політичними зірками 2-денну подію, яку спонсорує один з найбагатших бізнесменів і філантропів країни Віктор Пінчук".

Про ялтинську зустріч Fox News згадав в контексті виступу 90-річного президента Ізраїлю Шимона Переса. Останній в Ялті запевняв, що загрози війни на Близькому Сході наразі немає, оскільки це "надто дорого" - і в сенсі людських життів, і в сенсі витрат на зброю.

Так само під час YES інтерв'ю для Associated Press дав генсекретар Інтерполу Рональд Ноубл. Він говорив про 14 затриманих сингапурців, яких підозрюють в організації міжнародних договірних матчів. Арешт не має відношення до України, проте Fox News зазначає, що Ноубл говорив про справу, перебуваючи у нашій країні.

Згадано і про Юлію Тимошенко - Литва наполягає на її звільненні."Вимога від ЄС щодо Юлії Тимошенко все ще на порядку денному", - цитує Fox News президента Литви Далю Грибаускайте.

ЗМІ не оминуло увагою і слова радника Путіна Сергія Глазьєва про те, що співпраця України і ЄС - це "міфологія", за яку Україна "має бути готова заплатити". В конкретному випадку - підривом торгових стосунків з Росією.

Такі погрози Fox News назвав "темними попередженнями".

"Росія в останні хвилини тисне на Україну, щоб зірвати підписання угоди з ЄС", - пише The Guardian. У цьому матеріалі розказано про заяви Глазьєва, які він зробив у Ялті. Подано і аргументи Порошенка, найбільш "убивчий" з яких - "вперше в історії цієї країни більше 50% населення підтримує євроінтеграцію, а менше 30% прагне тісних зв'язків з Росією. За що ми вам щиро вдячні, пане Глазьєв".

А польський міністр закордонних справ Радек Сікорський назвав поведінку Росії щодо України "звичаями 19-го сторіччя".

Найцікавішою з тез самого Глазьєва, яку підібрав Guardian, є те, що Росія не змінить свого ставлення до підписання Угоди про асоціацію через кілька років: "Українська влада робить велику помилку, якщо думає, що російська реакція стане нейтральною через кілька років. Цього не станеться".

Про погрози Росії пише The Telegraph. Стандартні цитати Глазьєва про те, що Україну чекає мало не дефолт після підписання Угоди про асоціацію, були розбавлені згадками про заборону "Рошену" в Росії та цитатами обуреного Порошенка.

"Звільніть Тимошенко, або немає угоди", - у статті з такою назвою описано, чому вибіркове правосуддя, прикладом якого є Тимошенко, заважає євроінтеграційним планам України. The Telegraph обмежується констатацією фактів, однак прогнозів чи висновків не робить.

Що справді цікаво - видання єдине з усіх в огляді зробило порівняння, яке так і напрошувалося: конференцію "Ялтинські європейські стратегії" порівняло з Ялтинською конференцією 1945-го року.  "Ялта, курорт на Чорному морі, де Черчилль, Сталін та Рузвельт поділили Європу у 1945-му, але де українські лідери тепер сповнені рішучості "зацементувати" своє місце на континенті".

Щодо "пристрастей" навколо Угоди про асоціацію та Ялту від ВВС, то британський мовник приділив увагу тільки факту, що уряд ратифікував попередній варіант тексту Угоди про асоціацію. Жодних цитат Глазьєва чи згадок про конференцію у Ялті.

Трохи екології

Про екологічну ситуацію чи участь України в екоакціях вітчизняні медіа згадують нечасто. Однак саме з екологією було пов'язано дві згадки про Україну минулого тижня.

New York Times детально висвітлював процес створення в Південному океані резерваційної зони. Видання знову нагадало, що переговори по створенні зони були зірвані в липні Україною і Росією. Дві країни раптово звели обговорення проблем екосистеми океану до юридичних неточностей в роботі Комісії зі збереження живих морських ресурсів Антарктики.

Переговори були перенесені. Однак ще до їхнього початку США і Нова Зеландія запропонували скоротити площу запланованої резерваційної зони на 40%. Всі країни, що беруть участь в переговорах, з цим погодилися.

"Здається, зараз питання полягає у збереженні переговорів, а не у збереженні екосистеми", - критикує рішення New York Times.

CNN пише про активістів "Грінпісу", яких тимчасово затримали і допитали у Мурманську. Екологи-протестувальники на судні з нідерландським прапором плавали в водах Арктики, привертаючи увагу до розвідок "Газпрому" на цій території. Вони стверджують, що діяльність компанії знищує унікальну екосистему. Серед 30 активістів, які протестували, були і українці.

Особливий акцент у матеріалі зроблено на брутальність правоохоронців, які проводили затримання: активістів посадили на коліна, наставили на них пістолети і постійно "щось кричали російською". Більшість команди цієї мови не знала, тож зміст "послань" залишився невідомим.

Два слова про футбол

Є на CNN опублікованим матеріал про плани щодо проведення футбольного свята Євро-2020. Його відзначатимуть особливо помпезно - матчі пройдуть у 13 містах Європи. Україна подала заявку від Києва та Донецька - як міст, де потенційно можуть пройти матчі Євро-2020.

Таку саму інформацію подає Sky News.

Український кримінал в Мадриді

Іспанське видання El Mundo про питання євроінтеграції України взагалі не згадувало. Натомість воно опублікувало невеликий і доволі шокуючий матеріал про кримінал серед українських заробітчан у Мадриді.

Нещодавно в столиці Іспанії було затримано громадянина України, який погрожував співвітчизникам, що перебувають в Іспанії на заробітках. Злочинець складав списки українців, що працюють в Мадриді, а тоді погрожував їм фізичною розправою з ними чи з їхніми родичами в Україні. Щоб уникнути цього, заробітчани мали платити йому.

Більшість у поліцію не зверталася, бо працює нелегально, - тож шантажисту платили. Однак врешті поліція таки натрапила на слід "терориста" і затримала його.

Про Київ - наостанку

Київський район Воздвиженки на шпальтах The Guardian названо "містом-привидом". З 250 квартир тут заселено 50, ще 50 - мають бути заселеними невдовзі. Однак більшість власників купили нерухомість не для того, щоб там жити, - квартири розглядають, як інвестиції. "Вдень Воздвиженка популярна серед пішоходів, молодят, які роблять весільні фотосесії, та співаків, що знімають кліпи. Однак вночі тут безлюдно", - пише видання.

Заступник начальника "Київміськбуду-1" Тарас Зябкін переконаний, що причина непопулярності квартир - у кризі 2008-го. Люди перестали купувати, ціни за квартири впали з 533 тисяч фунтів (більше 5 млн грн) до 228 тисяч фунтів (біля 3 мільйонів грн).

Однак архітектор Георгій Духовичний переконує, що забудовники зруйнували будинки елітного району. Вони забудували їх більшою кількістю поверхів, ніж це дозволяв фундамент. Відповідно, по стінах пішли тріщини, в підвалах збирається вода, виникли проблеми з постачанням тепла.

І останній матеріал про Україну в огляді - від ВВС. Воно неочікувано написало про українських священиків, які освячують доволі незвичні речі: комп'ютери, жезли даївців та зброю. Матеріал є передруком з українських ЗМІ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: Україну, угоду, тимошенко, світ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]