Вт, 2024-03-19, 13:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:53
30 нафтовиків казахстанський суд засудив за заворушення в Жанаозені
Інші останні Новини світу

Суд у Казахстані засудив понад 30 нафтовиків за заворушення в Жанаозені, криваве придушення яких у грудні минулого року підірвало імідж стабільної держави.

Багатомісячні протести звільнених нафтовиків на заході країни закінчилися в грудні 2011 року заворушеннями і сутичками з поліцією, внаслідок яких загинули щонайменше 14 осіб, повідомляє Reuters.

Захід покартав Нурсултана Назарбаєва, який править Казахстаном більш як два десятиліття. Той пообіцяв усебічно і відкрито розслідувати трагедію. У травні суд посадив шістьох поліцейських і трьох чиновників за Жанаозен і виправдав більшість обвинувачених в організації заворушень у селі Шетпе, зазначає агентство.

У понеділок в Актауському міському суді було оголошено вирок у кримінальній справі 37 нафтовиків, яких обвинувачували в організації масових заворушень. Трьох суд виправдав, 13 осіб отримали від 3 до 7 років позбавлення волі, 16 - умовні терміни. Ще п'ятеро отримали від 2 до 3 років позбавлення волі, але були амністовані.

"Влада обирає між тим, що закладено в сценарії - треба жорстоко покарати, - і тим, що звинувачення не доказові і викликають великі сумніви в суспільстві", - сказав по телефону з Актау активіст опозиції Аміржан Косанов, який перебував на оголошенні вироку.

"Суд фактично скандалом завершився. Коли почали оголошувати вирок, почали озвучувати реальні терміни, 5-6-7 років, зала вибухнула, жінки почали голосити, суддя змушений був зупинитися", - сказав Косанов.

"Син просто стояв на площі. Він не брав участі в безладах, у нього не було в руках каміння. Мій син там стояв, щоб нагодувати дітей і домогтися справедливості", - сказала до оголошення вироку Гульнара Каракулова - мати Мурата Косбармакова, обвинуваченого в масових заворушеннях в Актау.

За кілька годин її синові дали 3 роки позбавлення волі.

За свідченням кореспондента Reuters, щонайменше трьох жінок із зали суду винесли непритомними, у багатьох були істерики, їх відпоювали заспокійливим. Після оголошення вироку одна з жінок кричала: "Де правда? Де справедливість? Вони не винні! Винен Назарбаєв!"

Відразу після кровопролитних подій оточення Назарбаєва заявило, що до подій у Жанаозені доклали руку дисиденти, які втекли на Захід, включаючи опального колишнього зятя президента Рахата Алієва, який застеріг колишнього тестя від повторення сумної долі диктаторів Чаушеску і Каддафі. Незмінний лідер 17-мільйонної країни підтримав версію про закордонний слід.

Крім того, Назарбаєв покарав ще одного свого зятя, Тимура Кулібаєва, відставкою з посади глави держфонду Самрук-Казина, керуючого нафтогазовими компаніями, за бездіяльність щодо нафтовиків-страйкарів, які протестували на центральній площі Актау кілька місяців.

Крім поліцейських і нафтовиків на лаві підсудних 18 опозиціонерів, яких звинувачують у розпалюванні соціальної ворожнечі. Серед них - запеклий критик Назарбаєва Володимир Козлов, який очолює незареєстровану партію "Алга!".

"Ми зараз бачимо вирок батога і пряника. Батіг - щоб іншим не кортіло, адже нас ще чекає судовий процес над людьми (Козлова), які, на думку влади, причетні до цих подій. Пряник... - звинувачення на адресу нафтовиків сипалися на ходу, і не заслуговують такого суворого покарання", - вважає Косанов.

Очікується, що суд над опозиціонерами відбудеться в липні. "Я більше ніж упевнений, що вирок щодо масових заворушень в Жанаозені стане основою для суду з розпалювання соціальної ворожнечі", - сказав Reuters заступник голови координаційного комітету партії "Алга" Михайло Сізов. "Нас дуже турбує, що процес може бути закритим, доказів немає", - додав він.

Нагадаємо, у грудні 2011 року в Жанаозені та селищі Шетпе Мангістауської області сталися масові заворушення, в яких загинули 15 осіб і понад 100 отримали поранення.

Наприкінці січня 2012 року генпрокурор Казахстану Асхат Даулбаєв заявив, що зростанню соціальної напруженості сприяли незаконні дії посадових осіб місцевих виконавчих органів та керівників нафтових підприємств.

Щодо керівників АТ "РД" Казмунайгаз" і ТОВ "Компанія Муна Екологія" було порушено кримінальну справу у зв'язку з розкраданням грошових коштів АТ РД "Казмунайгаз" на суму 335 млн тенге.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: Жанаозені, 30 нафтовиків, суд з | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]