Вт, 2024-03-19, 11:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:20
Андрухович вважає, шо влада візьметься за українських письменників після знищення опозиції
Інші останні Культурні новини

Письменник Юрій Андрухович побоюється, що влада може почати боротьбу з українськими письменниками, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"У діючого режиму поки що руки не доходять до когось, крім прямої політичної опозиції. Як тільки її остаточно знищать - можна буде переходити до наступних етапів. От на одному із цих етапів будуть і письменники", - вважає Андрухович.

"Поки є можливість цьому протистояти, зокрема - своїми публікаціями, я намагаюся це робити", - додав він.

За його словами, "письменники України у своїй переважній більшості, напевно - відсотків 90, із цією владою не дружать".

"І це правильно. У принципі, письменник із владою особливо дружити не повинен. А із цією владою - відносин взагалі фактично немає. Якщо вони виникають, то винятково на тому рівні, на якому їх у свій час мали Марія Матіос і Юрій Винничук", - сказав він.

Як відомо, у грудні 2010 року співробітники Шевченківського РВВС Львова за дорученням ГПУ розшукували Матіос у видавництві "Піраміда", щоб вилучити із продажу екземпляри книги "Вирвані сторінки з автобіографії".

У січні 2012 року представники львівської міліції змусили Винничука, автора вірша "Убий п...са", давати письмові пояснення у зв'язку зі зверненням комуніста Леоніда Грача в Генеральну прокуратуру, у якому той обвинуватив письменника в поширенні порнографії й закликах до насильства.

"Дотепер у таких акціях залякування були задіяні тільки міліція або прокуратура. Щоб саме Служба безпеки втручалася в письменницькі проблеми - такі випадки мені невідомі, але я не виключаю, що це може відбутися вже завтра або післязавтра", - сказав він.

У той же час, відповідаючи на запитання, чи відчуває він особисто цензуру, Андрухович сказав:

"Ні. З іншого боку, я ще не вдавався до таких варіантів дій, щоб її відчути. Є низка видань або телеканалів, до яких я просто не звертаюся, тому що знаю, що там мені робити немає чого, тому що, можливо, буде застосована цензура. Це мій особистий вибір - з ким я працюю, а з ким - ні".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1008 | Додав: adminA | Теги: Влада візьметься, Андрухович, українських письменників | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]