Вт, 2024-03-19, 11:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:04
Банки знизять відсотки, тому на валютних депозитах вже не заробиш
Інші останні Економічні новини

Вітчизняним банкам доведеться знизити прибутковість валютних депозитів через те, що Нацбанк підвищив нормативи резервування валютних вкладів для комерційних банків, пише ТСН.

Таким чином НБУ проводить політику дедоларизації економіки, зокрема, структури депозитів, стимулюючи віддавати перевагу вкладам у гривні.

Так, з 30 червня регулятор підвищує нормативи обов'язкового резервування за вкладами в іноземній валюті на 1-1,5%, зокрема, за короткостроковими коштами і депозитами юридичних і фізичних осіб з 8% до 9%, а за довгостроковими — з 2% до 3%.

Згідно з постановою НБУ № 248 від 19 червня, розісланою банкам у середу, 20 червня, норматив резервування за валютними внесками юридичних і фізичних осіб до запитання і за коштами на поточних рахунках збільшено з 8,5% до 10%.

Крім того, з 2% до 3% підвищено норматив резервування за валютними коштами (крім російських рублів), залученими банками від банків-нерезидентів та фінансових організацій нерезидентів.

Нормативи за гривневими вкладами залишилися незмінними і рівні нулю. Експерти вважають, що збільшення норм резервування призведе до подорожчання ресурсів, а отже, змусить банки переглядати прибутковість депозитів у бік зменшення.

В НБУ раніше заявляли, що банкам заради збереження свого прибутку доведеться знизити ціну залучення валютних депозитів. У цьому випадку мета Нацбанку, за словами представника регулятора, — не відбирати в банків гроші, а дати ринку сигнал, що НБУ бачить падіння кредитного портфеля у валюті, водночас як пасиви зростають.

Раніше повідомлялось, що відповідно до нової постанови центробанку, вітчизняним кредитним установам доведеться відправляти в резерви більше доларів США, ніж раніше. Таким чином регулятор намагається виманити інвалюту у підопічних комерційних банків, чим стабілізує курс гривні, яка недавно розхиталася.

Нагадаємо, цього тижня повідомлялось, що довіра населення до банківської системи знову знизилася. У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1035 | Додав: admin | Теги: валютні депозити, банки знизять відсотки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]