Вт, 2024-03-19, 08:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:09
Депутати ухвалили скандальний мовний закон, під Радою - мітинг
Інші останні Політичні новини

Під Верховною Радою проходить мітинг за і проти схвалення в парламенті законопроекту про державну мовну політику. Кількість учасників акцій збільшується.

Всього в акціях біля будівлі Верховної Ради України 5 червня беруть участь до 9 тисяч прихильників різних політичних сил, повідомили у відділі зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Києві. Охорону громадського порядку забезпечують до 2 тис міліціонерів. У главку підкреслили, що на даний момент ніяких порушень громадського порядку не зафіксовано.

Під стінами парламенту раніше зібралося кілька тисяч прихильників Партії регіонів. Також відомо, що ніч вони провели в наметовому містечку, яке розмістили біля комітетів Верховної Ради.

Кілька сотень представників ВО "Свобода" розташувалися на площі Конституції біля щитів, якими обнесений паркан навколо парламенту. Між щитами і парканом стоять кілька автобусів з правоохоронцями. Перед початком акції група "свободівців" спалила прапор Партії регіонів.

Прихильники Партії регіонів розмістилися в Маріїнському парку, а також зайняли частину вулиці Грушевського, проїзд автотранспорту частково перекрито. Навколо акції прихильників Партії регіонів встановлені загороджувальні щити, біля яких стоять правоохоронці.

Протестувальники з прапорами "Батьківщини" зібралися біля будівлі Верховної Ради з боку Кабміну.

У Маріїнському парку і на вулиці Грушевського скупчилася велика кількість правоохоронців в автобусах.

Крім того, близько 9.00 у Маріїнському парку пройшла виїзна сесія Івано-Франківської облради, на якій було схвалено заяву "про недопущення прийняття другої державної мови в Україні".

Вулицю Грушевського перекрили поблизу Кабінету міністрів і Верховної Ради від перехрестя з вулицею Садовою.

Опозиційні мітингувальники пройшли невеликим колонами по вулиці Садовій. Вони розгорнули транспаранти навпроти мітингу Партії регіонів. Їх розділяє кордон міліції та залізні щити. За щитами разом з міліцією стоять люди у цивільному з раціями і фільмують мітинг опозиції на відеокамеру.

Як повідомила ТСН.ua одна з активісток, яка виступає проти скандального законопроекту про мови Колесніченка/Ківалова, група прихильників Партії регіонів напала на активістів і відібрала у них не лише реманент для акції протесту, а й особисті речі.

Нападники були з прапорами Партії регіонів, деякі у жилетках із символікою ПР. Нападники намагалися відібрати техніку, проте активістам вдалося зберегти апаратуру.

Інцидент стався приблизно о 8.30 на вулиці Шовковичній. Міліція за інцидентом лише спостерігала збоку, а "беркутівці" не пускали активістів відбити свої речі і відтягували людей, які намагалися захистити власне майно.

Під стінами Верховної Ради з боку Маріїнського парку ще вночі зібралося близько п'яти сотень молодих чоловіків. Про це повідомляє "Українська правда".

Чоловіки розмістилися колонами в парку. Станом на 00.06 вони перекрили вулицю Грушевського. Міліція не перешкоджала їхнім діям. "Ми чекаємо, поки приїде автобус з наметами й інші люди. Ми тут стоїмо за Партію регіонів", - повідомив один чоловік з колони.

Крім того, ще о 21.00 представники правоохоронних органів спростовували можливість проведення мітингу вночі. "Ні. Мітингу вночі не буде. Це заборонено. Буде тільки вранці", - сказав один з правоохоронців, який назвався майором Олійником, проте документів не показав.

Зауважмо, опозиції правоохоронці останнім часом не дозволяли ставити намети під час акцій протесту. Пізніше у столичній міліції заявили, що не дозволяли прихильникам Партії регіонів встановлювати намети. "Ця інформація не відповідає дійсності", - зазначили у відділі зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в м. Києві.

До Києва їде "регіональна" підмога від ПР

Водночас з Одеси виїхали щонайменше 6 автобусів з учасниками мітингу в Києві на підтримку мовного законопроекту Колесніченка. А з Дніпропетровська до Києва вирушило вісім автобусів з представниками Партії регіонів для участі в мітингу на підтримку законопроекту, зазначає "Інтерфакс-Україна".

Як розповів один із членів громадської організації "Запорізького війська низового", члени їхньої організації теж отримали запрошення на цей мітинг, "видно, помилково".

"Членів нашої організації запросили для участі в цьому мітингу. Тільки говорили, що їдемо на підтримку української мови. Коли прийшли на місце збору, виявилося, що в автобусах сидять представники Партії регіонів. Наші люди, зрозуміло, їхати відмовилися", - розповів козак "Запорізького війська низового".

За його словами, кожному району міста Дніпропетровська було виділено автобус, в якому близько 50 місць. У кожному автобусі є або один із заступників голови райради, або начальник управління у справах сім'ї та молоді. Колону автобусів також супроводжував один із заступників начальника Дніпропетровського міського управління міліції. "Тим, хто виїхав, обіцяли, нібито, по 50 грн на годину за участь", - зауважив представник "Запорізького війська низового".

Як повідомили в прес-службі обласної організації Партії регіонів, підтвердити інформацію про те, що представники Партії регіонів їдуть до Києва, не можуть. "Я не можу підтвердити цю інформацію. Бо сьогодні вихідний день і я перебуваю не в Дніпропетровську", - заявив учора представник прес-служби Партії регіонів.

Як повідомлялося раніше, заступник голови криворізької міської організації Партії регіонів Олег Жицький заявляв про те, що активісти міської організації партії мають намір у Києві підтримати ухвалення законопроекту. "Близько 200 активістів криворізької міської організації Партії регіонів збираються підтримати фракцію партії у Верховній Раді в Києві у вівторок", - сказав Жицький, зазначивши, що співробітників ГЗК серед них немає.

Раніше в МВС повідомляли, що активістів на захист мовного законопроекту заявлено вдвічі більше, ніж протестувальників.

"Регіонали" хочуть ухвалити мовний закон без бійок

Сьогодні, 5 червня, у Верховній Раді має відбутися перше голосування скандального закону "Ківалова-Колесніченка" про мову. Всі дебати пройшли ще 11 днів тому, але голосування не відбулося через бійку навколо президії, яку влаштувала опозиція.

Сьогодні має пройти лише голосування про прийняття закону в першому читанні, після якого (у разі результативного голосування) ще буде розгляд в комітеті (причому профільний комітет з культури на 80% складається з опозиції) і друге читання, яке може змінити закон до невпізнання, пише "Сегодня".

За інформацією видання, "регіонали" переконані, що цього разу їм вдасться провести голосування, причому без бійок. "У нас є широкий асортимент методів нефізичного впливу на ситуацію в парламенті. Пам'ятаєте голосування за призначенням Лутковської омбудсменом? Бійки ж не було", - зауважив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

У той же час опозиція налаштована інакше. "Ми, депутати, яким небайдужа доля української мови та української держави, не будемо статистами і спробуємо зупинити їх", - заявив "нунсівець" Ярослав Кендзьор.

За інформацією газети, у "регіоналів" створена "робоча група" щодо забезпечення голосування, про будь-яку організацію дій опозиції поки що нічого невідомо. Телефони більшості "бютівців" учора не відповідали, ті ж, хто відповідав, нічого сказати не могли. Хоча не можна виключати, що йдеться про мегаконспірацію.

Не менш складне питання про голоси за законопроект. "Ми налаштовані на позитивне голосування", - заявив Чечетов. Його колеги неофіційно також кажуть, що 226 голосів є. Кендзьор у свою чергу сподівається, що їх не буде: "Все ж таки фракції Литвина і "Реформи заради майбутнього" пообіцяли не дати жодного голосу. Хоча, звичайно, ручатися за 100% їхніх депутатів не можна".

Втім, якщо "регіоналам" навіть вдасться провести голосування по першому читанню, то складно уявити, як вони збираються забезпечити голосування під час другого читання, яке може тривати не один день. Тим часом ПР бажано прийняти закон ще до відпустки, щоб до моменту виборів вже були якісь практичні кроки.

На 5 червня біля парламенту очікуються мітинги як прихильників, так і противників закону про мовну політику. Противників планує привезти опозиція, переважно із Західної України. Прихильники, за словами автора законопроекту Вадима Колесніченка, прибувають перш за все зі східних областей.

Тим часом ЗМІ поширили інформацію з посиланням на інтернет-форуми, що "регіонали" набирають людей в Одесі для участі у мітингу за 135 грн. "Регіонали" натомість це заперечують.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2011 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про засади державної мовної політики", який розробили депутати фракції Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко. Згідно з документом, запропоновано надати статус регіональної російській мові в 13 регіонах України, де російська є рідною для, як мінімум, 10% населення.

24 травня в українському парламенті сталася масова бійка під час розгляду Радою законопроекту щодо мов, який значно розширює права та статус російської мови.

"Регіонали" обіцяють ухвалити цю свою передвиборну обіцянку, а опозиція та фракції Литвина і "Реформи заради майбутнього" відмовилися голосувати за цей закон.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 999 | Додав: admin | Теги: зрада, депутати ухвалили мовний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]