Вт, 2024-03-19, 04:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:46
Двох шпигунів з КНДР спіймали та засудили в Україні
Інші останні Новини з регіонів України

В Україні засудили двох шпигунів з КНДР - їм дали по 8 років позбавлення волі. Про це пише "Сегодня" з посиланням на Генпрокуратуру.

Як повідомляється, Рю Сонгчеля і Лі Тхекіля, співробітників торгпредства КНДР в Бєларусі, викрили в Україні співробітники СБУ від час спроби отримати доступ до відомостей, що містять державну таємницю.

Прибувши до Дніпропетровська з Мінська, діючи за попередньою змовою, Сонгчель і Тхекіль намагалися завербувати представника КБ "Південне" П-ва. Їх цікавили секретні дані, що стосуються обладнання ракетно-космічної техніки, зокрема, паливних систем літальних апаратів".

Про контакти з іноземцями П-в повідомив в УСБУ (це йому зарахували, звільнивши від відповідальності). Там розробили оперативну комбінацію, підсумком якої стала так звана "контрольована поставка" в одному з дніпропетровських гаражів.

Шпигунів брали на гарячому, коли вони фотографували докторські і кандидатські дисертації з грифом "Секретно". Наукові роботи були присвячені новим прогресивним технологіям ракетних комплексів, космічних літальних апаратів, рідинних двигунів, систем постачання ракетного палива, інших ноу-хау. Офіційно в СБУ цю справа не коментують.

Засудивши обвинувачених до 8 років кожного, суд врахував обтяжливу обставину - розголошення інформації завдало б великої шкоди нацбезпеці України, а ракетно-космічна галузь КНДР отримала б доступ до технологій, заснованих на досягненнях українських ракетників, і значно розширила свої стратегічні можливості. Таємниці, на які полювали корейці, за словами слідчих, дозволили б збільшити радіус дії і дальність північнокорейських ядерних ракет аж до території США.

Сонгчеля і Тхекіля утримували під вартою у Відділі забезпечення досудового слідства у Києві. Рю ділив камеру із Сергієм Щербиною, фігурантом у справі "Родовід-Банку". Через свого адвоката Олега Поваляєва Щербина повідомив, що іноземцям, які не володіють українською, не надають перекладача, також їм не забезпечили юридичний захист. Тому не виключено, що вирок буде оскаржено. А якщо термін залишиться в силі, то будуть просити відбути його на батьківщині. Щоправда, в України і КНДР немає договору про взаємну правову допомогу, який передбачає таку процедуру.

Як повідомлялось, 12 лютого в СБУ запідозрили академіка Стрєлка в тому, що той передавав США секретні дані наукових досліджень. Також повідомлялося про його нібито причетність до сумнівних випробувань препаратів на людях.

Хоча пізніше в СБУ заявили, що директора Інституту сорбції та проблем екології НАН України Володимира Стрєлка не підозрюють у шпигунській діяльності.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 981 | Додав: admin | Теги: україна, шпигуни з КНДР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]