Вт, 2024-03-19, 10:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:30
ЄС прагне санкцій, але дає останній шанс Януковичу й Україні
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європарламент (ЄП) оголосив, що за справою Юлії Тимошенко від імені Євросоюзу спостерігатимуть авторитетні політики - Олександр Кваснєвський і Патрік Кокс, які готові вирушити до Києва. За інформацією газети "КоммерсантЪ-Украина", на них покладено і більш масштабне завдання - розв'язання кризи у відносинах Євросоюзу з Україною.

Тимчасом надія Брюсселя на успіх тане з кожним днем. Вчора члени фракції соціал-демократів у ЄП - партнери української влади - почали публічне обговорення можливості застосування санкцій щодо України або її керівників.

Домовленості про те, що Європарламент надішле в Україну місію зі спостереження за касаційним провадженням у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко, було досягнуту 15-16 травня в ході візиту до Брюсселя прем'єр-міністра Миколи Азарова. Тоді ж було оголошено, що для виконання цього завдання ЄП обере європейських політиків, авторитет яких не викликає сумнівів у жодної із зацікавлених сторін.

Учора ввечері в офісі президента ЄП Мартіна Шульца оголосили про завершення узгодження складу європейської місії. Її очолять колишній президент Європарламенту (2002-2004), ірландець Патрік Кокс і колишній президент Польщі (1995-2005) Олександр Кваснєвський; ЄП надасть у їхнє розпорядження низку співробітників, зокрема юристів. "Панове Кокс і Кваснєвський мають бездоганну міжнародну репутацію, і я сподіваюся, що їхня місія приведе до прориву і допоможе відновити взаємну довіру між Україною і ЄС", - йдеться в заяві пана Шульца.

Незважаючи на те, що офіційним завданням європейських політиків є лише моніторинг судового процесу, насправді вони отримали більш широкий мандат, схвалений не тільки Європарламентом, а й представниками низки країн-членів ЄС. Фактично перед ними поставлено завдання-максимум - переконати українське керівництво в необхідності припинити процеси, які в ЄС вважають політично вмотивованим кримінальним переслідуванням.

Це підтверджує і запланований графік європейських гостей: вони приїдуть в Україну негайно, хоча розгляд касації у справі Юлії Тимошенко відбудеться тільки 26 червня. На 11 червня вже призначено зустріч керівників європейської місії з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, потім плануються переговори європейців з родиною і юристами Юлії Тимошенко.

У цьому зв'язку слід зазначити, що Олександр Кваснєвський вже має досвід посередника в переговорах між українськими політиками з делікатних питань - в період Помаранчевої революції 2004 року він разом з високим представником ЄС Хав'єром Соланою очолював європейську місію, яка забезпечувала переговорний процес між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем.

Тим часом вчора низка співрозмовників в інститутах ЄС запевнили видання, що в Брюсселі немає завищених очікувань від місії ЄП. "Ми спробуємо допомогти українській владі гідно вийти з ситуації, що склалася. Але якщо і це не спрацює, то, боюся, ми навряд чи зможемо зупинити перетворення нинішньої ситуації з поганої на жахливу. І в цьому Києву доведеться звинувачувати тільки себе", - заявило високопоставлене джерело газети.

Той факт, що Євросоюз готовий перейти до жорстких дій щодо України, підтвердився в ході дискусії на організованою Європарламентом і Єврокомісією конференції, де обговорювалася ситуація з дотриманням свободи слова і демократичних стандартів східними сусідами ЄС, з-поміж них України.

Співголова парламентської асамблеї Euronest (об'єднує ЄП і парламенти країн-учасниць Східного партнерства), депутат ЄП Крістіан Вігенін заявив, що в ЄС все активніше обговорюється можливість застосування санкцій до Києва. "Виборці в ЄС не розуміють, чому ми так повільно просуваємося в питанні тиску на Україну. Люди вважають, що нам слід активніше вводити санкції щодо Києва", - заявив пан Вігенін.

Прикметно, що Крістіан Вігенін - член групи соціал-демократів (СД) в ЄП, партнером якої в Україні є Партія регіонів. Досі в СД утримувалися від згадки про можливі санкції щодо Києва.

Пан Вігенін зазначив, що в ЄС ще не готові застосовувати крайні заходи впливу на Україну. "На даному етапі ми і так зробили достатньо. Ми не підписали Угоди про асоціацію, хоча могли б зробити це, і це був сильний політичний сигнал", - пояснив він.

Депутат ЄП уточнив, що ключовим моментом для ухвалення Брюсселем рішення про подальшу стратегію стануть жовтневі парламентські вибори. "Якщо Юлія Тимошенко та Юрій Луценко не зможуть взяти участь у виборах, буде пізно говорити тільки про "заклопотаність" Євросоюзу. Це стане достатньою причиною для ЄС, Ради Європи та ОБСЄ, щоб оголосити: вибори не є вільними і чесними. Велика кількість членів ЄС гарантовано не визнають вибори чистими за умови, якщо Тимошенко залишається за ґратами", - заявив депутат.

Джерело газети в ЄП зазначило, що позицію, публічно висловлену Крістіаном Вігеніном, поділяють як більшість представників ЄП, так і керівництво інших європейських інституцій.

"Настрої радикалізуються у всіх фракціях, зокрема у соціал-демократів. У Брюсселі все більше приходять до розуміння, що діалог з цією владою не складається. І Єврокомісія, і країни-члени роздратовані тим, що Янукович обіцяв їм одне, а робить зовсім інше. Тому все частіше звучить думка про те, що як мінімум до 2015 року (рік президентських виборів в Україні) Угода про асоціацію не буде підписана - керівництво ЄС не хоче робити такий подарунок нинішній українській владі", - пояснив співрозмовник.

Зазначимо, останнім часом через ситуацію довкола Тимошенко відносини України і ЄС погіршилися. Президент України Віктор Янукович назвав це корисною для всіх "паузою", хоча західні лідери попереджають про можливу міжнародну ізоляцію країни. Європейські політики ледь не влаштували бойкот Євро-2012 в Україні, а через масову відмову президентів МЗС було змушене перенести саміт в Ялті на невизначений термін.

Тим не менш, Київ хоче чим скоріше підписати Угоду про асоціацію з ЄС або хоча б її економічну частину. Документ було парафовано, але низка європейських країн заявила, що не ратифікує Асоціацію, поки лідери опозиції перебувають у в'язниці, а влада України не поважатиме цінностей ЄС. Брюссель бачить прогрес Києва щодо євроінтеграції, але стурбований вибірковим правосуддям.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1124 | Додав: nowyny | Теги: янукович, ЄС, україна, санкції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]