Вт, 2024-03-19, 09:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:11
Грищенко обіцяє відстоювати засуджених у Лівії українців до кінця
Інші останні Українці в світі

На подання апеляції щодо вироку лівійського суду у справі 19 громадян України відведено 30 днів. Про це повідомив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, пише УНІАН.

Він нагадав, що 4 червня відбулося засідання військового суду м. Тріполі у справі 19 громадян України, двох громадян Росії і трьох - Бєларусі, яких з серпня 2011 року утримує революційна бригада "Аль-Каакаа". На засіданні був присутній посол України в Лівії. За результатами засідання суд підтвердив звинувачення, висунуті затриманим лівійською прокуратурою, і визнав їх "винними в участі у ремонті військової техніки для режиму Каддафі, яка використовувалася проти лівійського народу".

Нагадаємо, згідно із судовим вердиктом, один громадянин РФ засуджений до довічного ув'язнення, решта затриманих, зокрема 19 українських громадян, один громадянин РФ і троє громадян Республіки Бєларусь, засуджені до 10 років позбавлення волі.

При цьому Грищенко повідомив, що за його дорученням українські дипломати в Тріполі вже досягнули домовленості із захисниками українців про подачу апеляції до Верховного військового суду Лівії.

"Отже, зазначеним судовим рішенням крапку в справі наших громадян не поставлено. Ми й надалі будемо відстоювати права та інтереси наших громадян, затриманих у Лівії", - зазначив Грищенко.

Він нагадав, що з моменту затримання у серпні 2011 року українців зусилля зовнішньополітичного відомства України за дорученням президента були сконцентровані на досягненні головної мети: переведення справи затриманих українських громадян у суто правову площину. За словами Грищенка, цього вдалося досягти, незважаючи на незавершеність процесу формування нової влади Лівії.

"Паралельно ми продовжували піднімати питання у справі затриманих українців на двосторонньому рівні під час міжнародних форумів та візитів, зокрема із залученням можливостей тих міжнародних гравців, які активно брали участь у військових діях проти режиму Муаммара Каддафі. З самого початку ми забезпечуємо консульський захист інтересів українських громадян: дипломати Посольства України в Лівії на регулярній основі відвідують наших співвітчизників, забезпечують їх харчовими продуктами, надають можливість спілкуватися по телефону з рідними", - зазначив глава МЗС.

Він також нагадав, що раніше цього року завдяки зусиллям дипломатів були звільнені четверо громадян України.

Грищенко висловив переконання, що вироблений МЗС алгоритм першочергових кроків із забезпечення інтересів наших співвітчизників, зокрема шляхом максимальної активізації усіма причетними органами в межах компетенції, принесе бажаний результат.

Раніше повідомлялося, що 27 серпня 2011 року лівійський повстанський батальйон "Аль-Каакаа" затримав 25 громадян Бєларусі, України та Росії.

Всій групі висунуто звинувачення у відновленні військової техніки, яка використовувалася режимом Муаммара Каддафі для "знищення лівійського народу".

3 вересня, завдяки зусиллям російського посольства в Тріполі, цю групу було звільнено. 6 вересня 2011 року стало відомо про затримання в Лівії понад 20 українців - цивільних фахівців, які прибули для роботи на об'єктах лівійської нафтової промисловості. Понад півроку лівійські повстанці тримали українців під арештом попри те, що їхню провину не було доведено.

Уже в березні 2012 року троє громадян України зусиллями українських дипломатів були звільнені з лівійського полону і повернулися на батьківщину, решта й далі утримувалася під вартою лівійських повстанців.

Суд розпочав роботу 4 квітня в Тріполі. Всій групі висунуто звинувачення у відновленні військової техніки, яка нібито використовувалася режимом Каддафі для "знищення лівійського народу".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1122 | Додав: admin | Теги: засуджені, Лівія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]