Вт, 2024-03-19, 07:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:15
Гроші зі своїх українських "дочок" виводять материнські банки
Інші останні Економічні новини

На початку червня шведська фінансова група SEB продала свою українську дочірню структуру "СЕБ Банк".

"Тепер "СЕБ Банк" не є частиною SEB Групи, а торгова марка "СЕБ Банк" буде тимчасово використовуватися на ринку до моменту запуску нового бренду фінансової установи", - зазначають у банку.

Це - помітна подія для українського фінансового ринку. Згідно з даними Нацбанку України, на перше квітня 2012 року за розміром загальних активів "СЕБ Банк" посідав 59-те місце (3,32 млрд грн), а Євробанк - 93 (1,382 млрд грн) з-поміж 174 банків, що діють у країні.

Експерти вважають, що відхід шведів з України - це тільки початок, до кінця року вивести активи з нашої країни можуть ще кілька іноземних фінансових груп. Одна з головних причин - проблеми в Єврозоні.

У жовтні 2011 р. американський Goldman Sachs опублікував прогноз, згідно з яким щонайменше 50 з 91 європейських банків можуть провалити чергові стрес-тести, в яких закладені жорсткіші параметри у порівнянні з аналогічними перевірками в липні 2011 р. При цьому сукупний дефіцит банківського капіталу може сягнути 139 млрд євро.

Серед банків, яким може знадобитися додатковий капітал, окрім інших, є Commerzbank (в Україні - банк "Форум") та UniCredit (володіє в Україні UniCredit Bank і колишнім "Укрсоцбанком").

Щоб утриматися на плаву і отримати урядову допомогу фінансові групи, швидше за все, будуть позбуватися своїх непрофільних активів. Україна - перший ринок, який можуть залишити дані структури. Це в принципі вже відбувається.

Ризиковим український фінансовий ринок роблять парламентські вибори, що наближаються, а також жорстка політика Нацбанку щодо утримання курсу гривні.

"Кошти виводяться з України через усе більші політичні ризики. У цих умовах банки не можуть нарощувати видачу кредитів, - вважає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Першим кандидатом на вихід вважають німецький Commerzbank. Його українська "дочка", банк "Форум" закінчив 2010 рік з одним з найбільших збитків по системі (-3,3 млрд. грн.). При цьому банк значно скоротив філіальну мережу в Україні. Втім, чутки про його відхід ходять вже давно, але банк і досі працює в колишній якості. Та й у самому Commerzbank не підтверджують інформацію про відхід з українського ринку.

Аналогічні чутки ходили і про "Укрсиббанк" (дочірня структура французької групи BNP Paribas Group), який входить до п'ятірки найбільших банків країни, а також про "Ерстебанк". Втім, у даних установах таку інформацію на ні офіційному рівні, ні на рядовому, не підтверджують.

"У нас все стабільно, працюємо, розвиваємося. Ніяких розмов про продаж або закриття я не чув", - розповів співробітник "Укрсиббанку". На його думку, причиною таких чуток міг стати перегляд рейтингу материнської структури BNP Paribas агентством Moody's.

Нещодавно в одному зі своїх виступів виконавчий директор Raiffeisen Bank International Герберт Степич заявив, що група залишить ринки однієї-двох країн Східної Європи, щоправда, яких саме, не уточнив. Ця структура має в Україні свою дочку "Райффайзенбанк Аваль". Однак, швидше за все, про Україну мова не йде. За його словами, Група все ще "бачить хороші темпи зростання економіки в Росії і частково, можливо, в Україні".

Втім, Володимир Лавренчук, голова Правління "Райффайзен Банк Аваль", в одному зі своїх останніх інтерв'ю сказав, що зараз попиту на українські банки немає. За словами банкіра, український ринок не є привабливим, його прибутковість дуже низька, а, отже, і залучити гроші від продажу банків практично неможливо.

Передумови для розмов про відхід італійської групи UniCredit дала стратегія, яку затвердила група для свого розвитку, зокрема, вона визначила чотири країни з "найвищим потенціалом для розвитку групи". Україна в цю четвірку не увійшла.

Втім, експерти переконані, що навіть якщо хтось із "іноземців" наважиться залишити український ринок, з вкладниками вони акуратно розплатяться. Адже банки з іноземним капіталом є одними з найбезпечніших. Їхні материнські структури мають достатні ресурси для того, щоб вирішити проблеми з вкладниками - так зокрема, вони вже вчинили в кризовому 2008 році. До того ж, дані структури дбають про свою репутацію, а складнощі з незадоволеними вкладниками такої великої країни, як Україна, можуть сильно підірвати їхній імідж.

Однак, ризики можуть значно зрости, якщо іноземні фінансові групи вирішать продати своїх "дочок" в Україні. Іншими словами, ви вкладете кошти в надійний французький або, скажімо, німецький банк, а через півроку з'ясується, що той банк проданий якійсь з українських структур.

Чи будуть вітчизняні фінансисти так само чесні зі своїми клієнтами, спрогнозувати складно. Досвід показує, що так буває далеко не завжди - достатньо згадати історію з "НадраБанком" або "Родовід-Банком". Як відомо, держава досі не вирішила ці проблеми.

"Те, що іноземний капітал йде з українського фінансового сектора - погано для економіки нашої країни, врешті-решт це сильно вдарить по промисловому сектору України, він буде скорочуватися", - говорить Володимир Лановий, президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки. Адже, за словами експерта, економічно успішна держава - це така держава, в якій є надлишкова пропозиція засобів, економіка насичена грошима.

"Тоді будуть у банків низькі процентні ставки на кредити, а якщо ставки будуть низькими, підприємства можуть брати кредити і розвиватися, - каже Лановий.

На думку експерта, українські банки могли б заповнити вакуум, який утворюється після відходу іноземного капіталу, однак таке можливо лише при залученні великої кількості депозитів від населення, що в свою чергу можливо в разі низької інфляції (1-2%) і високої довіри українців вітчизняним банкам.

Натомість інший експерт, економіст Віктор Лисицький, зазначає, що він не помітив якогось сильного відтоку іноземного капіталу з фінансового сектора України. За його словами, у травні питома вага іноземного капіталу у загальній частці фінансового ринку України навпаки навіть трохи зросла. Але іноземці, побачивши як регулюється цей бізнес у нашій країні, стримали свої плани з розвитку.

Нагадаємо, ще наприкінці квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що європейські банки виводять кошти з України.

"Європейський центральний банк кредитував банки країн Єврозони на небачену суму - більше 1 трильйона євро, але це не вирішило проблеми провідних європейських банків. Тому сьогодні ми зіткнулися з тим, що ці банки виводять до себе капітал зі своїх українських філій", - сказав він.

Прем'єр також підкреслив, що Україна вступила в нелегкий період, коли на світових ринках панує невизначеність, а в економіці багатьох країн почалася рецесія.

Ситуацію ускладнює й те, що довіра населення до банківської системи знову знизилася.

У травні загальний депозитний портфель громадян зріс лише на 38 млн грн, або на 0,011%, повідомили в Нацбанку, тоді як на початку року середньомісячний приріст портфеля становив 6,55 млрд грн. Учасники ринку пояснюють припинення припливу нових вкладів зниженням курсу гривні.

Банки з іноземним капіталом згортають діяльність у сегментах кредитування

В Україні банки з іноземним капіталом оперативно згортають свою діяльність в сегментах кредитування. Про це розповів скарбник банку Василь Невмержицький в ефірі "Ера-FM", передає Gazeta.ua.

"У першу чергу багато хто йде з роздрібного кредитування. Йдеться про те, що вони продають свої роздрібні портфелі іншим комерційним банкам. Ми бачимо тенденцію, яка вказує на те, що покупцями є українські комерційні банки", - сказав він.

На запитання ведучої про те, чи правда, що в разі продажу кредитного портфеля людині, яка взяла кредит в одному банку, доведеться віддавати його в іншому, експерт відповів ствердно.

"Хочеться додати, що якщо вже знайшовся покупець на кредитний портфель, наприклад, роздрібного сектора в якомусь банку, то угода в цьому разі відбувається централізовано, тобто купуються і проблемні кредити, і чинні", - зазначив Невмержицький.

Нагадаємо, раніше генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїлівський припустив, що нішу "дочок" європейських банків, які скорочують кредитування в Україну, можуть зайняти російські фінансові установи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: українських дочок, Материнські банки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]