Сб, 2024-04-20, 08:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:47
Як боротися з європейською кризою знає Німеччина: надлишкові борги - в єдиний фонд
Інші останні Новини Європейського Союзу

Способом боротьби з борговою кризою, що загострилася в Європі, може стати не випуск колективних облігацій, а внесення накопичених країнами надлишкових боргів в єдиний фонд, щоб погасити їх протягом 25 років. Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на The New York Times.

Як пише видання, Німеччина виступає проти колективних облігацій, крім усього іншого тому, що їх випуск суперечив би конституції ФРН.

У цій ситуації більш імовірним є проект з акумулювання "поганих" боргів в єдиному фонді, і ця ідея знаходить все більшу підтримку в Німеччині.

За цим планом, який вперше був запропонований ще в кінці минулого року, але тоді не привернув особливої уваги, "надлишковий" борг 17 країн єврозони (мова йде про зобов'язання понад поріг 60% ВВП або сумарно майже про 3 трлн. доларів, за деякими оцінками) повинен бути акумульований в рамках єдиного європейського фонду, щоб бути погашеним протягом 25 років. На відміну від єдиних євробондів, цей план обмежений за обсягом, що дає можливість для схвалення проекту Конституційним судом ФРН.

Терміновість схвалення європейськими країнами якихось нових заходів щодо виходу з кризи стала явною в останні дні.

Без підтримки Німеччини ніякі нові заходи, проте, не можуть бути схвалені, а Берлін готовий йти на жертви тільки за умови створення більш жорсткого фінансово-економічного та політичного союзу між країнами.

На вихідних канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що "ні за яких обставин" не прийме пропозицію про випуск колективних облігацій єврозони.

У той же час все більш очевидно, що без втручання Німеччини єврозона буде і далі занурюватися в кризу.

Зазначалось, що еврозона врятувалась від повторної рецесії завдяки підйому економіки Німеччини.

У IV кварталі 2011 року ВВП регіону знизився на 0,3% порівняно з липнем-вереснем і зріс на 0,7% в річному вираженні.

ВВП Німеччини додав у першому кварталі 2012 року 0,5% в порівнянні з попереднім кварталом і зріс на 1,7% в річному вираженні, тоді як економісти очікували підвищення першого показника на 0,1%, другого - на 0,9%.

Нагадаємо, Єврокомісія 11 травня цього року підтвердила лютневий прогноз рецесії в 17 країнах єврозони в 2012 році: передбачається, що ВВП регіону скоротиться на 0,3% після підвищення на 1,4% в 2011 році.

Як повідомлялося раніше, вихід Греції з єврозони, як вважається, буде руйнівним для європейської економіки. Хоча масштаб наслідків складно оцінити, вже нинішня реакція інвесторів на події в Греції показує, що такий розвиток ситуації викличе з великою ймовірністю нову небезпечну хвилю кризи в Європі з непередбачуваними наслідками.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: Німеччина, єдиний фонд, європейською кризою, надлишкові борги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]