Чт, 2024-04-18, 21:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:12
Київ усвідомив, що до виборів Асоціації з Європою не буде
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Комітет з міжнародних справ Європарламенту 18 червня обговорив ситуацію в Україні та перспективи підписання Угоди про асоціацію (УА). В ході дискусії представник Європейської служби зовнішніх дій Гуннар Віганд повідомив, що Київ відмовився від претензій на підписання УА до проведення парламентських виборів, запевнивши євродепутатів, що без їхньої згоди Євросоюз не почне попереднє застосування даного договору.

Дебати комітету з міжнародних справ Європейського парламенту (ЄП) про ситуацію в Україні, які відбулися вчора в Брюсселі, вивели українське питання на рівень найбільш обговорюваних його депутатами, зазначає "КоммерсантЪ-Украина".

За минулий місяць українська тематика тричі виносилася на обговорення євродепутатів - 22 травня ЄП провів дебати з питання порушення демократичних стандартів в Україні, 24 травня прийняв відповідну резолюцію, а 13-14 червня депутати ЄП спільно з колегами з Верховної Ради провели засідання комітету парламентського співробітництва, де знову закликали Київ припинити практику вибіркового правосуддя щодо опозиційних політиків.

У вчорашній дискусії взяв участь виконувач обов'язків виконавчого директора Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД) по Європі та Центральній Азії Гуннар Віганд. Європейський чиновник повторив вимоги до України, які неодноразово звучали. "Ми очікуємо від України змін, які дозволили б впоратися з політично вмотивованими кримінальними справами, включаючи справу Юлії Тимошенко, а також запобігти появі подібних випадків у подальшому", - заявив він.

Пан Віганд нагадав, що одним з критеріїв ухвалення рішення про підписання УА є проведення чесних парламентських виборів. Він повідомив, що офіційний Київ змирився з відстрочкою у вирішенні цього питання. "Угоду в будь-якому випадку не буде підписано до виборів, і Україна усвідомила це", - сказав він. При цьому чиновник зазначив, що ЄС не має наміру відмовлятися від УА і, як і раніше, зацікавлений в договорі з Україною. "Я щиро сподіваюся, що це (підписання УА) все ж таки відбудеться", - підкреслив представник ЄСЗД.

Нагадаємо, Європарламент у своїх резолюціях неодноразово вимагав від України переглянути політично вмотивовані судові вироки і реформувати Кримінальний кодекс, декриміналізувавши відповідальність за політичні рішення.

Депутат ЄП Вернер Шульц (Німеччина, Партія зелених) поцікавився у Гуннара Віганда, чи готове керівництво ЄС піти на поступки заради набуття договором чинності. "Українська влада хоче отримати угоду про асоціацію, а Європі належить вирішити, чи підемо ми на таку угоду з країною без політичної волі", - сказав пан Шульц.

Чиновник ЄСЗД не став прогнозувати рішення Ради ЄС з приводу можливості підписання УА, але зазначив, що Європейському парламенту буде надано право заблокувати попереднє виконання договору у випадку, якщо ситуація з дотриманням основ демократії в Україні здасться депутатам ЄП незадовільною.

"Якщо ми дійдемо до підписання УА, і Рада ЄС буде приймати рішення про попереднє застосування договору, ми обов'язково проконсультуємося з парламентом, чи варто це робити, хоча Лісабонський договір і не містить вимоги про схвалення ЄП, - запевнив депутатів пан Віганд. - Так що Україна розуміє, що угода не набуде чинності без істотних поліпшень правової та політичної ситуації".

Нинішні дії України, в тому числі початок лікування Юлії Тимошенко, в ЄСЗД вважають категорично недостатніми. "Це важливий крок, але це зовсім не вирішення проблеми", - сказав чиновник.

Зазначимо, що у зв'язку з подіями навколо засуджених лідерів української опозиції, процес євроінтеграції України "застиг у мертвій точці". На початку травня міністр закордонних справ ФРН Ґідо Вестервелле заявив, що ЄС призупинив ратифікацію Угоди з Україною про асоціацію. Пізніше Швеція заявила, що процес європейської інтеграції України зупинено. Однак українські чиновники не вірять у це.

Як повідомлялося, переговори про угоду про асоціацію Україна та ЄС вели з 2007 року, і тільки 19 грудня 2011 заявили про завершення переговорів. 30 березня глави делегацій на переговорах України і Європейського Союзу парафували Угоду про асоціацію України з ЄС.

Проте підписання угоди про асоціацію України з ЄС і далі залишається під питанням через внутрішньополітичну ситуацію в Україні і процеси проти представників опозиції - ці судові розгляди, на думку ЄС, мають політичне підґрунтя.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 989 | Додав: adminA | Теги: до виборів Асоціації, Київ, Європою не буде | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]