Вт, 2024-04-16, 23:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:07
Китай закликає світ піднапружитися і мирно подолати кризу в Сирії
Інші останні Новини світу

Світова громадськість має активізувати зусилля з врегулювання сирійської кризи, заявив міністр закордонних справ Китаю Ян Цзечі.

"Світова спільнота має підвищити активність дій, спонукати всі сторони (в Сирії) негайно і в повному обсязі виконати вимоги відповідних резолюцій ООН і плану з шести пунктів Кофі Аннана. Вона повинна всіляко сприяти діяльності механізму контролю над припиненням вогню, припинити будь-яке насильство, всіляко охороняти мирне населення, просувати вперед створення умов для політичного розв'язання сирійської проблеми", - сказав він на прес-конференції в Тунісі.

Ян Цзечі брав участь у конференції співробітництва між Китаєм і арабськими державами в Тунісі. Він підкреслив, що "політичне вирішення сирійського питання вступило в ключову стадію", цитує його "Інтерфакс".

Міністр зазначив, що "Китай займає щодо Сирії справедливу позицію".

Вона, за його словами, полягає в наступному: "Китай відстоює принципи міжнародних відносин, мир і стабільність на Близькому Сході, довгострокові інтереси народів арабських країн. Китайський підхід до вирішення сирійської проблеми конкретний, він практичними діями сприяє згоді, планомірно і поглиблено веде роботу з сирійським урядом і опозицією, підтримує тісні контакти з усіма сторонами. Цілі Китаю та арабських країн єдині: У комюніке за підсумками конференції підкреслюється, що арабські країни підтримують зусилля Китаю, спрямовані на політичне вирішення сирійського питання".

Раніше Китай підтвердив позицію щодо силового подолання сирійської кризи. "Китай виступає проти будь-якого військового втручання у справи Сирії", - заявив офіційний представник МЗС Китаю Лю Веймінь.

Нагадаємо, що останній найбільший трагічний інцидент у Сирії стався 25 травня в місті Хула, де внаслідок влаштованої бійні загинули щонайменше 108 мирних мешканців, серед яких 34 дитини. Він викликав бурхливу реакцію світового співтовариства.

За даними опозиціонерів та вцілілих очевидців, людей розстрілювати солдати урядової армії. Водночас Дамаск наполягає, що масові вбивства в Хулі здійснили "озброєні терористи", які таким чином нібито намагаються зірвати угоду про припинення вогню і спровокувати збройне втручання західних країн.

У Європі вважають, що кінець кризі в Сирії могла б покласти військова інтервенція. Вона може статися, якщо буде підтримана Радою Безпеки ООН. Охочі воювати в Сирії вже з'явилися. Крім того, постійний представник США при ООН Сьюзан Райс заявила, що в разі провалу плану Кофі Аннана щодо Сирії і розколу в Раді Безпеки ООН в розпорядженні світової спільноти залишиться тільки один варіант дій - в обхід Ради Безпеки.

У США є варіанти дій "за будь-якого розвитку ситуації" в Сирії

Міністр оборони США Леон Панетта вважає, що американські збройні сили зможуть взяти участь у будь-якій військовій операції в Сирії тільки в разі наявності відповідної резолюції Ради Безпеки ООН.

Розмовляючи з журналістами, які супроводжували його на борту літака по дорозі в Сингапур, він також заявив, що бачить своє завдання в тому, щоб американські війська при виконанні подібних місій за кордоном завжди користувалися підтримкою міжнародного співтовариства, передає ИТАР-ТАСС.

Заява Панетти відрізнялася і за тоном, і за змістом від висловлювань постійного представника США при ООН Сьюзан Райс, яка на день раніше припустила, що в разі провалу плану з Сирії спецпредставника ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннана і розколу в РБ ООН світовій спільноті доведеться діяти в обхід Ради Безпеки. За її словами, це "найгірший варіант", але в даний момент він "є найбільш імовірним".

Коментуючи подібний сценарій розвитку подій, Панетта заявив: "Ні, я не можу таке уявити". "Проте врешті рішення про те, які кроки слід зробити, будуть ухвалювати міжнародне співтовариство і президент Сполучених Штатів", - додав він.

Міністр також підтвердив, що в Пентагоні існують плани дій "за будь-якого розвитку ситуації".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 971 | Додав: admin | Теги: криза, Сирія, китай | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]